Hlavní obsah

Video: Ukrajinci ukázali, jak námořní dron Sea Baby pálí rakety proti Rusům

Bez komentáře: Záběry ukazují ukrajinský dron Sea Baby, který útočí pomocí raket na ruské plavidlo.Video: Ukrajinska pravda, Youtube.com

 

Reklama

Ukrajinská tajná služba poprvé zveřejnila záběry, jak stroje Sea Baby raketami útočí na ruská plavidla. Snaží se tak doložit pokračující rozvoj námořních dronů, které dnes dokážou zasáhnout ruské lodě i na velkou vzdálenost.

Článek

Opakované útoky na ruská plavidla ukazují, že Ukrajina zvládá i bez plnohodnotného námořnictva dlouhodobě soupeřit s Ruskem i v námořní válce. Vojenští analytici usuzují, že Kyjev už od začátku ruské agrese systematicky pracoval na posílení účinnosti zbraní, které hrají v nynější válce nebývalou roli.

Ředitel ukrajinské tajné služby SBU Vasyl Maljuk v rozhovoru pro Ukrajinskou pravdu uvedl, že verze mořského dronu s názvem Sea Baby, ukrajinsky Morskyj maljuk, v českém překladu pak Dítě moře, útočila raketami na nepřátelská plavidla.

Ukrajinský zpravodajský server pak v článku zveřejnil první záběry dronu, který za útokem na ruský cíl stál. Jak je vidět v úvodním videu, plavidlo vypadá jako malý člun. Je proto pravděpodobně složité zachytit ho na radaru. Jeho přesné specifikace ale nejsou k dispozici.

Patnáctisekundové video ukazuje zřejmě 14 vypálených kusů munice, ale nezobrazuje výsledek střetu. V ukrajinském článku není řečeno, kdy k boji došlo ani jaké škody drony způsobily.

Analytik a expert na námořní vojenství H. I. Sutton připomněl, že už dříve byly zpozorovány verze dronů se dvěma, čtyřmi a šesti malými raketovými nosiči. Podle Suttona se jedná pravděpodobně o neřízené termobarické rakety RPV-16 s dosahem kolem jednoho kilometru.

O ruské pozici v Černém moři

„Ruská dominance v Černém moři je nyní zpochybněna,“ napsal v úterý na síti X (dříve Twitter) britský ministr obrany Grant Shapps. Reagoval na úterní zničení ruské výsadkové lodi Novočerkassk v přístavu Feodosia na okupovaném Krymu. Rusko podle něj za poslední čtyři měsíce přišlo hned o pětinu své Černomořské flotily.

O stejné výzbroji mluvil v rozhovoru pro server The War Zone i bývalý ukrajinský námořní kapitán Andrij Ryženko, který během své kariéry prošel posty v sovětských, ukrajinských i západních námořních složkách.

V posledních měsících se ukrajinská „filozofie používání námořních dronů změnila“, píše Ukrajinská pravda s odvoláním na ukrajinské představitele.

„Chceme rozložit velkou válečnou loď na jednotlivé funkce – protivzdušnou obranu, zbraně, ochranu – a dát tyto typy zbraně na několik dronů,“ řekl v rozhovoru pracovník SBU s přezdívkou „Hunter“.

„Ukrajina nemá čas ani peníze na stavbu velkých válečných lodí, ale roj dronů, který bude zahrnovat protiletadlové drony, námořní kamikadze drony, drony s děly, může vyřešit otázku flotily úplně jiným způsobem,“ vysvětluje člen rozvědky.

„Sea Baby už není jen námořní dron, ale víceúčelová platforma, kterou SBU aktivně využívá k různým úkolům, včetně útoků na Černomořskou flotilu Ruské federace,“ vysvětluje ředitel ukrajinské tajné služby SBU Vasyl Maljuk. Nyní se většina kamikadze dronů po misích vrací na své základny.

Nakolik je vypouštění raket z námořních dronů účinné, je ale otázka. Pravděpodobnost, že zasáhnou námořní cíl, je velmi nízká . Ostřelování pobřeží by ale mohlo být efektivnější, soudí server The War Zone zaměřený na bezpečnostní a vojenské otázky.

V prosincovém rozhovoru pro server Politico uvedl šéf SBU, že mezi prioritní cíle patří i ruská vojenská plavidla. Služba chce podle Maljuka pomocí dálkově ovládaných plavidel, námořních dronů, vytlačit Černomořskou flotilu z Ruskem anektovaného Krymu.

Podle Maljuka si rozvědka cíle před útokem pečlivě vybírá a většinu svých operací podniká na ukrajinském území, včetně Donbasu, Krymu a Černého moře. „Je to naše země a použijeme všechny možné metody, abychom ji osvobodili od okupantů,“ zdůraznil.

Reklama

Doporučované