Hlavní obsah

Video: Ukrajincům se povedlo zničit moderní ruský protiletadlový systém

Bez komentáře: Ruská armáda ztratila v okolí Bachmutu cenný raketový komplex protivzdušné obrany Pancir-S1.Video: facebook/45oabr

 

Reklama

Ukrajinská armáda při ostřelování ruských pozic v okolí Bachmutu zničila i moderní ruský protiletadlový systém Pancir-S1. Eliminace sofistikovaného systému je pro invazní jednotky citelnou ztrátou.

Článek

Video zachycující destrukci systému sdílela na své facebookové stránce 45. samostatná dělostřelecká brigáda Ozbrojených sil Ukrajiny. Příslušníci zmíněné jednotky pomocí dronu navedli artilerii, která moderní raketový komplex protivzdušné obrany zničila.

Systémy Pancir-S1 se střelami krátkého až středního doletu se používají k obraně proti letadlům, vrtulníkům a řízeným střelám s plochou dráhou letu. Podle ruské armády jsou vhodné i proti menším cílům, jako jsou vojenské a komerční bezpilotní letouny, které jsou už od února ve válce na Ukrajině všudypřítomné.

Respektovaný vojenský analytik Rob Lee z amerického think-tanku Foreign Policy Research Institute uvedl, že záběry pocházejí z okolí města Paraskoviivka, které leží asi sedm kilometrů od Bachmutu. Nelze však nezávisle ověřit, kdy přesně byly záběry pořízeny.

Na začátku ledna jsme psali, že stejný protiletadlový systém začali Rusové aktivně umisťovat i v Moskvě na důležité budovy. Podle The Guardian se tehdy Kreml připravoval na potenciální útok namířený na ruskou metropoli (více zde).

Reklama

Doporučované