Hlavní obsah

Video: „Volá Kyjev.“ Ukrajinská kapela přezpívala hit kapely The Clash

Bez komentáře: „Volá Kyjev.“ Ukrajinská kapela přezpívala hit kapely The Clash.Video: Free Ukraine - Resistance Channel, Youtube.com

 

Reklama

Ukrajinská punková kapela Beton přezpívala legendární skladbu s názvem London Calling od kapely The Clash. Upravená verze se symbolicky jmenuje Kyiv Calling (Volá Kyjev). Peníze z nahrané skladby půjdou na podporu Ukrajiny.

Článek

Punkové uskupení Beton dostalo svolení skladbu použít od samotných členů The Clash.

Členové kapely Bohdan Hrynko, Oleg Hula a Andrij Zholob skladbu nahrávali ve studiu ve Lvově ve čtvrtek a v pátek, následně ji v Los Angeles namíchal hudební producent a bývalý člen Black Grape Danny Saber, který produkoval díla takových jmen, jako je Madonna, Rolling Stones nebo David Bowie, píše americká televize CNN.

Přezpívaný hit se okamžitě začal šířit na sítích. Video k titulní písni, které bylo v sobotu zveřejněno na YouTube kanálu Svobodné Ukrajiny, mělo do dneška desetitisíce zhlédnutí a sdíleli ho i samotní The Clash na Twitteru.

Samotných klip se skládá z prostřihů hrající kapely se záběry z fronty, jež Beton získal od rodiny, přátel i přímo od vojáků, kteří se účastní obrany proti ruským agresorům.

„Kyjev volá celý svět… Nebuďte nestranní, chlapci a dívky,“ zpívají ve skladbě členové skupiny Beton.

Textem skladba vybízí k podpoře ukrajinské armády a burcuje západní země ve snaze získat větší podporu, píše britský deník The Guardian.

V jedné sloce zpěvák kapely zpívá i o mocné ruské propagandě, která předává svým vlastním občanům pokřivené vyprávění o invazi: „A víte, co řekla Moskva? No, nic z toho nebyla pravda.“

I samotní členové kapely Beton se zapojili do obrany své země. Andrij Zholob pracuje jako ortoped a nyní léčí zraněné Ukrajince z řad vojáků i civilistů, píše The Guardian. Bubeník Hrynko a basista Hula jsou členy územní domobrany a jsou připraveni vyrazit do boje, pokud budou na frontu povoláni. Hrynko dříve pracoval jako architekt a Hula je spolumajitelem společnosti, jež dodává zvukové a světelné soupravy pro koncerty a festivaly.

„Mnoho ukrajinských hudebníků už je na frontě nebo brání některá území a města,“ uvedl pro The Guardian Zholob. „Vyměnili kytary za zbraně. Věříme, že tahle píseň ukáže ukrajinského bojovného ducha a odhodlání zastavit ruskou agresi. Jsme rádi, že se bude hrát po světě jako symbol solidarity a naděje,“ dodal zpěvák.

Mezi dalšími hudebníky, kteří se zapojili do obrany, je například rocková hvězda Ukrajiny Andrij Chlyvňuk, jenž působí v hudebním uskupení Boombox. Chlyvňuk prohlásil, že poté, co Vladimir Putin zahájil plnohodnotnou invazi do země, je „čas vzít do ruky pušku“. O jeho příběhu jsme psali zde.

Název původní písně od The Clash odkazuje na slavnou znělku „This is London calling“ od BBC, která ji používala před začátkem vysílání během druhé světové války.

Píseň napsala kapela v roce 1979, když v období mezinárodní nestability koncertovala po světě. Jejich cesty poznamenala havárie jaderné elektrárny Three Mile Island, íránská krize s rukojmími i domácí protesty vůči politice tehdejší premiérky Margaret Thatcherové. Frontman kapely Joe Strummer čerpal z chaosu, který cítil kolem sebe, a pojmenoval nejistou budoucnost.

Veškerý výtěžek ze skladby, jež je nyní označována jako „válečná hymna“, půjde na nevojenské akce Hnutí odporu za svobodnou Ukrajinu, jak informoval mluvčí hnutí.

Reklama

Doporučované