Hlavní obsah

Video z avdijivské koksovny. Tady bojovala elitní ukrajinská jednotka

Bez komentáře: Mračna prachu a intenzivní ostřelování. 3. útočná brigáda zveřejnila záběry z avdijivské koksovny. Video: twitter/SOF_UKR, telegram/ab3army

 

Reklama

Průmyslový komplex byl terčem intenzivního ruského bombardování. Příslušníci 3. útočné brigády měli krýt ústup ukrajinských jednotek z města.

Článek

Jedna z nejlepších ukrajinských jednotek zveřejnila záběry z avdijivské koksovny, kdysi největší v Evropě. „To je teď nový domov 3. útočné brigády,“ napsali vojáci na sociální síti Telegram.

Brigáda, která se účastnila i těžkých bojů o Bachmut, vznikla podle dostupných informací v listopadu 2022, původně z veteránů pluku Azov, jako vysoce mobilní, dobře vyzbrojená a vycvičená jednotka schopná nasazení jak v obranných, tak útočných operacích.

K Avdijivce byla povolána, aby provedla náročnou krycí operaci při ústupu ukrajinských jednotek z města.

Zmíněnou koksovnu od kdysi 30tisícového města odděluje několik set metrů volného terénu. V areálu se navíc mají nacházet bunkry a další pozice, které dobře odolávají i těžkým leteckým pumám.

Průmyslový komplex byl terčem intenzivního ruského bombardování, ostřelování dělostřelectvem a raketomety a útokům obrněných vozidel a pěchoty. Jak je vidět v úvodním videu, po každém zásahu areálu se zvedla hustá oblaka prachu, který se šířil po celém areálu.

Rotace 3. útočné brigády v Avdijivce. Bojové vozidlo je zasaženo dronem, přesto se podaří jednotce ustoupit. Video: telegram/ab3army

Ruská agentura TASS nakonec v neděli s odvoláním na ministerstvo obrany napsala, že po Avdijivce ruské síly zcela ovládly i areál koksovny a že se v něm ještě ukrývali ukrajinští vojáci.

Obsazení Avdijivky nicméně nebude pro Rusko znamenat významnější vítězství, alespoň z vojenského hlediska.

V poslední době se mají ve vesnicích a městech za Avdijivkou budovat nové opevněné pozice, jež se mají stát základem další obrany.

I podle ukrajinských zdrojů byla výstavba dalších linií obrany v této oblasti dlouho zanedbávaná a Kyjev se pokouší manko dohnat. Do jaké míry se to povedlo, prověří příští dny a týdny.

Bitva o Avdijivku

Ruské síly s pomocí počasí, ale i své převahy v lidech a materiálu zahájily v posledních dnech další kolo útoků na město Avdijivka. Situace obránců byla tak složitá, že kyjevské velení vydalo rozkaz k ústupu.

Reklama

Související témata:
Ozbrojené síly Ukrajiny

Doporučované