Hlavní obsah

Video z bitevníku: Ruský pilot se katapultoval těsně před zřícením letadla

Bez komentáře: Pilot ruského bitevníku Su-25 natočil unikátní záběry vlastní katapultáže a pádu stroje.Video: Fighterbomber, Youtube.com

 

Reklama

Záběry jako z akčního filmu natočil pilot ruského letounu Su-25 Frogfoot, který se musel ze stroje katapultovat. Příčiny pádu nejsou jasné. Letoun údajně sestřelili v létě Ukrajinci. Jiná verze uvádí, že šlo o leteckou nehodu.

Článek

Video zveřejnil ruský kanál Fighter-Bomber na portálech Telegram a YouTube, odkud se dál šířil po internetu. Podle dostupných informací letěl pilot celkem nízko nad zemí, když byl jeho stroj údajně zasažen, píše server The Drive.

Na záběrech je vidět, jak se letoun prudce nakloní a aktivuje se katapultovací mechanismus. Následně je pilot vystřelen mimo letadlo. Na kameru, kterou měl umístěnou na helmě, natočil část stroje, jenž míří k zemi. Ze záběru je patrné, že letadlu chybí některé kusy a že motor a kryt kokpitu zachvátil požár.

Než pilot dosedne na zem, zaznamená, jak jeho Su-25 v dálce exploduje v poli. V dáli je slyšet zvuk dalšího stroje, který patrně letěl společně se zříceným letadlem.

Boje na Ukrajině se vyostřují

Ruské úřady v sobotu nařídily všem obyvatelům ukrajinského Chersonu okamžitě opustit město. Někteří se navíc kvůli zuřícím bojům evakuovali už dříve. O kus dál v Záporožské oblasti ale lidé stále zůstávají. Ruským raketám navzdory.

Jak k pádu došlo, není jasné. Někteří analytici tvrdí, že letoun sestřelily ukrajinské jednotky protileteckou střelou. Další uvádí, že stroj narazil do drátů vysokého napětí. Vše se stalo nedaleko ruského Bělgorodu u ukrajinských hranic.

Ruské letectvo se v poslední době potýká se sérií nehod bojových letounů. V neděli narazila stíhačka Su-30 do dvoupatrové obytné budovy v sibiřském městě Irkutsk. Během nehody zahynuli oba piloti. Letoun se účastnil zkušebního letu. Na ruských sociálních sítích se pak objevily záběry, na kterých letoun padal téměř střemhlav dolů.

Jde již o druhou podobnou nehodu za posledních šest dní. Při pádu ruského bombardéru Su-34 minulé pondělí na obytný dům v Jejsku na jihu evropského Ruska zahynulo 15 lidí a další desítky utrpěly zranění.

Podle agentury AP byla nedělní nehoda již jedenáctou hlášenou nebojovou havárií ruského válečného letounu od zahájení ruské invaze na Ukrajinu 24. února.

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Doporučované