Hlavní obsah

Vietnamský prezident rezignoval. Vyvolává to otázky o politické stabilitě země

Foto: Profimedia.cz

Odcházející vietnamský prezident Vo Van Thuong.

Reklama

Za poslední dva roky ve Vietnamu rezignoval již druhý prezident. Podle odborníků jsou rezignace známkou politické nestability, která by mohla snížit zájem zahraničních investorů.

Článek

Prezident Vietnamu Vo Van Thuong na post rezignoval po pouhém roce, kdy prezidentský úřad zastával, píše agentura Reuters. Přestože prezident má ve Vietnamu jen ceremoniální roli, a není tedy reálným hybatelem státní politiky, jeho odstoupení je dle agentury známkou politického neklidu, který v zemi nyní vládne.

Rezignaci ve středu přijala Vietnamská komunistická strana. V oficiálním prohlášení tvrdí, že Vo Van Thuong porušil stranická pravidla, a dodala, že jeho chyby negativně ovlivnily stranu jako celek. Strana exprezidentovy prohřešky blíže nespecifikovala, ale ve světle nedávných personálních změn v řadách komunistických funkcionářů v rámci protikorupční kampaně je možné důvody Vo Van Thuongovy rezignace hledat rovněž zde.

Státník navíc odstoupil pár dní poté, co vietnamská policie oznámila zatčení bývalého šéfa provincie Quang Ngai kvůli podezření z korupce. Úřad zastával v době, kdy v čele provincie stál Vo Van Thuong jako nejvyšší komunistický funkcionář.

Oficiálním cílem protikorupční kampaně je sice boj s korupcí, její kritici ale vládnoucí stranu podezřívají z toho, že ji využívá jako nástroj politického boje. Podle řady zahraničních investorů a diplomatů kampaň zpomaluje rozhodovací proces a dále zatěžuje již vytížený byrokratický aparát.

Vo Van Thuongovo odstoupení není v kontextu současné politické situace ve Vietnamu ojedinělé. Na prezidentský úřad rezignoval i jeho předchůdce Nguyen Xuan Phuc poté, co jej strana podobně jako jeho nástupce obvinila z porušení pravidel a dalších provinění.

Další výměna proto vyvolává otázky o stabilitě systému, které mohou ublížit vietnamské ekonomice. Ta je totiž závislá na příjmech od zahraničních investorů, jak potvrzuje šéf vietnamské větve německého think-tanku Nadace Konrada Adenauera. Zároveň ale upozorňuje, že i přes výrazné personální změny vládnoucí systém zůstává poměrně stabilní. V souvislosti s tím dodal, že zahraniční politika země, která se snaží udržet dobré vztahy jak s USA, tak s Čínou, se nejspíše měnit nebude.

Reklama

Doporučované