Hlavní obsah

Virus, který zabíjí rakovinu. Vědci mají novou léčbu za velmi slibnou

Foto: Profimedia.cz

Protirakovinový virus vědci vpravují lidem injekcí přímo do nádoru. Ilustrační snímek.

Reklama

Britští vědci použili běžný virus, který způsobuje opar, k léčbě pacientů s pokročilým nádorovým onemocněním. Výsledky jsou podle nich velmi slibné. Do budoucna chtějí provést další studie, aby zjistili, jak dobře léčba funguje.

Článek

Devětatřicetiletému Krysztofovi Wojkowskému z Londýna lékaři v roce 2017 diagnostikovali rakovinu slinných žláz. Žádný chirurgický zákrok ani operace mu nepomohly a jeho nádor se dál zvětšoval. Lékaři mu sdělili, že šance na přežití je téměř nulová.

Pak ale přišla nečekaná možnost. Britský Institut pro výzkum rakoviny Wojkowskému nabídl, aby se účastnil testování nového způsobu léčby rakoviny, který za pomoci běžného viru infikuje a ničí škodlivé buňky.

„Pět týdnů jsem každé dva týdny dostával injekce, které rakovinu zcela vymýtily. Už dva roky jsem bez rakoviny,“ uvedl pro stanici BBC Wojkowski, kterému účast ve výzkumu zachránila život.

Výsledky prvotních testů britští vědci představili na zdravotnické konferenci v Paříži a označili je za velmi slibné. Odborníci sice tvrdí, že do budoucna bude třeba provést další rozsáhlejší studie, výsledky podle nich ale už teď představují pro pacienty s pokročilým nádorovým onemocněním záblesk naděje.

„V časných fázích klinických studií se jen zřídkakdy setkáváme s tak dobrými výsledky, protože jejich hlavním cílem je ověřit bezpečnost léčby a zahrnují pacienty s velmi pokročilým nádorovým onemocněním, u nichž současná léčba přestala fungovat,“ uvedl vedoucí výzkumník, profesor Kevin Harrington s tím, že se jim během testování podařilo účinně léčit rakovinu jícnu i vzácný typ rakoviny oka.

O výzkumu z oblasti léčby rakoviny

Vědci odhalili mechanismus, který pomáhá rakovinovým buňkám bránit se proti radiační terapii. Chovají se „jako vojáci, co se sami zraní, aby nebyli posláni do boje“. Na výzkumu se podíleli i Češi. Rakovinové buňky se samy poškozují, aby mohly přežít radiaci. Objev publikovaný v prestižním časopisu Science by mohl otevřít cestu k nové efektivnější léčbě.

Nový typ léčby využívá oslabenou formu viru způsobujícího opar, která je upravena tak, aby ničila nádory. Lékaři ji pacientům injekcí vpravují přímo do nádoru, kde působí dvěma způsoby – napadá rakovinné buňky a nutí je prasknout a přitom aktivuje imunitní systém.

Testovací léčby se účastnilo přibližně 40 pacientů. Některým z nich byla poskytnuta pouze injekce s virem, kterou vědci pojmenovali RP2. Jiní dostali další doplňkovou látku na léčbu rakoviny.

Wojkowskému nádor úplně zmizel, dalším dvěma pacientům, kteří dostávali pouze RP2 injekce, se nádor zmenšil. Celkem sedm pacientů, kteří podstoupili kombinovanou léčbu, také dosáhlo viditelného zlepšení. Nežádoucí účinky v podobě únavy byly většinou mírné, tvrdí vědci.

„Tato nová virová léčba se v počáteční studii v malém měřítku ukázala jako slibná – nyní potřebujeme další studie, abychom zjistili, jak dobře funguje,“ okomentovala výsledky výzkumu doktorka Marianne Bakerová z Cancer Research UK, největší světové nezávislé organizace pro výzkum rakoviny.

Stanice BBC poukazuje na to, že virus využívali vědci v boji s rakovinou už dříve. „Vědci zjistili, že viry mohou pomoci při léčbě rakoviny již před 100 lety, ale jejich bezpečné a účinné využití bylo náročné,“ vysvětluje Bakerová.

Britská národní zdravotní služba před několika lety schválila léčbu pokročilé rakoviny kůže pomocí viru s názvem T-Vec. Podle profesora Harringtona je RP2 její vylepšenou verzí. „Virus byl upraven tak, že když se dostane do rakovinných buněk, účinně jim podepíše rozsudek smrti,“ tvrdí výzkumník.

Reklama

Související témata:

Doporučované