Hlavní obsah

Vítězství levice, nebo „nového Trumpa“? Kolumbii čekají prezidentské volby

Foto: Profimedia.cz

Rodolfo Hernández, kandidát na post prezidenta Kolumbie, zachycený při debatě o feminismu.

Reklama

Kolumbii v neděli čeká druhé kolo prezidentských voleb. V něm se utká populistický magnát Hernández, některými označovaný jako kolumbijský Trump, a senátor Petro, který byl jako velmi mladý členem menší levicové gerily.

Článek

Kandidát na prezidenta a bývalý starosta Rodolfo Hernández na sebe poprvé upozornil v roce 2018, když se kvůli pochybení svého kolegy dostal do sporu s Johnem Clarem, opozičním zastupitelem v kolumbijském městě Bucaramanga.

Na videozáznamu je vidět, jak tehdejší starosta Hernández rychle ztratil nervy, vstal a vrazil Clarovi tvrdou facku do obličeje. Hernández, který byl po incidentu na tři měsíce suspendován a následně post starosty opustil, by se již v neděli mohl stát prezidentem Kolumbie.

77letý stavební magnát Hernández, známý svým drsným stylem, je nyní favoritem na pozici příštího kolumbijského prezidenta. Přestože vyvolává velké kontroverze. V roce 2016 například označil Adolfa Hitlera za „velkého německého myslitele“. Později se židovské komunitě omluvil a řekl, že ve skutečnosti myslel Alberta Einsteina.

Hernández, jehož na národní úrovni ještě před půl rokem skoro nikdo neznal a který překvapivě postoupil z květnového prvního kola, se také tento týden musel omlouvat za to, že v kampani před prvním kolem přirovnal Pannu Marii k prostitutkám. Hernández ale tvrdí, že jeho slova byla vytržená z kontextu a že o takové srovnání nešlo.

Magnát bez větších politických zkušeností nepořádá ani volební mítinky, což zdůvodnil obavami o svou bezpečnost, a kampaň vede na sociálních sítích.

„Proč platíme všem těm tlusťochům?“

Stavební podnikatel, jehož někteří srovnávají s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem kvůli majetku i extravagantním či neomaleným výrokům, musel svá prohlášení korigovat už několikrát. „Proč platíme všem těm tlusťochům, aby celý den spali? Když se zastavíte na hasičské stanici, všichni spí, dostávají zaplacené přesčasy a jejich chrápání by vzbudilo i mrtvé,“ řekl Hernandez o hasičích svého města, když byl starostou Bucaramangy.

Také navrhl sloučení významných ministerstev, aby stát ušetřil peníze. Mimo to prohlásil, že jako prezident hodlá vyhlásit výjimečný stav, aby se vypořádal s korupcí. To podle New York Times v zemi vyvolalo obavy, že by Hernández mohl v případě zvolení zrušit Kongres nebo pozastavit činnost starostů.

Dále Hernández také prohlásil, že „ideální by bylo, kdyby se ženy věnovaly výchově svých dětí“. V rozhovoru pro Blu Radio v roce 2019 venezuelské ženy dokonce označil za „stroje na výrobu dětí“. „Zdá se mi, že na tom není psychicky dobře. Považuji ho za sociopata,“ řekl deníku Guardian Claro, kterého Hernández napadl.

Před několika týdny se objevilo video, na němž Hernándeze na mítinku někdo požádal, aby poslal pozdrav obyvatelům chudého departementu Vichada. Ten je sice druhý největší v této padesátimilionové zemi, ale žije v něm jen asi sto tisíc obyvatel. K překvapení přítomných se Hernández zeptal: „Vichada? A to je co?“

Z let 2016 až 2019, kdy zastával funkci starosty města Bucaramanga, stále čelí vyšetřování kvůli podezření z ovlivnění veřejné zakázky, ač kandiduje za Ligu antikorupčních vládců (LIGA).

Šance na první levicovou vládu

Nadcházející prezidentské volby přinesou Kolumbii výraznou změnu, ať už vyhraje kterýkoli z kandidátů. Po vítězství dlouhodobého člena parlamentu Gustava Petra, který se o nejvyšší úřad uchází už potřetí, by měla země první levicovou vládu. Výhra Hernándeze, který nemá téměř žádné politické zkušenosti, by přinesla podle analýzy agentury Fitch Ratings zemi „značnou nejistotu“.

„Petro slíbil změnit některé klíčové prvky hospodářské politiky, mimo jiné ukončit závislost na ropě a soustředit se na obnovitelné energie,“ uvedla zpráva Fitch Ratings zveřejněná v pondělí. Podle ní ale budou mít oba kandidáti problémy s prosazením svých politik v parlamentu. Koalice Historický pakt, která podporuje Petra, bude mít v obou komorách asi pětinu hlasů a Hernándezova Liga antikorupčních vládců (LIGA) nemá skoro žádné zastoupení ani v jedné komoře.

Exstarostu Bogoty Petra podporují zejména mladí, domorodé obyvatelstvo a feministky, a to i díky ekologické aktivistce afrokolumbijského původu, kterou si vybral za viceprezidentku. Francia Márquezová by se tak mohla stát první ženou černé pleti v této funkci.

Kolumbijský soud nařídil kandidátům pro nedělní rozhodující kolo prezidentských voleb zúčastnit se televizní debaty, zdůvodnil to právem voličů poznat lépe uchazeče. Soud řešil stížnost několika lidí, jimž vadí, že Hernández se odmítá debat účastnit.

Petro byl jasným favoritem před prvním kolem voleb, které vyhrál se 40,3 procenta hlasů. Druhý skončil překvapivě Hernández, jemuž dalo hlas 28,2 procenta hlasujících, ačkoliv ještě půl roku před volbami ho na národní úrovni skoro nikdo neznal. Volební průzkumy zatím ukazují na těsný výsledek nedělních voleb, může se lišit i jen o jeden procentní bod.

Reklama

Doporučované