Hlavní obsah

Vláda sabotuje naši snahu zabránit násilí, říkají izraelští vojáci

Bez komentáře: Výsledek řádění židovských osadníků ve městě Turmus Ajjá na Západním břehu, 21. června 2023. Zemřel tehdy jeden Palestinec, další byli zranění.Video: AP

 

Reklama

Extrémně pravicový izraelský kabinet znemožňuje armádě a tajným službám zasáhnout proti radikálním osadníkům na Západním břehu Jordánu, stěžují si jejich velitelé. Výsledkem jsou pogromy proti Palestincům, ale i útoky na křesťany.

Článek

Vláda Benjamina Netanjahua zabránila posílení armády na Západním břehu Jordánu, znemožnila evakuaci nových outpostů (neschválených osad) a nepodpořila bezpečnostní složky. Deníku Haarec to řekli nejmenovaní představitelé armády a tajné služby Šin bet.

Vedení státu se podle nich bojí konfrontace s osadníky: „Není jich jen hrstka, násilí se rozšiřuje i do hlavního proudu,“ řekl zdroj Haarecu.

Poslední vlna útoků překonala i březnový pogrom na vesnici Huvára, o níž se ministr obrany Becalel Smotrič vyjádřil, že by měla být vymazána z mapy. Nynější osadnické řádění následovalo po teroristickém útoku z minulého úterý, při němž Palestinec napojený na radikální hnutí Hamás zastřelil na benzinové pumpě čtyři Izraelce.

Poté následoval terorismus ze strany osadníků - stovky radikálů se vydaly do palestinských vesnic, kde zapalovali auta a domy, v některých případech, jako při sobotním útoku na vesnici Umm Saffa, i stříleli po nevinných civilistech.

Vláda na straně extremistů

Židovští extremisté chtějí znovu založit osadu, kterou nechal v roce 2005 vystěhovat premiér Ariel Šaron:

V sobotu večer náčelník generálního štábu Herzi Halevi, šéf Šin bet Ronen Bar a policejní komisař Kobi Šabtaj vydali společné prohlášení, v němž důrazně odsoudili sérii útoků osadníků na Palestince a označili je za „nacionalistický terorismus na Západním břehu Jordánu“.

„Neuvěřitelné, kam jsme se dostali“

Pět mužů, resp. mužů a mladistvých, bezpečnostní složky po útoku na Umm Safa zadržely. Někteří z extremistů, pro něž se často používá název Hilltop Youth (Mladí z kopců) jsou přímo napojeni na spolupracovníky ministra vnitřní bezpečnosti Itamara Ben Gvira a ministra financí Smotriče.

Práci policie a armády prakticky sabotoval Ben Gvir minulý pátek, kdy navštívil nepovolený outpost Evyatar, který založili extremisté po výše zmíněném úterním útoku Palestince.

Ben Gvir také obvinil armádu z „obléhání“ osady Ateret, což vojsko popřelo - obvinění bylo založené na fámách kolujících na whatsappových skupinách stoupenců krajní pravice. Ben Gvir je přitom paradoxně ministrem odpovědným za policii.

Další osadnické byty na obzoru

Izraelská vláda dala zelenou postavení 5700 nových bytů na okupovaném Západním břehu Jordánu, což představuje překonání dosavadního ročního rekordu již během prvního pololetí.

Letos bylo podle serveru The Times of Israel schváleno již 13 056 osadnických bytů, což je více než dosavadní rekord za Trumpovy administrativy.

„Jsme přesvědčeni, že osady jsou překážkou k vyjednanému dvoustátnímu řešení,“ řekl mluvčí americké diplomacie Matthew Miller.

Izraelskou veřejnost pobouřil i pondělní incident, kdy osadníci napadli generálmajora Eliava Elbaze, který přišel uctít jednu z izraelských obětí úterního atentátu. Osadníci ho násilím vytlačili pryč od domu zemřelého a řvali na něj, že má krev na rukou.

„Je neuvěřitelné, kam jsme se to dostali,“ řekl serveru Ynet News nejmenovaný zdroj z armády. Armádní mluvčí poté vydal prohlášení, podle něhož bylo chování k vojákovi nevhodné a šlo o „nepřijatelný incident“. Ten později odsoudil i Netanjahu a ministr obrany Joav Gallant.

Množí se útoky proti křesťanům

Nesnášenlivost židovských extremistů se ale netýká jen palestinských muslimů. Vatikánský kustod Svaté země Francesco Patton v rozhovoru pro izraelskou televizi obvinil politiky z rozpoutání násilí proti křesťanům. Vlna útoků proti křesťanům podle něj začala ve chvíli, „kdy se politický jazyk stal násilným“.

Kněz zmínil znesvěcení luteránského hřbitova, zdemolování maronitské modlitebny a sprejerský nápis „smrt křesťanům“ na arménském majetku.

Izraelský Channel 13 hovořil také s arménským duchovním otcem Gurionem, kterého skupinka židů napadla v jeruzalémském Starém městě. Gurion, který přišel do Izraele v roce 1996, řekl, že zločiny z nenávisti se v zemi vyskytovaly vždy, nyní se ale situace zhoršila. „Mají pocit, že vše je dovoleno,“ řekl o extremistech, kteří prý močí na svatá místa, a dokonce se přitom i natáčejí.

Násilí proti Palestincům či arabským křesťanům ale vláda neřeší. Místo toho požádal premiér Netanjahu generální prokuraturu, aby „s plnou silou a odhodláním“ zasáhla proti demonstrantům, kteří se shromáždili před domem ministra spravedlnosti Jariva Levina a poklidně žádali stáhnutí kontroverzní justiční reformy.

Reklama

Doporučované