Hlavní obsah

Vliv Saúdské Arábie ve sportovním světě roste. V centru dění je princezna

Foto: Profimedia.cz

Princezna Reema bint Bandar Al-Saud.

Reklama

Saúdská Arábie neustále posiluje svůj vliv na světové sportovní prostředí, pořádá významné akce a zajišťuje sponzoring v širokém spektru odvětví. Klíčovou postavou této sportovní revoluce je princezna Reema bint Bandar Al-Saud.

Článek

Vzestup Saúdské Arábie ve světovém sportu je těžké ignorovat. Země si nedávno zajistila práva na pořádání mistrovství světa ve fotbale mužů v roce 2034, aniž by čelila jakémukoli odporu poté, co kandidaturu stáhla Austrálie. Kromě fotbalu Saúdská Arábie hostí významné akce v různých sportech, od boxu po golf a od formule 1 po kriket. Jen tento měsíc boxer těžké váhy Tyson Fury porazil v Rijádu Francise Ngannoua a Saúdy vlastněný Newcastle United porazil v Lize mistrů „katarský“ Paris Saint-Germain.

A saúdské společnosti budou na mnohých dalších velkolepých sportovních akcích zřetelně znát. V listopadu bude podle webu Deutsche Welle logo státní saúdské ropné společnosti Aramco vidět na finále mistrovství světa v kriketu v indickém Ahmedábádu, stejně jako na všech závodech formule 1 od Austrálie po Ázerbájdžán.

Logo bude umístěné na desítkách dalších významných sportovních událostí po celém světě. Z údajů, které webu Deutsche Welle (DW) poskytla dánská iniciativa Play the Game, jejímž deklarovaným cílem je podporovat „demokracii, transparentnost a svobodu projevu ve světovém sportu“, totiž vyplývá, že společnost Aramco v současnosti sponzoruje nejméně 26 sportovních akcí.

Princezna Reema bint Bandar Al-Saud

Jednou z klíčových osobností, které řídí sportovní revoluci v Saúdské Arábii, je princezna Reema bint Bandar Al-Saud. Ta je členkou saúdské královské rodiny a hraje klíčovou roli při vytváření obrazu moderní Saúdské Arábie ve světě.

„Prezentuje obraz Saúdské Arábie tak, jak si [korunní princ] Mohammed bin Salmán přeje, aby Saúdská Arábie vypadala,“ uvedl pro DW James Dorsey, vedoucí pracovník Institutu Blízkého východu Národní univerzity v Singapuru a autor knihy „Turbulentní svět fotbalu na Blízkém východě“.

Ze Saúdské Arábie

Saúdská Arábie se velmi neortodoxním způsobem brání příchodu nelegálních migrantů, především z Etiopie. Podle zprávy organizace Human Rights Watch je na hranicích zabíjí. Tamní vláda to popírá.

„To znamená Saúdskou Arábii více orientovanou na budoucnost, sociálně-liberální, poskytující ženám příležitosti a tak dále. Toho princezna Reema dosáhla a je tím ideálním kandidátem.“

Vliv princezny Reemy se ale neomezuje pouze na sport; je také první ženskou velvyslankyní Saúdské Arábie ve Spojených státech a zastává funkce v radě Saúdského olympijského výboru, včetně předsednictví výboru žen. Kromě toho je členkou Mezinárodního olympijského výboru (MOV). DW podotýká, že se mnozí pozorovatelé domnívají, že olympijské hry jsou pro Saúdskou Arábií další metou, na jejíž pořádání by země chtěla dosáhnout.

Diplomatická a politická moc princezny Reemy v kombinaci s jejím významným vlivem ve sportu vyvolává otázky ohledně možného střetu zájmů. „Tento typ formálního vztahu mezi vedoucím představitelem národního olympijského výboru (NOC) a národní vládou vyvolává kritické otázky ohledně střetu zájmů, otázky loajality a takzvané autonomie sportu, kterou olympijské hnutí tak horlivě propaguje,“ říká Stanis Elsborg z organizace Play the Game.

„Bude ochotna a schopna jako politik a zástupce vlády účinně hájit autonomii NOC, pokud nastane situace, kdy se zájmy saúdské vlády a zájmy olympijského hnutí politicky rozcházejí?“ ptal se Elsborg.

Potenciální střety zájmů

Ke složitosti jejích rolí přispívá i prostředí, z něhož princezna Reema pochází. Jako dcera Bandara bin Sultána Al-Sauda, bývalého saúdského velvyslance ve Spojených státech, a pravnučka Ibn Sauda, zakladatele moderní Saúdské Arábie, má hluboké vazby na politickou a královskou elitu země.

Díky působení svého otce v USA se princezna, jedna z osmi dětí, vzdělávala v USA a vystudovala obor muzejnictví na Univerzitě George Washingtona. Než se prosadila ve sportu, pracovala ve špičkovém maloobchodě a byla chválena za sociální pravidla, která často údajně nabízela větší šance ženám v zemi, kde stále čelí diskriminaci. V minulosti princezna například upozorňovala na to, že na některé fotbalové stadiony v Saúdské Arábií již mohou vstupovat i ženy, což je známkou pokroku.

„Spolupracujeme se všemi saúdskoarabskými sportovními federacemi na začlenění žen, a to nejen jako sportovkyň, ale také na úrovni představenstva, poradců a v administrativě,“ řekla princezna v roce 2018 v rozhovoru pro ESPN.

„V naší komunitě ještě nejsme zvyklí na genderovou integraci a ta přijde, ale musíme se starat sami o sebe. Jmenování žen, které budou dohlížet na jiné ženy, je zásadní. A rozšiřuje to pracovní příležitosti.“

Podle Dorseyho Saúdská Arábie byla v minulosti „jedním z nejrepresivnějších režimů v regionu“, ale dnes se situace žen v zemi zlepšuje. Pod vedením saúdského korunního prince Mohammeda bin Salmána podle Dorseyho došlo k výraznému posílení sociálních práv žen a rozšíření jejich příležitostí. Důsledkem toho lze pozorovat stále více žen, které zaujímají významné pozice jak ve vládě, tak v soukromém sektoru.

Žádná z nich ale nemá takový dosah jako princezna Reema, jejíž rodinné zázemí jí umožnilo znepokojivý přístup a moc. „Její role umožňuje Saúdské Arábii zapojit se do sportovní diplomacie, pěstovat mezinárodní vztahy, navazovat nové diplomatické vazby a utvářet svůj obraz na světové sportovní scéně,“ dodal pro DW Elsborg.

Pro Dorseyho je však tento konflikt vedlejším produktem způsobu fungování země.

„Přiznejme si, že všechny tyto vládnoucí rodiny jsou z definice zkorumpované. Zbohatly díky korupci. Nebyl žádný rozdíl mezi státním rozpočtem a jejich rozpočtem. Jinými slovy, pojem střetu zájmů neexistuje,“ vysvětlil.

Ačkoli vysoce postavené funkce princezny Reemy mohou pro ženy v Saúdské Arábii vypadat inspirativně, šance, že by se k takové moci dostala jakákoli žena, která se nenarodila v královském rodě, se zdá být mizivá.

Ačkoli se objevují náznaky nedůvěry ve způsob, jakým fungují lidé jako princezna Reema, Jásir al-Rumajan nebo princ Abdulaziz bin Turki al-Saud, není pochyb o tom, že je to efektivní. Fotbalové mistrovství světa v roce 2034 toho může být důkazem.

Reklama

Doporučované