Hlavní obsah

Vraťte se a přineste nám mír, prosil Orbán u Trumpa

Foto: twitter.com/PM_ViktorOrban

Maďarský premiér Viktor Orbán si na sociální sítě umístil společný snímek s Donaldem Trumpem.

Reklama

Maďarský suverén Viktor Orbán odcestoval do USA na návštěvu, o niž sám usiloval. Objednal se k téměř jistému kandidátovi republikánů do podzimních prezidentských voleb. Bílý dům přítomnost premiéra ve Státech nepřehlíží.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Bylo mi dnes potěšením navštívit prezidenta Donalda Trumpa. Potřebujeme vůdce, kteří jsou respektováni a mohou přinést mír. On je jedním z nich! Vraťte se a přineste nám mír, pane prezidente!“

Těmito slovy okomentoval maďarský premiér Viktor Orbán společnou fotku s bývalou hlavou USA, kterou si vyvěsil na síti X. Snímek vznikl během společné páteční schůzky v resortu Mar-a-Lago na Floridě, kde Trump po odchodu z Bílého domu žije.

Americká stanice CNN k setkání uvedla, že si je vyžádal Orbán a podle zdrojů z okolí exprezidenta se neslo v přátelském duchu, na stole nebyla konkrétní agenda. Trump pak vzal svého evropského hosta do klubu, vyhrazeného jen pro příznivce, na koncert nejmenované kapely hrající převzaté skladby.

Podle sdělení administrativy Trumpovy kampaně se exprezident setkal s Orbánem „k diskuzi o široké škále otázek ovlivňujících Maďarsko a Spojené státy, včetně nejvyššího významu silných a bezpečných hranic pro ochranu suverenity každé země“.

Orbán je známý svou rétorikou vstřícnou k putinovskému Rusku. Ve svých projevech opakovaně využívá narativ, který k obhajobě nevyprovokované agrese na Ukrajině používá Kreml.

Nejčastější z nich je, že Západ nemá podporovat válku, ale má usilovat o mír. A to navzdory tomu, že Moskva veškeré mírové snahy, které byly učiněny v prvních měsících války, sabotovala.

Zkraje března získal respektovaný list The Wall Street Journal návrh mírové dohody, o kterém před dvěma lety vyjednával Kyjev s Moskvou. Je dokladem, jak velké ústupky byli tehdy ukrajinští vyjednavatelé ochotni udělat, aby konflikt hned skončil. Požadavky ruské strany však byly takové, že by fakticky umožnily Rusku záhy ovládnout celou zemi. Například by Ukrajina musela výrazně zredukovat své ozbrojené složky a vzdát se veškerých dodávek zahraničních zbraní.

Co stálo v návrhu mírové dohody?

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu uběhly už dva roky, záměry Moskvy ale zůstávají stále stejné, upozornil server The Wall Street Journal (WSJ). Deník získal návrh mírové dohody mezi Ukrajinou a Ruskem z 15. dubna roku 2022. Právě v prvních měsících konfliktu se naposledy reálně jednalo o míru.

V rámci EU bývá Maďarsko označováno za trojského koně Kremlu. Země v minulosti opakovaně oddalovala schvalování některých sankčních balíků a vymohla řadu výjimek týkajících se i některých ruských činitelů. Sám Orbán pak měsíce blokoval schválení 50 miliard eur (1,25 bilionu korun) unijní pomoci pro Kyjev.

Trump, který je známý svým obdivem k „silným mužům“, je Kremlem považován za lepší volbu do Bílého domu. Počítají s tím, že by omezil štědrou americkou podporu Ukrajině.

V minulých měsících vyvolal bývalý americký prezident obavy mezi evropskými partnery, když prohlásil, že on by americké vojáky na obranu členských států NATO neposlal. Určitě ne těch, které neinvestují ročně do obrany 2 % hrubého domácího produktu, k čemuž se v rámci Aliance zavázaly.

CNN zjišťovala, zda se Orbán během své návštěvy USA chystá do Bílého domu: „Člen prezidentské administrativy potvrdil televizi CNN, že Bílý dům autoritativnímu vládci nenabídl pozvání na setkání s prezidentem Joem Bidenem. A ani Orbán tento týden o schůzku nepožádal.“

Biden nicméně schůzku Orbán-Trump označil za znepokojující. Na adresu Trumpa podle AFP prohlásil: „Víte, s kým se dnes setká v Mar-a-Lago? S Orbánem z Maďarska, který prostě a jednoduše řekl, že si myslí, že demokracie nefunguje, a chce (nastolit) diktaturu.“

Reklama

Doporučované