Hlavní obsah

Vraždy a kokain. Švýcarská banka vysvětluje u soudu spolupráci s mafií

Foto: Profimedia.cz

Snímek je ilustrační.

Reklama

Švýcarská banka Credit Suisse čelí obvinění, že v letech 2004 až 2008 umožňovala bulharské mafii praní špinavých peněz. Banka to odmítá.

Článek

Švýcarská banka Credit Suisse je podezřelá z toho, že spravovala peníze bulharského gangu, a to i poté, co se její zaměstnanci dozvěděli o případech vražd a pašování kokainu, se kterými byl gang údajně spojen. Švýcarskému soudu ve městě Bellinzona to řekla obviněná bankéřka, píše agentura Reuters.

Jedna z největších švýcarských bank společně se svou bývalou bankéřkou čelí obvinění z toho, že umožňovala bulharskému gangu pašeráků kokainu praní špinavých peněz v řádech milionů eur. Část peněz byla v podobě použitých bankovek, které byly do banky doručovány v kufrech.

Obžaloba se soustředí především na vztah firmy a její bankéřky s bývalým bulharským wrestlingovým zápasníkem Evelinem Banevem a jeho spolupracovníky. Dva z nich figurují v případu rovněž mezi obviněnými.

Soudní proces, který začal minulý týden v pondělí, stále pokračuje a má trvat až do začátku března. Banka i obviněná bankéřka jakákoliv obvinění popřely. „Banka Credit Suisse formálně odmítá obvinění vznesená proti ní a zároveň je přesvědčena o nevině své bývalé pracovnice,“ uvedla firma v nedávném prohlášení.

Bankéřka, jejíž identita nemůže být zveřejněna vzhledem k švýcarskému zákonu o ochraně osobních údajů, je obviněna z toho, že v letech 2004 až 2008 napomáhala utajit kriminální původ peněz prostřednictvím transakcí v objemu více než 146 milionů švýcarských franků (v přepočtu asi 3,4 miliardy korun).

Obviněná soudu sdělila, že o událostech, jež souvisely s Banevem a jeho gangem, včetně dvou vražd, informovala své nadřízené, ti se však přesto rozhodli v obchodním styku pokračovat. Banka také podle zdrojů agentury Reuters zpochybňuje, že by peníze pocházely z trestné činnosti. Banev prý podnikal ve stavebnictví nebo hotelnictví.

Evelin Banev, bývalý wrestlingový zápasník a hlava bulharského pašeráckého gangu, známý také jako „Brendo“, byl v roce 2017 v Itálii odsouzen za pašování drog a o rok později v Bulharsku za praní špinavých peněz. Od té doby byl na útěku až do září roku 2021, kdy byl zatčen na Ukrajině, jelikož několik zemí, včetně Itálie, Bulharska a Rumunska, usilovalo o jeho zadržení.

Po několika týdnech byl však Banev opět propuštěn, jelikož se mu podařilo prokázat ukrajinské občanství a Ukrajina nevydává své občany do zahraničí. Dle vyjádření svého právníka Banev odmítá jakoukoliv účast na praní špinavých peněz skrze banku Credit Suisse.

Dle zpráv deníku Neue Zürcher Zeitung obžaloba požaduje, aby banka dostala pokutu ve výši 42 milionů švýcarských franků (necelá miliarda korun). Nejvyšší možná pokuta daná zákonem je však v tomto případě jen 5 milionů švýcarských franků.

Reklama

Doporučované