Hlavní obsah

Výbor OSN vyzývá Británii, aby upustila od plánu deportací do Rwandy

Foto: Sean Aidan Calderbank, Shutterstock.com

Migranti připlouvající do Doveru. Ilustrační fotografie.

Reklama

Rada OSN pro lidská práva ve čtvrtek vyzvala Velkou Británii, aby upustila od sporného návrhu zákona o deportaci uprchlíků do Rwandy. Zákon by totiž mohl vstoupit v platnost již příští měsíc.

Článek

Rada OSN pro lidská práva ve čtvrtek apelovala na Velkou Británii, aby přestala s prosazováním zákona o přesouvání žadatelů o azyl v Británii do Rwandy, informuje zpravodajská agentura Reuters.

Rada dále uvedla, že lituje ujednání uzavřených s některými třetími zeměmi, zejména se Rwandou, o předávání žadatelů o azyl. Podle Rady jsou snahy, v nichž Británie pokračuje navzdory rozhodnutí Nejvyššího soudu Spojeného království, který návrh zákona odsoudil jako „v nesouladu s mezinárodním právem“, za politováníhodné. Vyzvala britskou vládu, aby návrh zákona o deportaci uprchlíků do Rwandy stáhla nebo zrušila.

Do Británie každoročně připlouvají přes lamanšský průliv tisíce lidí na malých nafukovacích člunech a žádají o azyl. Konzervativní vláda premiéra Rišiho Sunaka doufá, že plán bude působit jako odstrašující prostředek pro lidi, kteří se pokoušejí do Británie připlout.

Plán se zatím setkal s neúspěchem, když Nejvyšší soud Spojeného království loni rozhodl, že tato politika je nezákonná. Existuje riziko, že by lidé, kteří odjedou do Rwandy, mohli být posláni zase zpět do země svého původu a jejich bezpečnost by byla ohrožena.

Sunakova vláda doufá, že se jí podaří překonat námitky soudu a schválit zákon, který prohlásí Rwandu za bezpečnou zemi pro žadatele o azyl. Norma se bude znovu projednávat v parlamentu 15. dubna.

Reklama

Doporučované