Hlavní obsah

Vyhýbejte se pití, radil partner italské premiérky obětem znásilnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Andrea Giambruno čelí silné kritice za obviňování obětí znásilnění.

Reklama

Partner italské premiérky Meloniové čelí silné kritice, která padá i na její hlavu. Ve svém pořadu kladl vinu obětem znásilnění. Podle něj se tomu mohly vyhnout, kdyby nepily.

Článek

„Pokud jdete tancovat, máte plné právo se opít… Pokud se ale vyhnete pití a tedy i ztrátě čiré mysli, možná se tak vyhnete problémům, které by mohly přijít od nějakého toho vlka,“ řekl ve svém pondělním pořadu Andrea Giambruno. Novinář a partner italské premiérky Meloniové tím vyvolal vlnu kritiky, která se snesla i na jeho přítelkyni.

Giambruno, který má s italskou pravicovou političkou sedmileté dítě, se takto vyjádřil v pořadu komerční stanice Rete 4, když měl ve studiu jako hosta redaktora pravicových novin Libero Pietra Senaldiho. S ním komentoval hromadné znásilnění mladé ženy v sicilském hlavním městě Palermu, vysvětluje server Sky News.

„Pokud se chcete vyhnout znásilnění, především neztrácejte vědomí a mějte čistou mysl,“ řekl v pořadu Diario del giorno (Denní deník) Senaldi.

I když oba muži násilníky, o kterých mluvili jako o „vlcích“, odsoudili, jejich rozhovor vyvolal bouři na sociálních sítích. Giambruno, jehož televizní kariéra se rozjela poté, co se Meloniová loni v říjnu stala předsedkyní vlády, je kritizován, že obviňuje oběti.

Učit bychom měli muže, ne ženy

Cecilia D’Elia, senátorka za středolevicovou opoziční Demokratickou stranu (PD) a místopředsedkyně vyšetřovací komise pro vraždy žen, v reakci na pondělní vysílání uvedla, že Giambruno a Senaldi „si nemůžou pomoct, aby z něčeho nevinili ženy“.

„Nechoďte ven samy, nechoďte tam, kde je tma, neoblékejte se vyzývavě, říkají. To všechno už není přijatelné. Když to dívka přežene s pitím, může očekávat bolest hlavy, ne znásilnění,“ dodala a vyzvala premiérku Meloniovou, aby se od výroků svého partnera distancovala.

„Giambrunovi vzkazuji, že to spíše muži by měli být vedeni k respektu, a ne ženy učeny k věčné opatrnosti. Měli bychom muže učit hodnotě souhlasu, spíše než učit ženy, aby byly opatrné,“ cituje senátorku list The Guardian.

Premiérka se ale ke kauze zatím nevyjádřila. Do jejího partnera se opřela i opoziční strana Hnutí pěti hvězd (M5S). To označilo Gaimbrunova slova za „nepřijatelná a odporná“ a podle nich reprezentují „zpátečnickou kulturu, kterou stále ovládají muži“.

Giambruno se ale rozhodl bránit a za svá slova se odmítl omluvit. Podle něj jsou výroky úmyslně vytrženy z kontextu a vyvolaly „naprosto surrealistickou“ debatu.

„Neřekl jsem, že muži mohou znásilňovat opilé ženy,“ řekl ve středečním rozhovoru pro Corriere della Sera. „Někteří politici se chytají falešných titulků a volají po mém odvolání z televize. Ale z jakého důvodu? Za to, že jsem mladým lidem řekl, aby nebrali drogy?“ dodal.

Nezastala se, ale neodsoudila

Konzervativní premiérce se tak na vrub přidává krom jejích vlastních kontroverzí i kauza jejího partnera, připomíná server Politico. Sama už dlouho čelí kritice ze strany feministických a lidskoprávních hnutí za svoje postoje vůči náhradnímu mateřství, potratům a LGBTQ+ lidem.

Svým kritikům nabila munici minulý měsíc také kvůli vyjádření se o znásilnění. Tehdy se na veřejnost dostala informace, že nezletilý syn blízkého spojence Meloniové a spoluzakladatele strany Ignazia La Russy byl obviněn ze znásilnění.

Když La Russa, předseda Senátu, což je po prezidentovi nejvyšší státní funkce, prohlásil, že svému synovi věří, a obvinil údajnou oběť z užívání drog, vytvořil tím jeden z nejsložitějších momentů dosavadního výkonu mandátu Meloniové. Na rozdíl od ministra pro rovné příležitosti se ale La Russy a jeho syna nezastala. Ani je však neodsoudila. Uvedla, že „jako žena“ má „tendenci s obětí sympatizovat“.

Reklama

Doporučované