Hlavní obsah

Za výslovnost pokutu. Italové chtějí trestat „nevhodné“ užívání angličtiny

Foto: Profimedia.cz

Italská premiérka Georgia Meloni.

Reklama

Strana italské premiérky Giorgie Meloniové předložila v parlamentu návrh zákona, podle kterého by státní úředníci museli používat na veřejnosti pouze italštinu. V případě porušení jim může hrozit pokuta až 100 tisíc eur.

Článek

Italům, kteří v úřední komunikaci používají anglická a jiná cizí slova, může podle navrhované legislativy hrozit pokuta až 100 tisíc eur (2,3 milionu korun). Zákon představila vládní strana premiérky Giorgie Meloniové Bratři Itálie a má potírat takzvanou „anglománii“, píše server Mint.

Legislativa se sice vztahuje na všechny cizí jazyky, speciálně ale cílí právě na angličtinu, která podle návrhu „ponižuje a umrtvuje“ italský jazyk. Dále se v návrhu argumentuje tím, že rozšířené používání angličtiny v Evropě je „ještě paradoxnější“ vzhledem k tomu, že Británie opustila Evropskou unii.

Zákon se setkal s kritikou, přičemž odpůrci tvrdí, že by to znamenalo zhoršení mezinárodního obrazu země a poškození její konkurenceschopnosti. Navíc premiérka Meloniová sama ve svých projevech cizí slova používá.

Navrhovaný zákon zatím neprošel parlamentem, kde se vůči němu předem staví několik opozičních stran. Pokud se ho ale podaří prosadit, bude ukládat každému zaměstnanci veřejné správy povinnou „písemnou a ústní znalost italského jazyka“. Zahraniční subjekty by pak musely mít i italské jazykové verze všech vnitřních předpisů a pracovních smluv, píše CNN.

„Nejde jen o módní záležitost, protože móda pomíjí, ale anglománie má dopady na celou společnost,“ uvádí se v návrhu zákona.

Za „brušetu“ pokutu

První článek návrhu zákona nařizuje, aby i na úřadech, které jednají s cizinci neovládajícími italštinu, se používala především italština. Podle druhého článku by byla italština „povinná pro propagaci a využívání veřejných statků a služeb na území státu“. Za její nedodržení by mohla být uložena pokuta od pěti tisíc eur do 100 tisíc eur.

Dále by se měl zřídit výbor pod ministerstvem kultury, do jehož kompetence by patřilo hlídání a propagování „správného používání italského jazyka a jeho výslovnosti“ ve školách, médiích, obchodě a reklamě.

Například vyslovení slova „bruschetta“ jako „brušeta“ by se stalo přečinem.

Reklama

Doporučované