Hlavní obsah

Vyrážky, úžehy a úpaly. Největší skautskou událost roku ničí vlna veder

Foto: Shutterstock.com

Skauti z celého světa se v Jižní Koreji v těchto dnech účastní 25. celosvětového skautského srazu.

Reklama

Organizátoři skautského srazu vliv extrémních teplot na průběh události evidentně podcenili. Nyní se snaží o nápravu, se kterou jim pomáhá i jihokorejský prezident.

Článek

Stovky skautů, kteří se v těchto dnech účastní světového skautského srazu v Jižní Koreji, doplatily na vysoké teploty, jež poslední týdny zemi sužují. Ozývají se hlasy, že by akce měla být zrušená.

Na skautský sraz dorazilo bezmála 40 tisíc účastníků ve věku od 11 do 18 let ze 155 zemí.

V této době celou zemi pohltila vlna veder - teploty dosahují konzistentně 35 stupňů Celsia a organizátoři skautské akce přípravu na tyto podmínky zdá se značně podcenili. Mnoho účastníků musí kvůli teplotám vyhledat zdravotnickou péči.

Jen ve čtvrtek muselo provizorní zdravotnické středisko poblíž areálu akce navštívit přes 1400 lidí. Zdravotnický personál u nich zaznamenal vyrážky, úžehy nebo úpaly. Podle mluvčího hasičů z města Čonbuk však nebyl nikdo, kdo dorazil do nemocnice, v kritickém stavu.

Kvůli obavám z dalšího vývoje a o zdraví svých členů rozhodla britská asociace skautů, že své lidi přesune do hotelů v hlavním městě Soulu. Akce se účastní celkem čtyři tisíce Britů. Nejvíce ze všech účastníků. „V příštích dvou dnech začneme přesouvat naše lidi do hotelů. Doufáme, že náš krok pomůže ulevit organizátorům a zlepšit podmínky v areálu,“ uvedla britská asociace ve svém prohlášení.

Čím dál tím více dětí postihují vlivem vysokých teplot zdravotní potíže. Na stránkách události na sociálních sítích se objevují stále ve větším počtu naštvané reakce rodičů. Jeden z rodičů napsal, že jeho syn musel spát na zemi, protože nebyl dostatek stanů. „Za tento chaos jsem zaplatil balík peněz,“ napsal rodič.

Jiný rodič, tentokrát ze Španělska, oznámil, že podle informací jeho dcery chybí na akci jídlo a neexistuje možnost, jak se schovat před sluncem.

Do řešení situace se vložil i jihokorejský prezident Jun Sok-jol. Nařídil, aby byly na akci po celou dobu k dispozici klimatizované autobusy a nákladní auta s chladicími boxy. Organizátory akce vyzval, aby zlepšili kvalitu jídla a odstranili problémy, jež účastníky trápí.

V pátečním prohlášení organizátoři uvedli, že spolupracují s Červeným křížem, aby pomohli lidem se zdravotními problémy. Na akci pomáhá také armáda. Účastníkům staví stínidla, aby se skauti mohli před sluncem kdykoliv schovat.

Navýšil se také počet zdravotnického personálu, počet přenosných toalet a byly doplněné zásoby jídla. Přibylo také personálu, který se stará o úklid areálu. Původně uklízelo 70, nyní 500 lidí.

Skauti dostanou příjem pěti lahví s vodou denně, pokrývku hlavy, opalovací krém a další pomůcky, které jim pomohou vyrovnat se s extrémními teplotami, oznámil novinářům jeden z organizátorů.

Došlo také ke změně programu. Zrušeny byly aktivity, které vyžadovaly velkou fyzickou aktivitu. Volná místa byla doplněná o program ve vnitřních prostorách. Organizátoři doufají, že svými kroky dokážou uklidnit vyhrocenou situaci.

V Jižní Koreji kvůli vlně veder, která zemi pohltila ke konci července, zemřelo 19 lidí.

Reklama

Doporučované