Hlavní obsah

Výstava Zakázané umění upozorňuje na potírání hongkongských umělců Pekingem

Foto: Shutterstock.com

Sochu Lady Liberty Hong Kong zničili neznámí vandalové. Ilustrační fotografie.

Reklama

Hongkong jako centrum světového umění? Umělci čelí represím Pekingu, upozornil bývalý prezident hongkongské pobočky Mezinárodní asociace výtvarných kritiků. Zveřejnil otevřený dopis s výzvou k bojkotu tamního veletrhu umění.

Článek

Ze skalnatého výběžku shlíží na rozbouřené město protestující žena v plynové masce v nadživotní velikosti. Socha známá jako Lady Liberty Hong Kong byla během prodemokratických protestů v roce 2019 vytažena na vrchol Lví skály. Mělo to být místo jejího posledního odpočinku. Nyní však z tohoto záměru zbyly jen fotografie. Sochu zničili neznámí útočníci den poté, co byla vytažena na vrchol. Příběh dnes připomíná deník The Guardian, aby upozornil na stav kultury ve městě pod čínskou správou.

Fotografie krátké instalace Lady Liberty je jedním z několika snímků vztahujících se k Hongkongu, které budou vystaveny na výstavě Zakázané umění, jež bude zahájena v pondělí v Bruselu. Cílem výstavy, která se koná před budovou Evropského parlamentu, je představit „horlivou obhajobu umělecké svobody jako základního lidského práva“.

Mnozí z vystavujících umělců se již necítí v Hongkongu bezpečně. „Vláda nás chce všechny umlčet,“ zní z jejich řad. Hongkong se mezitím snaží udržet si status světového uměleckého centra, zároveň se ale potýká s odlivem umělců a sílícími výzvami mezinárodním institucím, aby toto Pekingem kontrolované území bojkotovaly.

V září zveřejnil bývalý prezident hongkongské pobočky Mezinárodní asociace výtvarných kritiků Eric Wear otevřený dopis, v němž galerie vyzval, aby bojkotovaly hongkongský veletrh umění Art Basel 2024, který se otevírá 28. března.

„Cenzura by měla být vzácná, s diskutovanými bezpečnostními opatřeními a nikdy by neměla být používána k podpoře utlačovatelských vlád nebo k vymazávání kolektivní paměti,“ napsal Wear. „Bohužel, v Hongkongu tomu tak v současnosti není.“

Reklama

Doporučované