Hlavní obsah

Trump přišel o posledního republikánského soupeře, Haleyová oznámila konec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: X.com/Nikki Haley

Bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová

Reklama

aktualizováno •

Haleyová, která v Trumpově administrativě působila jako velvyslankyně USA při OSN, se v kampani prezentovala jako umírněnější varianta ve srovnání s exprezidentem a některými dalšími kandidáty.

Článek

Americkému exprezidentovi Donaldu Trumpovi odpadl poslední soupeř v boji o nominaci Republikánské strany do listopadových voleb.

Bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová oznámila, že nastal čas pozastavit svou prezidentskou kampaň. Trumpovi zároveň popřála hodně štěstí.

O jejím záměru už před pár hodinami informoval deník The Wall Street Journal (WSJ).

Haleyová se k odstoupení odhodlala poté, co ji Trump porazil v hlasováních napříč USA i během takzvaného superúterý. Už od konce ledna byla poslední významnější soupeřkou exprezidenta v republikánském nominačním procesu, její šance na vítězství se však od počátku zdály být mizivé.

Trump ji v únoru porazil i v Jižní Karolíně, kterou vedla mezi lety 2011 a 2017, a jeho dominance pokračovala při úterních kláních v 15 státech USA.

Haleyová, která v Trumpově administrativě působila jako velvyslankyně USA při OSN, se v kampani prezentovala jako umírněnější varianta ve srovnání s exprezidentem a některými dalšími kandidáty. Měla blíže k tradičnější republikánské politice z doby před Trumpovou érou a jako jedna z mála kandidátů se hlásila k vojenské podpoře Ukrajiny, která čelí ruské invazi.

Zpočátku odmítala Trumpa otevřeně kritizovat, to se ale v posledních týdnech změnilo. Označila jej za „totálně vyšinutého“ a charakterizovala jeho působení jako „katastrofu“. Nedávno také prohlásila, že neví, zda by Trump během svého případného druhého mandátu ctil americkou ústavu.

Reklama

Doporučované