Hlavní obsah

Z Austrálie se v dohledné době republika nestane

Foto: Muhammad Aamir Sumsum, Shutterstock.com

Král Karel III. na balkoně Buckinghamského paláce po korunovaci ve Westminsterském opatství.

Reklama

Podle australské vlády není hlasování o výrazné ústavní změně prioritou, cesta k němu se však úplně neuzavírá. Podle australského premiéra důvodem není možný špatný vztah s britskou monarchií, ale přirozený vývoj země.

Článek

Australská vláda naznačila, že dočasně pozastaví návrh na referendum o odstranění britského krále Karla III. jako hlavy státu, čímž by se z Austrálie stala republika. Australský premiér Anthony Albanese podobné hlasování dlouhodobě podporoval, nyní však jeho ministr oznámil, že to není prioritou vlády.

K rozhodnutí došlo poté, co australská vláda minulý týden oznámila, že v tomto roce očekává návštěvu britského krále, který je tedy stále oficiální hlavou Austrálie, jejíž státní zřízení je konstituční monarchie.

Australané měli už v minulém roce možnost v referendu hlasovat o ústavních změnách. Vláda tehdy zaznamenala porážku, když veřejnost odmítla její návrh udělit původním obyvatelům Austrálie více politických práv. Všech šest australských států hlasovalo proti vládnímu návrhu.

O podobě státního zřízení Australané hlasovali už v roce 1999. Tehdy se vyslovili pro konstituční monarchii a královnu Alžbětu II. Nicméně Albanese už dříve mluvil o tom, že transformace jeho země v republiku je v budoucnosti nevyhnutelná. Kromě některých politiků to podobně vnímá i část australské veřejnosti. Stejného názoru je například světoznámý australský herec Hugh Jackman.

Debata o podobě státního zřízení se v menší míře vede také na Novém Zélandu. Bývalý premiér a současný lídr opozice Chris Hipkins také vidí budoucnost své země bez britského monarchy v čele.

Naposledy se ze zemí bývalého britské impéria stal republikou v roce 2021 Barbados. Karibský ostrov se však rozhodl setrvat ve společenství států bývalého britského impéria Commonwealth. Před Barbadosem podobný krok učinil v roce 1992 Mauricius.

Reklama

Doporučované