Hlavní obsah

Z miláčka Ameriky obviněným vyvrhelem. Trumpovi je bezmezně věrný

Foto: paparazzza, Shutterstock.com

Giuliani je po boku Trumpa obviněný nejen v Georgii, ale i na federální úrovni. V obou případech jde o snahu zvrátit výsledky prezidentských voleb v roce 2020.

Reklama

Trump a jeho spojenci se vydali úřadům v Georgii. Spolu s ním čelí obvinění ze snahy zvrátit výsledky voleb i Rudy Giuliani. Muže, který proslul jako starosta z 11. září, dnes nepoznávají ani ti, kdo mu kdysi byli nejblíž.

Článek

Když v první polovině tohoto měsíce Fani Willisová, okresní prokurátorka ze státu Georgia, obvinila Donalda Trumpa a 18 jeho spojenců z rozsáhlé trestné činnosti, dala jim čas do 25. srpna na to, aby se dobrovolně vzdali úřadům. Exprezident si tento proces ve čtvrtek večer zopakoval již počtvrté.

Ve věznici okresu Fulton to ale přece jenom vypadalo trochu jinak, než byl Trump při předchozích zkušenostech zvyklý. Na rozdíl od federálních úřadů totiž ty v Georgii k bývalé hlavě státu přistupovali jako ke každému jinému obviněnému. Podstoupil tak sejmutí otisků prstů, zaplatil kauci ve výši 200 tisíc dolarů, tedy více než 4,4 milionu korun a vznikl jeho první policejní portrét.

Už ve středu se do věznice vypravil i obviněný Rudy Giuliani, Trumpův bývalý právník známý především jako starosta New Yorku z dob teroristických útoků z 11. září 2001.

„Jedu do Georgie a mám z toho velmi, velmi dobrý pocit, protože cítím, že hájím práva všech Američanů, jak jsem to mnohokrát dělal jako státní zástupce Spojených států,“ pronesl Giuliani, když se vydával ze svého newyorského bytu do jižanského státu.

Za Trumpovu pravdu

Když Trump v roce 2020 prohrál prezidentské klání, Rudy Giuliani byl podle webu CNN asi nejvýřečnější z jeho právníků. Poctivě propagoval „důkazy“ nepodložené konspirační teorie o ukradených volbách a v prosinci téhož roku dokonce třikrát vystoupil před zákonodárci v Georgii a šířil před nimi lži o rozsáhlých volebních podvodech ve státě.

I když tato tvrzení úřady později vyšetřily a vyvrátily, Giuliani si stál za svým a vystoupil i na nechvalně proslulém Trumpově shromáždění před útokem na Kapitol v lednu 2021. Vyzýval Mikea Pence, tehdejšího viceprezidenta, aby využil své role v procesu certifikace výsledků voleb ke zneplatnění vítězství Joea Bidena, což přitom nebylo v jeho pravomocích.

Giuliani pak podle žalobců také podporoval plán s falešnými voliteli, s jejichž pomocí měl Trump volby vyhrát. Volitelé jsou totiž sbor vybraných lidí z každého amerického státu, kteří ceremoniálně svým podpisem volebního dokumentu stvrzují, kdo je novým prezidentem.

Americká média příběh, který Giulianiho dovedl až do dnešní situace, rámují jako pád z výsluní, přičemž na to nejhlubší dno měl právník dopadnout právě po obvinění ze  13 trestných činů souvisejících se snahou zvrátit výsledky voleb v Georgii. Mezi těmi je i údajné porušení zákona o ovlivňování a korupci, obecně známého jako RICO, za které jsou běžně stíháni mafiánští bossové a gangy.

Podcast 5:59 o Trumpově obvinění

„Obrovskou ironií je, že se používáním právě tohoto zákona proslavil,“ připomněl v podcastu 5:59 reportér The New York Times Glenn Thrush Giulianiho kariéru coby významného federálního prokurátora. „Uplatňoval ho tehdy (v 80. letech, pozn. red.) proti mafiánským bossům nebo když šel po lidech z Wall Street.“

Obviněním pak Giuliani čelí i v jiném Trumpově případu - i federální prokuratura je obvinila ze snahy zvrátit výsledky voleb během dvouměsíčního období mezi hlasováním v listopadu 2020 a útokem na Kapitol v lednu 2021.

Z hrdiny vyvrhelem

Giuliani se přitom kdysi stal hrdinou Ameriky, když se coby starosta New Yorku musel vypořádat s následky teroristického útoku z 11. září 2001, kdy dvojice unesených letadel narazila do symbolu města - dvou mrakodrapů Světového obchodního centra. Časopis Time ho dokonce po tragické události vyhlásil osobností roku a ocenil jeho vůdčí schopnosti.

Za zlomový bod, kdy se situace pro Giulianiho začala ubírat špatným směrem, označuje agentura AP rok 2008 a právníkovo fiasko v republikánských prezidentských primárkách. Po volbách Giuliani našel útočiště právě u Trumpa a několik let se zdálo, že jeho politická kariéra definitivně skončila.

To se ale nestalo a když Trump v roce 2016 poprvé kandidoval, opřel se právě o Giulianiho politické schopnosti a dokonce z něj udělal svého náhradníka na některých mítincích a dalších akcích, kam sám z různých důvodů nemohl dorazit.

Foto: Kancelář šerifa ve Fulton County

Policejní portrét Rudyho Giulianiho.

Kampaň Giulianimu vrátila důležitost, mnohé ale překvapil prudkostí svých útoků vůči soupeřům a pozicí Trumpova útočného psa, kterou zaujal. V době Trumpova mandátu dokonce odcestoval na Ukrajinu, kde hledal kompromitující informace o Hunteru Bidenovi, synovi Joea Bidena, a jeho podnikání.

Někteří lidé, kteří mu kdysi byli blízcí, tvrdí, že dnešní Giuliani má s mužem, jehož znali, jen málo společného. Jednou z nich je i jeho bývalá žena Judith, rozvedli se v roce 2019.

„Muž, kterého jsem znala před dvaceti lety, hrdina z 11. září, se tomuto muži vůbec nepodobá,“ cituje AP právníkovu exmanželku, která mu stála po boku jak v době po 11. září, tak i při jeho volební prohře v roce 2008. „Vlastně je mi ho líto. Je to smutné. Pro nikoho z nás už není tím člověkem, kterým býval.“

Pošramocený odkaz

Kvůli činnosti, kterou se snažil udržet Trumpa ve funkci a jejíž součástí byla i „prokazatelně nepravdivá a zavádějící prohlášení“, odvolací soud státu New York Giulianimu v roce 2021 pozastavil advokátní licenci. Letos v červenci pak kárný výbor advokátní komory ve Washingtonu dospěl k závěru, že by měl být vyloučen z advokátní komory.

Závěry výboru hodlá právník napadnout před širší advokátní disciplinární komisí a o jeho konečném vyloučení z advokátní komory nebo jiném trestu by následně měl rozhodnout až odvolací soud ve Washingtonu.

Trumpovy problémy přehledně

Hlavní republikánský kandidát na prezidenta čelí mnoha problémům. Připravili jsme pro vás jejich přehled:

  • Snaha zvrátit volby
  • Vládní dokumenty
  • Falšování záznamů
  • Volební výsledky v Georgii

I když ve svém rodném městě - New Yorku - je Giuliani mezi konzervativci stále populární, na paty se mu podle amerických médií dnes lepí problémy s penězi. O ty prý před pár měsíci žádal i samotného Trumpa.

„Jeho odkaz je v troskách,“ cituje AP Andrewa Kirtzmana, který sepsal už dvě biografie bývalého newyorského starosty a který byl s Giulianim osudného 11. září 2001. „Přišel o všechny své peníze, hrozí mu vězení a nikdy nepřestane mít pocit, že on měl pravdu a všichni ostatní se mýlili.“

Další obvinění

Kromě Giulianiho a Trumpa okresní prokurátorka Willisová z Georgie obvinila ještě dalších 17 lidí. Jedním z nich je bývalý personální šéf Bílého domu Mark Meadows, který měl sehrát klíčovou roli při zkoumání způsobů, jak zvrátit výsledky voleb a který byl součástí hovoru, ve kterém Trump tlačil na státního tajemníka Georgie dohlížejícího na volby, aby mu našel hlasy potřebné k výhře.

Další obviněnou je Sidney Powellová, členka Trumpova právního týmu, která měla exprezidentovi spolu s Giulianim mimo jiné navrhovat spoustu šílených nápadů, jak by se daly zvrátit výsledky voleb. Kus viny pak žaloba připisuje třeba i jejímu kolegovi Johnu Eastmanovi, který se snažil o jmenování již zmiňovaných falešných volitelů.

Seznam obviněných je však mnohem delší a nikdo na něm nečelí jen jednomu bodu obžaloby. Řada z možných viníků dnes také jakékoli pochybení vehementně popírá a někteří tvrdí, že se pouze snažili napravit podle nich závažné nesrovnalosti, které volby v roce 2020 poznamenaly.

Kolik z nich nakonec odejde s cejchem viníka, ukáže až soud. Začátek procesu se Willisová snaží stanovit na říjen tohoto roku.

Reklama

Doporučované