Hlavní obsah

Z transfuze si odnesli HIV a žloutenku. Průvodce skandálem, který otřásl Brity

Foto: Profimedia.cz

Aféra se dotkla 30 tisíc lidí, přičemž každý desátý podle zprávy zemřel.

Britské úřady přiznaly odpovědnost za skandál s infikovanou krví, který se léta snažily ututlat. „Po generace se nás snažili manipulovat,“ říká muž, který byl po podání kontaminované krve jako malé dítě nakažen žloutenkou a HIV.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Tenhle skandál zahalil celý můj život,“ svěřil se britským médiím Jason Evans.

Jeho otec je jednou z obětí aféry s kontaminovanou krví, která se Británií táhne desítky let a je považována za největší lékařskou katastrofu v dějinách tamní státem řízené Národní zdravotní služby (NHS).

Kolem 30 tisíc lidí se při transfuzích a péči o pacienty s vzácnými onemocněními krve v 70.  a 80. letech nakazilo virem HIV a žloutenkou typu C. Byl mezi nimi právě i Jonathan Evans, u kterého se po podání infikovaného krevního produktu určeného pro pacienty s hemofilií objevila obě onemocnění zároveň.

„Táta věděl, že umírá, a natočil spoustu domácích videí, která mám u sebe, a když jsem vyrůstal, pouštěl jsem si je stále dokola, protože to je vlastně všechno, co jsem měl,“ popisuje Jason.

S otcem, kterému bylo tehdy sotva jednatřicet let, se rozloučil v roce 1993. Jemu samotnému tehdy byly pouhé čtyři roky.

Jak sám líčí, skandál naprosto změnil trajektorii jeho života. Když byl starší, rozhodl se kontaktovat biologickou rodinu svého otce a došel ke znepokojivému zjištění: Za stejných okolností jako otec zemřel jeho strýc. I u něj se po podání stejného krevního produktu objevily HIV a žloutenka.

V roce 2016 Evans založil hnutí Faktor VIII a ve spolupráci s dalšími oběťmi a rodinami, kterým skandál obrátil život naruby, začal bojovat za to, aby vláda celý případ nechala důkladně prošetřit a celou nechvalnou kapitolu britského zdravotnictví důstojně ukončila.

Rozřešení se dočkal tento týden - více než 30 let od otcova úmrtí.

Nebyla to nehoda

Bývalý soudce Brian Langstaff v pondělí zveřejnil dlouho očekávanou zprávu, která vzešla z pětiletého vyšetřování skandálu. „Tahle katastrofa nebyla nehoda,“ uvádí v ní.

Podle něj úřady o riziku virových infekcích v transfuzních přípravcích věděly, ale rozhodly se ho ignorovat. „K nakažením došlo, protože zodpovědní činitelé - doktoři, krevní služby a po sobě jdoucí vlády - nekladli bezpečnost pacientů na první místo,“ dodává.

Ve zprávě uvádí, že kvůli kontaminované krvi přišel o život každý desátý z celkových 30 000 nakažených, a očekává se, že další ještě zemřou.

Část obětí skandálu se nakazila při transfuzi po porodu, operaci či jiném lékařském zákroku. Další část nakažených tvořili lidé s hemofilií, kteří podstoupili novou revoluční léčbu za pomocí krevní plazmy, známou pod názvem faktor VIII.

Tu začala britská NHS nabízet v 70. letech. Jelikož se o faktoru VIII v lékařských kruzích mluvilo jako o zázračné léčbě, poptávka rostla a Británie se brzy dostala do situace, kdy ji nebyla schopna uspokojit. Krevní přípravky si proto nechávala dovážet ze Spojených států.

Bylo tam ale jedno zásadní riziko. Krevní plazma, ze které se faktor VIII vyráběl, často pocházela od vysoce rizikových dárců - vězňů nebo drogově závislých. Stačilo, aby byl nakažený jen jeden z nich a kontaminovaná byla celá várka.

Problematické také bylo to, že dovážená krev po určitou dobu nebyla podrobena testování, které by mohlo snížit riziko hepatitidy, nebo tepelně ošetřena, aby se zajistilo zničení HIV.

Z vyšetřování vyplývá, že HIV a zároveň žloutenkou typu C se nakazilo zhruba 1250 pacientů se vzácným onemocněním krve, včetně 380 dětí. Při transfuzi se nakazilo HIV kolem 80 až 100 pacientů, žloutenka se projevila u 27 tisíc lidí.

Veřejnoprávní stanice BBC také odhalila, že někteří dětští pacienti s krevními onemocněními se nakazili poté, co byli zařazeni do klinických testů nové léčby, aniž by o tom věděly jejich rodiny. Většina z nich je dnes po smrti.

Den, který měl přijít už dávno

Andy Evans, který byl po podání kontaminované krve jako malé dítě nakažen HIV a žloutenkou zároveň, označil pondělí za „významný den“, zároveň ovšem podotkl, že k němu mělo dojít už mnohem dříve. Upozornil přitom na to, že řada lidí, kteří mají skandál na svědomí, je už dnes po smrti.

Pro něj osobně je ovšem přiznání odpovědnosti ze strany britských úřadů jistým zadostiučiněním. „Po generace se nás snažili manipulovat. Když jsme to někomu řekli, nevěřili nám. Říkali, že něco takového by se v Británii nikdy stát nemohlo. Dnešek dokazuje, že mohlo - a také se to stalo - v Británii,“ uvedl pro deník The Guardian.

Celá aféra je považována za obrovské selhání britských úřadů. Z Langstaffovy zprávy vyplývá, že NHS i vládní představitelé věděli, že dovážená krev s sebou přináší riziko infekce, navzdory tomu ji ale dál využívali. Celý skandál se roky snažili ututlat - pacientům říkali polopravdy, což vedlo k tomu, že nevěděli o rizicích léčby a často ani o tom, že se nakazili. Dojít mělo dokonce i na úmyslné ničení dokumentů.

„Pro naši komunitu to není žádné překvapení. Věděli jsme to desítky let. Teď to ví i celá země a svět,“ okomentoval výsledky šetření předseda Spolku pro hemofilii Clive Smith.

Británii čekají brzy volby

V Británii odstartovala předvolební kampaň. Labouristé v ní akcentují potřebu změny, vládní konzervativci zřejmě vsadí na migraci. Jejich šance na výhru je ale podle odborníka na Británii mizivá.

„Šlo o úmyslnou snahu lhát a zatajovat informace - nešlo jen o jednoho člověka, bylo to systematické. To skutečně otřásá tím, co si jako společnost myslíme, a zpochybňuje důvěru, kterou vkládáme do lidí - nic z toho už nelze považovat za samozřejmost,“ dodal.

Hanba pro stát

Britský premiér Rishi Sunak označil pondělí, kdy zpráva vyšla, za den hanby pro britský stát. „Je mi to opravdu líto,“ uvedl. „Výsledek tohoto vyšetřování by měl naším národem otřást do morku kostí.“

Obětem a jejich rodinám slíbil finanční kompenzace, které se mají podle stanice BBC v součtu vyšplhat na miliardy liber.

Lidem, kteří se nakazili virem HIV, má na základě schématu, který zveřejnila vláda, náležet kompenzace ve výši 2,2 až 2,6 milionu liber (zhruba 64 až 76 milionů korun). Pacienti se žloutenkou by měli dostat 665 až 810 tisíc liber (zhruba 19 až 23,5 milionu korun). Kompenzace mají dostat i rodinní příslušníci nakažených.

Některé oběti už se ovšem nechaly slyšet, že „náplast“ v podobě finanční kompenzace jim nestačí. Jejich cílem je, aby byla na ty, kteří mají skandál na svědomí, podána trestní oznámení.

„Je třeba nést odpovědnost za činy, které byly učiněny, i když to bylo před 30, 40 nebo 50 lety,“ vzkázala podle agentury AP britská poslankyně Diana Johnsonová, která dlouhodobě bojuje za práva obětí skandálu s kontaminovanou krví.

Jak ale sama upozorňuje, je tu jeden zásadní problém - řada těch, kteří mají aféru na svědomí, v průběhu dlouhých let, kdy se vyšetřování táhlo, zemřela.

Doporučované