Hlavní obsah

Hra o čestnou porážku. Sunak zřejmě přitvrdí a vsadí na migraci

Foto: Martyn Wheatley / i-Images, Profimedia.cz

Rishi Sunak v dešti oznamuje, že 4. července zamíří Britové k volbám.

V Británii odstartovala předvolební kampaň. Labouristé v ní akcentují potřebu změny, vládní konzervativci zřejmě vsadí na migraci. Jejich šance na výhru je ale podle odborníka na Británii mizivá.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Když premiéři činí tak důležitá prohlášení, dělají to na schodech Downing Street, ať už prší, nebo svítí slunce,“ pravil ve středu v podvečer britský premiér Rishi Sunak.

Britská metropole právě zažívala jeden ze svých typických deštivých dnů. To ale lídra konzervativců neodradilo od toho, aby před „číslo 10“, jak se sídlu ministerských předsedů říká, přinesl zprávu, která všechny šokovala.

Zatímco na něj bez ustání dopadal déšť, oznamoval, že nastal „okamžik, kdy si Británie musí zvolit svou budoucnost“, a že se příští parlamentní volby uskuteční už 4. července, tedy o několik měsíců dříve, než se dosud očekávalo.

Později se ve vysílání BBC nechal slyšet, že vystoupení před národem navzdory nepřízni počasí značí, že není jen politikem do dobrých časů, ale dokáže zemi provést krizemi.

Dramatičnost a neutěšenost celé scény nicméně upomínaly spíše na nepříliš pozitivní vyhlídky, se kterými Sunak a jeho Konzervativní strana do předvolební kampaně vstupují.

Z nejnovějšího průzkumu deníku The Guardian vyplývá, že zhruba 44,5 % Britů je připraveno dát v nadcházejících volbách svůj hlas lídrovi opozičních labouristů Keiru Starmerovi. Volit současného premiéra se chystá jen asi 23,1 % obyvatel.

Přijde „fenomenální porážka“?

Jak v rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje odborník na Británii Jan Váška, na vítězství konzervativci v nadcházejících volbách pomýšlet s největší pravděpodobností nemohou. Hrají spíš o šanci na důstojnou porážku.

„Odstup, který průzkumy dlouhodobě ukazují, je obrovský. Aby se to změnilo, labouristická kampaň by musela úplně implodovat nebo by musel vyjít najevo nějaký skandál,“ předvídá Váška z Institutu mezinárodních studií na FSV UK.

Ani kdyby se volby konaly až na podzim, šance konzervativců na výhru by podle něj nebyly o moc vyšší. „Čas ale v tomhle případě představoval nějakou naději,“ vysvětluje. Premiérovo rozhodnutí pak označuje jako „velké osobní riziko“.

Nutno zmínit, že svolání voleb v tak brzkém termínu vzbudilo rozruch i uvnitř Sunakovy strany. Někteří vysoce postavení Toryové si stěžovali, že tímto přístupem premiér stranu přivede k fenomenální porážce, několik poslanců dokonce naznačilo, že zvažuje předložení dopisu o vyslovení nedůvěry.

O dřívější vzpouře proti Sunakovi

Z hlasování o kontroverzním zákonu o deportaci migrantů se stalo hlasování o spokojenosti s Rishim Sunakem v čele konzervativců, uvedl pro Seznam Zprávy britský novinář Ben Quinn.

Aby to nebylo ještě horší

Proč se tedy Rishi Sunak ke kroku, o kterém se v britských médiích mluví jako o „hazardu s vysokými sázkami“, odhodlal? Podle serveru Politico je odpověď nasnadě: „Sunakovi muselo připadat, že kdyby ještě chvíli čekal, mohlo by to být ještě horší.“

Premiérova pozice se v poslední době jeví o něco příznivěji než před časem. Podle britských médií má nyní dokonce po ruce několik věcí, které mu hrají do karet a mohl by je využít ve svůj prospěch.

Zaprvé: Ekonomická situace v zemi začala v posledních dnech vykazovat zlepšení – inflace klesla na 2,3 procenta a dostala se na nejnižší úroveň za poslední téměř tři roky.

Zadruhé: parlament v dubnu po dlouhých měsících vyostřených debat schválil návrh zákona o vyhošťování migrantů Rwandy, který je klíčovým bodem konzervativní vlády v boji s migrací. Tamní úřady začaly hned zkraje května zadržovat neúspěšné žadatele o azyl. První deportační lety chce vypravit už za několik týdnů.

Migrace jako klíčové téma

Podle Vášky bude právě boj s nelegální migrací jedním z klíčových témat Sunakovy předvolební kampaně, kterou odstartoval středečním prohlášením.

Konzervativní straně totiž na pravé straně politického spektra vyrostl v poslední době soupeř – Reform UK, kterou Váška charakterizuje jako pravicově populistickou stranu trumpovského ražení. K ní v poslední době přeběhla řada voličů, kteří jsou s vládnoucí stranou nespokojení.

V Británii už zatýkají migranty, které pošlou do Rwandy

Britský parlament schválil v dubnu sporný návrh zákona o deportaci migrantů do Rwandy. Hned zkraje května pak začala britská policie zadržovat neúspěšné žadatele o azyl. První lety do Rwandy plánuje vypravit už zhruba za deset týdnů.

Neúspěšní žadatelé o azyl se vyhoštění děsí a v detenčních centrech pořádají protesty i hladovky.

„Pokud mají mít konzervativci nějakou šanci na čestnou porážku – a tou by pro ně bylo, kdyby si udrželi přes 200 křesel –, musí zabránit většímu odtoku voličů k radikálnější pravici,“ vysvětluje Váška.

„To znamená, že jejich kampaň se bude nutně posouvat tímto směrem a migrace v ní bude hrát prominentní roli. A bude to asi dost ošklivé,“ odhaduje.

Předvolební kampaň opozičních labouristů se mezitím soustředí na jedno klíčové slovo – a tím je změna. „Tyhle volby jsou pro vás, protože vy nyní máte tu moc, tu šanci ukončit chaos, otočit stránku a proměnit Británii,“ řekl na úvod kampaně Starmer, který se má podle očekávání stát příštím britským premiérem.

Ačkoliv se momentálně zdá výhra labouristů téměř nevyhnutelná, jistá zdaleka není. Váška upozorňuje na několik případů z britské historie, kdy se outsiderovi voleb podařilo překvapivě zvrátit neuspokojivý výsledek.

Pozici labouristů by podle něj mohly potenciálně ohrozit neshody ohledně izraelsko-palestinského konfliktu, které uvnitř strany panují (psali jsme dříve zde).

Doporučované