Hlavní obsah

Za amputaci špatné nohy dostala rakouská lékařka pokutu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Rakouský soud potrestal lékařku, která před půl rokem amputovala pacientovi nesprávnou nohu. Za chybu jí vyměřil finanční pokutu.

Článek

V rakouské nemocnici Klinikum Freistadt proběhla v květnu operace, během které už podle původních plánů měl pacient přijít o nohu. Kvůli chybě lékařky však dvaaosmdesátiletý muž přišel o tu končetinu, jež mu měla zůstat. Ještě před operací totiž žena označila špatnou nohu a na omyl se přišlo až dva dny po zákroku.

Třiačtyřicetiletá lékařka již pochybení přiznala. Její činy prý způsobila „lidská chyba“ a podle obhajoby k události nedošlo kvůli „individuálnímu selhání“, nýbrž proto, že nefungoval zavedený kontrolní systém. Kvůli celé záležitosti žena nyní působí na jiné klinice.

„Nefungoval ani takzvaný týmový time-out, poslední bezpečnostní úroveň, kterou musí operační tým před zásahem dodržet. Během té je mimo jiné identifikován pacient a zopakuje se a potvrdí místo zásahu,“ informuje na webu rakouský Kurier.

Soudce nyní lékařku uznal vinnou z hrubé nedbalosti a uložil jí pokutu ve výši 2 700 eur, tedy v přepočtu více než 68 000 korun. Polovina z této částky je však nepodmíněná a žena se proti rozsudku ještě může odvolat.

Vdově po pacientovi, který zemřel předtím, než se případ dostal k soudu, soud navíc přiřkl odškodné v hodnotě 5 000 eur (přes 127 tisíc korun) plus úroky.

Provozovatel zdravotnického zařízení již v prohlášení uvedl, že „příčiny a okolnosti této lékařské chyby byly podrobně analyzovány“.  S týmem pak byly projednány interní postupy a bylo mu poskytnuto školení.

Reklama

Související témata:

Doporučované