Hlavní obsah

Za chemickým útokem v Dúmě stála syrská armáda, potvrdili vyšetřovatelé

Foto: Profimedia.cz

Pohled na syrské město Dúmá z dubna roku 2018. V témže měsíci byly ve městě použity chemické zbraně.

Reklama

Z dvouletého vyšetřování Organizace pro zákaz chemických zbraní vyplynulo, že zásobníky s plynným chlorem na syrské město Dúmá v roce 2018 shodilo syrské letectvo. Na místě tehdy zemřelo 43 lidí.

Článek

Útok chemickými zbraněmi na syrské město Dúmá provedlo v roce 2018 syrské vládní letectvo. Po dvouletém vyšetřování to ve své nové zprávě uvedla Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Podle ní lze prokázat, že v dubnu 2018 nejméně jeden vrtulník syrského letectva shodil na civilisty obydlenou oblast dva zásobníky s plynným chlorem. Na místě kvůli tomu zemřelo 43 lidí.

OPCW už v roce 2019 dospěla k závěru, že v Dúmě byly použity chemické zbraně, tehdy nicméně neuvedla, kdo měl podle ní útok na svědomí.

Město, které dlouho bylo poslední baštou povstalců v oblasti východní Ghúta u Damašku, bylo terčem bombardování syrské armády bojující na straně režimu Bašára Asada. Asad nicméně použití chemických zbraní popíral a tvrdil, že vyšetřování je zaujaté.

„Použití chemických zbraní v Dúmě - a kdekoli jinde - je nepřijatelné a je porušením mezinárodního práva,“ uvedl šéf OPCW Fernando Arias. „Svět nyní zná fakta a je na mezinárodním společenství, aby reagovalo, ať už v rámci OPCW nebo jinak,“ dodal.

Sblížení nepřátel na dohled

Hlavním iniciátorem a zprostředkovatelem jednání mezi Tureckem a Sýrií je Rusko. Cílem je uspořádat prezidentský summit, na němž by se po letech, kdy spolu fakticky válčí, sešli Bašár Asad a Recep Tayyip Erdogan.

Používání chloru jako zbraně zakazuje Úmluva o chemických zbraních, kterou Sýrie ratifikovala v roce 2013.

Podle zprávy vrtulník svrhl na dvě budovy v Dúmě tlakové nádoby s plynným chlorem. Jedna z nich se při dopadu roztrhla a chlor ve vysokých koncentracích zasáhl tamní obyvatele. Druhá nádoba se poškodila jen mírně a napáchala méně škod.

Reklama

Související témata:

Doporučované