Hlavní obsah

Za kulisy tragédie: Řecká pobřežní stráž neříkala pravdu, loď měla potíže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis, Profimedia.cz

Kásim Abú Zíd ukazuje v telefonu fotografii své ženy Ezry, která se pohřešuje od potopení rybářské lodi s migranty u jižního Řecka. Pohřešuje se i její bratr, s nímž cestovala.

Reklama

Britská stanice BBC získala důkazy o roli, kterou hrála řecká pobřežní stráž při jedné z největších lodních katastrof ve Středozemním moři, při níž minulý týden zahynuly pravděpodobně stovky migrantů.

Článek

Novinářům BBC se povedlo podle fotografií, videozáznamů a analýzy lodních tras zrekonstruovat tragédii z minulého týdne. U poloostrova Peloponés, asi 75 kilometrů jihozápadně od města Pylos, ve středu ztroskotal rybářský člun. A podle přeživších mohlo být na palubě až 750 osob.

Oficiální statistiky uvádějí, že při nehodě utonulo 78 lidí, nicméně podle OSN je až 500 pasažérů stále nezvěstných.

Z rozboru pohybu lodí v oblasti, kde se plavidlo potopilo, vyplynulo, že se člun s migranty posledních sedm hodin už vůbec nepohyboval. To je v protikladu s tvrzením posádky řecké pobřežní stráže, která několikrát přes vysílačku své kolegy ujistila, že loď „pluje podle kurzu bez větších potíží“.

OSN žádá, aby se jednání pobřežní stráže důkladně prověřilo a případně se rozptýlilo podezření, zda mohla včasným zásahem situaci zachránit.

Řecké úřady namítají, že plavidlu byla nabídnuta pomoc, ta byla ale několikrát odmítnuta a lodi nehrozilo evidentní nebezpečí až do chvíle, než se začala potápět.

Loď se nejspíš nedržela kurzu

BBC získala data o pohybu lodi skrze aplikaci MarineTraffic, což je obdoba Flight Radaru.

Samotná loď s migranty neměla sledovací zařízení, stejně tak ani lodě námořnictva nebo pobřežní stráže. Sled událostí se snažili novináři zrekonstruovat z pohybu jiných lodí, které se v oblasti v daný čas vyskytovaly.

Rozhovor

Člen Lékařů bez hranic popsal, proč je trasa, na které ve středu ztroskotala loď s migranty, stále tak nebezpečná. Podíl na tom podle něj mají evropští politici, kteří „dlouhodobě podporují hluboce cynickou migrační politiku“.

Letadlo Frontexu, které chrání vnější hranice EU, spatřilo loď s migranty v úterý 13. června v 10:00 místního času. Tísňová linka pro migranty, kteří se ocitnou na otevřeném moři v nebezpečí, zaznamenala volání z lodi ve 14:17 odpoledne. Loď „Lucky Sailor“ se náhle stočila ostře na sever směrem k později potopené lodi v podvečer v 17:00. Kapitán pro BBC potvrdil, že je pobřežní stráž vyzvala, aby připluli k migrantské lodi a dali pasažérům jídlo a vodu.

Za půl hodinu – v 17:30 – objevil loď v patrných problémech vrtulník pobřežní stráže. Jeho pilot potvrdil, že loď udržuje kurz.

Kolem 20:00 večer se do stejné oblasti přiblížilo plavidlo „Faithful Warrior“. I kapitán této lodi BBC potvrdil, že se na místo vydal předat plavidlu zásoby. Z této předávky se později objevilo video, které redakce BBC ověřila. Na záběru je vidět loď, která se nepohybuje a tvarem odpovídá člunu s migranty. Zároveň se počasí na záběrech podobá počasí, které v té době bylo v oblasti hlášeno.

I přesto v čase 22:40–00:40 řecké úřady dál hlásily, že plavidlo je stále na svém kurzu. Opak však ukazuje pozdější snímek zveřejněný pobřežní stráží, na kterém je loď evidentně v klidu. Zároveň všechny pohyby lodí v oblasti, které BBC analyzovala, nasvědčují tomu, že se plavidlo s migranty zkrátka nepohybovalo. Jeho poloha se změnila sotva o pár námořních mil, což se připisuje větru a mořským proudům.

Přesto po dalších několik hodin řecké úřady tvrdily, že je loď na cestě do Itálie a neprojevuje známky poškození. Pomoc podle nich nebyla potřeba.

Mluvčí řecké vlády v pozdější prohlášení uvedl, že se posádka pobřežní stráže snažila na migrantskou loď dostat, aby zhodnotila míru možného nebezpečí. Migranti však pomoc podle mluvčího nechtěli přijmout.

Člun se potopil ve středu v 01:00 v noci se stovkami lidí na palubě. Sledovací aplikace MarineTraffic potvrdila, že v okamžiku potopení k lodi připlulo několik plavidel, která se pokusila zachránit přeživší.

Nové informace o tragédii

V Řecku se strhla vlna protestů, které žádají lepší podmínky na migrační trase. Bouři vyvolala středeční tragédie: u poloostrova Peloponés ztroskotal člun, který převážel možná až 750 migrantů.

Otazníků ohledně pobřežní stráže je víc

Jednání řeckých úřadů vůči migrantům z Afriky a Blízkého východu vyvolalo letos kritiku opakovaně.

Americký list The New York Times 19. května zveřejnil vlastní odhalení toho, jak se řecká pobřeží stráž zbavila skupiny migrantů na ostrově Lesbos, mezi kterými byly i ženy a děti – nejmladšímu kojenci bylo pouhých šest měsíců.

Autoři zprávy získali sérií videí, na nichž byl celý proces zaznamenán. Běženci, kteří unikli válce v Africkém rohu, byli nejdříve převezeni v nákladním prostoru bílé dodávky do přístavu k motorovému člunu, který je přepravil k plavidlu pobřežní stráže. To je odvezlo na otevřené moře, kde museli přestoupit na záchranný nafukovací člun. Následně byli zanecháni uprostřed Egejského moře, odkud je proud nesl k Turecku.

Řecké úřady při tom porušily řadu řeckých, evropský a mezinárodních zákonů.

O několik hodin později opuštěné migranty zachránila turecká pobřežní stráž. Řecká strana se k incidentu odmítla vyjádřit.

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis dříve během volební kampaně prohlásil, že boj jeho vlády s ilegální migrací je „tvrdý, ale férový“.

Více o nehodě člunu u Řecka zde:

U poloostrova Peloponés, asi 75 kilometrů jihozápadně od města Pylos, ztroskotal ve středu rybářský člun. Podle lidí, které se podařilo zachránit, mohlo být na palubě až 750 osob.

Reklama

Doporučované