Hlavní obsah

Záběry z bitvy, které začínají připomínat boje o Bachmut

Toto video je dostupné jen přihlášeným uživatelům
Přihlásit se

Bez komentáře: Záběry z bojů v Avdijivky.Video: Youtube/47 ОМБр, L

 

Reklama

Avdijivka nedaleko Doněcka leží na frontové linii od roku 2014. Rusko se o její dobytí intenzivně pokoušelo už na jaře. Město pro Moskvu představuje jednu z hlavních překážek pro ovládnutí Doněcké oblasti.

Článek

Ukrajinské úřady připouští, že ruské armádě se podařilo převzít iniciativu v okolí města Avdijivka v Doněcké oblasti. Podle nich okupanti soustavně útočí na ukrajinské pozice bez ohledu na počasí, píše ve své pravidelné zprávě americký Institut pro studium války (ISW). Analytici také potvrdili další ruský postup severozápadně od města.

Ruské jednotky v posledních týdnech také podnikají přímé útoky směrem na město, které leží na frontové linii už od roku 2014, kdy vypukl konflikt mezi Ukrajinou a proruskými separatisty na východě země. Postoupily do průmyslové zóny jižně od Avdijivky, ale zatím asi nelze jednoznačně říci, zda se v jejích ruinách mohou trvale udržet (více zde).

I krajina kolem Avdijivky připomíná scény, které známe z Bachmutu: stromy v oblasti jsou nejen bez listí, ale také bez větví, prakticky všechny zlomené ve výšce několika metrů.

V oblasti působí například 47. brigáda ukrajinské armády. Na svém youtubovém kanálu zveřejnila záběry z bojů za poslední dva měsíce, které si můžete prohlédnout v úvodu článku.

Videa ukazují útok mohutných ruských mechanizovaných kolon, které se daří ukrajinským jednotkám odrážet. V tomto místě je třeba zdůraznit, že Ukrajina záběry bezpochyby zeditovala tak, aby vyhovovaly tomu, jak chce prezentovat válku. Ukrajinci ale, jak upozorňuje ISW, potvrzují, že ruské mechanizované útoky v poslední době zintenzivnily.

Záběry nicméně ukazují také použití kontroverzní kazetové munice ze strany obránců, jak upozorňuje respektovaný vojenský analytik Rob Lee z amerického think tanku Foreign Policy Research.

Co je to kazetová munice

  • Kazetová munice nebo též bomba je zbraň, jež obsahuje několik výbušných submunicí. Skládá se z kontejneru, který v sobě obsahuje menší výbušniny. Když ji pak vojáci odpálí z lodi nebo shodí z letadla, kontejner se ve vzduchu otevře a zasype bombami velkou plochu, třeba i o velikosti několika fotbalových hřišť. Kdo se v tomto prostoru pohybuje, má jen malou šanci přežít.
  • Její užití bylo zakázáno Úmluvou z Osla v roce 2008. Úmluvu podepsalo 123 států. Spojené státy, Rusko, Ukrajina nebo třeba Čína Úmluvu nepodepsaly.
  • Ženevská konvence zakazuje použití kazetové munice proti civilnímu obyvatelstvu.

Boje probíhají i v avdijivské koksovně, kterou se Rusové neúspěšně pokoušejí dobýt již několik týdnů. Dokládají to záběry, které 8. prosince zveřejnilo na telegramu velení jednotek samozvané Doněcké lidové republiky. I u těch je potřeba zdůraznit, že mají potvrdit pro změnu ruský narativ. Boje v těchto místech ale potvrzuje i ISW.

Boje v avdijivské koksovně.Video: telegram/nm_dnr

Američtí analytici poukazují na to, že Rusové se snaží získat iniciativu navzdory nepříznivým povětrnostním podmínkám, čímž se potvrzují předpoklady, že špatné počasí, tedy bláto, silný vítr, sníh a mráz, boje na frontě možná zpomalí, ale nezastaví.

Podle ISW není ovšem jasné, zda současné ruské ofenzivní operace vytvoří podmínky k tomu, aby si Rusové připsali nějaké významné zisky. Podrobněji o vývoji situace na bojišti píšeme v tomto článku.

Reklama

Doporučované