Hlavní obsah

Záběry z dronu ukazují okolí festivalu, který zmasakroval Hamás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Následky útoku na hudební festival Supernova. Na místě zemřelo nejméně 260 lidí, jak uvedla izraelská záchranná služba Zaka.Video: twitter/Osinttechnical

 

Reklama

Hudební festival u kibucu Reim se stal patrně místem nejhoršího masakru, který způsobili ozbrojenci z Hamásu při sobotním útoku na izraelské území. Teroristé stříleli na prchající účastníky a další odvlekli jako rukojmí.

Článek

„Neměli jsme se ani kam schovat, protože jsme byli na otevřeném prostranství. Všichni propadli panice a začali si brát své věci,“ popsala pro CNN Tal Giblyová, jedna z účastnic festivalu Supernova na jihu Izraele, na který v sobotu zaútočili teroristé z palestinského radikálního hnutí Hamás.

Lidé podle ní rychle začali z festivalu hromadně prchat v autech, jenže se ucpaly silnice a nikdo se nemohl hnout. V tu chvíli se ozvala střelba.

Ujet autem se pokoušela také další účastnice Ester Borochová, ale někdo do ní narazil, a tak musela dál pěšky. Za chvíli jel okolo mladý muž, který jí řekl, ať si nastoupí. Krátce poté ho někdo zastřelil. Ester pak hodiny předstírala, že je mrtvá, než ji zachránila izraelská armáda, uvedla pro server BBC News.

Úvodní video zveřejněné analytiky zabývajícími se ověřováním autenticity záběrů ze sociálních sítí zachycuje následky po útoku a vraky aut podél silnice, po které se lidé snažili utéct před útočníky.

Izraelská záchranná služba Zaka do nedělního večera na místě hudebního festivalu našla asi 260 těl obětí, jak informovala americká stanice CNN. Mezi mrtvými je podle úřadů i řada cizinců, včetně několika Američanů. Ozbrojenci také unesli neznámý počet účastníků jako rukojmí.

Příběh z festivalu

Pětadvacetiletá izraelská studentka byla s přáteli na hudebním festivalu nedaleko Pásma Gazy, když radikální hnutí Hamás zahájilo rozsáhlý a podle místních médií překvapivý útok na Izrael. Z místa ji násilím odtáhli a nyní ji drží jako rukojmí.

„Bylo to tak děsivé a nevěděli jsme, kam jet, abychom se s těmi zlými lidmi nepotkali,“ uvedla Giblyová s tím, že se podle CNN dosud snaží spojit se svými přáteli, kteří byli na festivalu také a které od té doby neviděla. Neví, zda se dostali do bezpečí ani jestli nebyli zajati.

Festival Supernova byl celonoční taneční párty oslavující židovský svátek Sukot. Konal se v kibucu Reim ve venkovské zemědělské oblasti poblíž hranic s Gazou. Součástí festivalu byla tři pódia, kemp, bar a jídelna. Jde zřejmě o místo nejhoršího masakru během víkendového útoku Hamásu proti Izraeli.

Nejdůležitější informace

  • Izrael rozsáhlý útok, který v sobotu ráno zahájilo palestinské radikální hnutí Hamás, přirovnal k teroristickému útoku na New York a Washington z 11. září 2001. Armáda mluví o „nejhorším dni v izraelské historii“.
  • Izraelská armáda připouští, že teroristé z Hamásu mohou dál pronikat na izraelské území a operovat tam. Obce u hranic s Gazou ale prý už dostala pod kontrolu.
  • Bojiště: Izraelská armáda pokračuje v leteckých úderech na pozice Hamásu. Letadla, helikoptéry a dělostřelectvo jen v noci na pondělí podle Izraele zasáhly na 500 cílů v Pásmu Gazy. Pokračuje také ostřelování Izraele ze strany Hamásu.
  • Ztráty: Izrael hlásí nejméně 900 mrtvých, přes 2100 zraněných a desítky zajatých Hamásem. / Palestinci hlásí téměř 700 mrtvých, zraněných má být přes 2900.
  • Únosy: Přesné číslo není známé, jisté je, že Hamás do Pásma Gazy odvlekl přes 100 Izraelců – muže, ženy i děti. Drží je jako rukojmí.
  • Příběhy: Unesení z hudebního festivalu (zde), Češi v Izraeli (zde).
  • Obrazem: Zde najdete první fotografie z místa a fotogalerii, která zachycuje první den války. Publikovali jsme také snímky zobrazující odvetné údery Izraele na Gazu.
  • Podcast 5:59 s publicistkou Natashou Dudinski, která žije v Jeruzalémě: Je to kolosální selhání, Izrael je v naprostém šoku.“

Reklama

Doporučované