Hlavní obsah

Trump bojuje v primárkách a tvrdí, že je diskriminován jako černošští voliči

Foto: TsvirPixel, Shutterstock.com

Donald Trump.

Reklama

„To, co se děje mně, se děje i jim,“ uvedl bývalý prezident USA Donald Trump o amerických černoších. Podle něj s nim začínají sympatizovat, protože je stejně jako oni také diskrimunován.

Článek

Bývalý prezident Donald Trump v pátek naznačil, že jeho obvinění z trestných činů a jeho policejní fotografie mu pomáhají oslovit černošské voliče, píše CNN. „To, co se děje mně, se děje i jim,“ prohlásil na galavečeru pořádaném Černošskou konzervativní federací v Jižní Kalifornii.

„Byl jsem obviněn za nic. Dělali to, protože je to zasahování do voleb, a pak mě obvinili podruhé a potřetí a počtvrté. A spousta lidí říkala, že právě proto mě mají černoši rádi, protože jim bylo strašně ublíženo a byli diskriminováni. Takže mě vnímají tak, že jsem diskriminován jako oni,“ řekl Trump, který čelí 91 trestním obviněním.

Trump řekl, že černoši „chápou lépe než většina ostatních, že některé z největších hrůz v dějinách našeho národa pochází ze zkorumpovaného systému, který se snaží podřídit si jiné, aby jim upřeli svobodu a práva. Vy tomu rozumíte. Myslím, že právě proto jsou teď černoši tolik na mé straně, protože vidí, že to, co se děje mně, se děje i jim.“

Odsouzení Trumpa by přelilo hlasy k Bidenovi, říká bývalý prokurátor

Předpokládané opakování střetu Trump vs. Biden o Bílý dům letos doprovází soudní kauzy republikánského exprezidenta. „Čelí obvinění z činů, které jsou spojené s mimořádnou mírou korupce,“ říká bývalý americký federální prokurátor.

Setkání se konalo v předvečer prvních republikánských primárek v tomto státě. V průzkumech, které předpovídají, který z kandidátů se stane republikánským nominantem do duelu o post prezidenta, zatím jasně vede Trump. Ten v některých předpovědích dosahuje i 76 %. Daleko za ním pak zůstává jeho nejsilnější vyzyvatelka - bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haley. Ta se pohybuje kolem 15 %.

Přestože její šance na výhru jsou mizivé, plánuje pokračovat v kampani. Trump přitom zatím vyhrál všechna klání o delegáty a v předvolebních průzkumech i v jejím domovském státě má nad Haleyovou velký náskok.

Bývalý prezident během svého projevu, který byl vysílán živě na konzervativní televizní stanici Fox News, opět tvrdil, že prezidentské volby v roce 2020 byly zmanipulované. Běžně protrumpovsky naladěné médium ale tentokrát zasáhlo a projev lídra republikánů v živém vysílání ztišilo. Moderátor Neil Cavuto místo toho řekl, že „každý má právo na svůj názor, ale ne na svá vlastní fakta“ a ohradil se hned vůči několik bodům Trumpova projevu.

Cavuto uvedl například na pravou míru ceny benzinu, které jsou podle Trumpa 6 dolarů za galon. Ve skutečnosti galon stojí jen 3,2 dolaru. Stejně tak opravil bývalého prezidenta, když si dával za svůj úspěch růst trhu.

Trump se během svého projevu opřel i do svého pravděpodobného soupeře z demokratického tábora. Současného prezidenta Joea Bidena označil za „zlého rasistu“ a svým podporovatelům připomněl, že Biden několikrát obhajoval zákon z roku 1994, který masivně podpořil policii a zatýkání, což vedlo k masovému věznění, které se dotklo zejména černošských komunit, píše server VOX.

Jasmine Harrisová, černošská mediální ředitelka Bidenovy kampaně, ve svém prohlášení po Trumpově výroku označila bývalého prezidenta za „nekompetentního, protičernošského tyrana“ a poukázala na jeho setkání s bělošským nacionalistou krátce poté, co ohlásil svou kandidaturu v roce 2024. Bidenova kampaň také znovu oživila kauzu, ve které Trump šířil konspirační teorie o původu prvního afroamerického prezidenta Baracka Obamy.

Reklama

Doporučované