Hlavní obsah

Žádné nekrology ani počty padlých. Ruské regiony tají údaje o obětech války

Foto: withGod, Shutterstock.com

Snímek z květnové vojenské přehlídky v Ulan-Ude, hlavním městě Burjatska. Mnoho ruských vojáků padlých na Ukrajině pochází právě z tohoto regionu.

Reklama

Oficiální čísla o zabitých vojácích se na pokyn Kremlu nezveřejňují například v republikách na Sibiři, kde byly hlášeny vysoké počty padlých v přepočtu na obyvatele.

Článek

Vedení některých ruských oblastí a republik zařídila, aby se přestaly zveřejňovat nekrology s údaji o padlých ve válce na Ukrajině. Podle zdrojů ruského opozičního zpravodajského webu Vjorstka se tak stalo na pokyn Kremlu.

Důvodem jsou obavy z nepokojů a také snaha utajit skutečné ztráty. Pro západní novináře jsou nekrology důležitým zdrojem informací o počtu obětí.

Ruské ministerstvo obrany naposledy zveřejnilo údaje o lidských ztrátách loni v září, kdy ministr obrany Sergej Šojgu mluvil o tom, že na Ukrajině bylo zabito 5937 ruských vojáků, připomněl web. Podle dostupných otevřených zdrojů, mezi než patří i nekrology, je však počet obětí na ruské straně mnohonásobně vyšší.

Vjorstka tvrdí, že doporučení tajit čísla padlých dostaly hlavy Burjatska, Vologdské oblasti, Tuvinské republiky a dalších tří regionů. Web se odvolává na nejmenovaný zdroj z parlamentu a další anonymní zdroje blízké úřadům z dotyčných oblastí.

O pokynu, aby se nezveřejňovala jména padlých na Ukrajině, napsal už před týdnem web Sibir.Realii, který spadá pod Rádio Svoboda. Podle něj obdržely úřady v Chakaské republice v tomto smyslu žádost od ministerstva obrany z Moskvy.

Zprávy z bojiště

I když má ukrajinská protivzdušná obrana dobré výsledky, údery do týlu ji stále nutí držet velkou část nejlepšího vybavení daleko od fronty.

Zdroj Vjorstky nyní potvrdil, že požadavek z ministerstva mířil do regionů, ve kterých došlo k obzvláště velkým ztrátám. „Byly obavy, že to povede k nepokojům,“ uvedl zdroj.

V Chakasii vyšel poslední nekrolog z Ukrajiny na konci dubna. Guvernér Vologdské oblasti Oleg Kuvšinnikov se k tomuto tématu naposledy vyjádřil na sociálních sítích v únoru. Šéf Tuvinské republiky Vladislav Chovalyg o úmrtí vojáků z regionu nemluvil od května loňského roku.

V březnu přitom vyšlo najevo, že Tuva spolu s Burjatskem vede co do počtu ztrát v poměru k velikosti mužské populace. Podle jiných zpráv Tuvinci nedostávají informace o smrti svých blízkých na Ukrajině. Někteří obyvatelé regionu poznali jména svých příbuzných na náhrobcích v Novosibirsku, i když za ně nedostali příspěvek na pohřeb.

Hlava Burjatska Alexej Cyděnov přestal zveřejňovat nekrology bojovníků loni v prosinci. Namísto toho píše o pomoci vojákům a jejich rodinám, o udělování vojenských vyznamenání lidem z regionu a podle Vjorstky publikuje i vlastenecké básně. Právě Burjatsko proslulo jako region, kde se loňská mobilizace prováděla obzvlášť tvrdě a kde úřady čelily protestům.

Někteří gubernátoři nicméně pokračují ve zveřejňování údajů o padlých. Například šéf Sachalinské oblasti Vasilij Limarenko v pondělí na svém telegramovém kanále informoval o úmrtí dvou vojáků.

Podle údajů z otevřených zdrojů, na které se odvolávají ruskojazyčná verze britské stanice BBC a projekt Mediazona, dosud ve válce na Ukrajině padlo na ruské straně více než 25 tisíc vojáků. Skutečný počet ruských válečných obětí však mohl podle BBC převýšit 50 tisíc.

Reklama

Doporučované