Hlavní obsah

Policie má podezřelého ze záhadných vražd studentů v Idahu

Foto: Profimedia.cz

Oběti záhadné vraždy: Kaylee Goncalvesová (vlevo nahoře), Xana Kerndlová (vpravo nahoře), Ethan Chapin a Madison Mogenová.

Reklama

aktualizováno •

Policie v americkém státě Idaho po několika týdnech tápání zatkla podezřelého v kauze brutálního ubodání čtyř vysokoškolských studentů. 28letý doktorand trestního práva stanul před soudem poprvé v úterý, vinu však popírá.

Článek

Pozn. red.: Text jsme publikovali 4. ledna 2023. Nyní jsme článek rozšířili o další důkazy o možném pachateli, o kterých mezitím policie promluvila.

Sobotní listopadový večer v kampusu Univerzity v Idahu se nesl v duchu pozápasových oslav tamního fotbalového týmu. 20letý pár – Xana Kerndlová a její přítel Ethan Chapin - se vypravil na jeden z večírků. Slavit do baru šly i dvě kamarádky – 21letá Kaylee Goncalvesová a Madison Mogenová.

Do domu, kde Kerndlová, Goncalvesová a Mogenová spolubydlely, se všichni čtyři vrátili mezi půlnocí a jednou hodinou ranní. Dalšího rána, 13. listopadu 2022, už se nikdo z nich nedožil. Neznámý pachatel je ubodal dlouhým nožem, podle domněnek policie ve spánku.

Další dvě spolubydlící, které v době vraždy spaly, přežily bez fyzické újmy, uvedl americký deník The New York Times.

Brutální zločin v malém studentském městě Moscow místními otřásl. Policie navíc od začátku neměla stopy, které by vedly k pachateli brutálního činu. Zmatečná byla i její komunikace. Nejdříve místní ujišťovala, že jsou v bezpečí, o pár dnů později ale připustila, že by se lidé měli mít na pozoru.

Město i Univerzitu v Idahu zachvátil strach. Studenti začali chodit ve skupinkách, někteří se dokonce rozhodli odjet na oslavy Dne díkůvzdání dříve a do kampusu se nevracet. Místní začali zamykat domy a zajišťovat okna. Lidé se báli vycházet potmě. Dodatečná bezpečnostní opatření přijala i škola. Proběhlo také několik workshopů o sebeobraně.

Na „záhadném“ případu pracovaly desítky vyšetřovatelů, asistovala FBI i policejní orgány státu Idaho. Přesto ubíhaly týdny bez dalších zpráv, kdo čtyři mladé lidi brutálním způsobem ubodal. Úřady apelovaly i na veřejnost, aby jim v pátrání pomohla.

Zvrat přišel 30. prosince. Den před silvestrovskými oslavami zatkla tamní policie postgraduálního studenta Bryana Kohbergera, který tou dobou pobýval u svých rodičů ve státě Pensylvánie. Kohbergera obvinila ze čtyř vražd. V hledáčku ho měla už několik dnů a tajně ho sledovala.

Den poté, co byl 28letý muž dopaden, policie uvedla, že obdržela přibližně 20 tisíc tipů prostřednictvím více než 9025 mailů, 4575 telefonátů, 6050 příspěvků přes digitální média a provedla přes 300 výslechů.

Mohlo by vás zajímat

V pestrém panteonu sériových vrahů je Američan Jeffrey Dahmer fenomén. Nejenže své oběti vraždil. V podivném rituálu sblížení je znásilňoval, porcoval, vařil, pojídal a ostatky následně schraňoval jako relikvie, to vše v hustě obydlené čtvrti města Milwaukee.

Důkazy a svědectví

Policie se k prvnímu obviněnému dopracovala po necelých sedmi týdnech od vražd. Přesný motiv Kohbergera zatím známý není.

Vyšetřovatelům se již podařilo identifikovat jeho DNA na koženém pouzdře od nože, které se našlo na posteli vedle Mogenové. Vražednou zbraň, kterou popisují jako „nůž s pevnou čepelí“, zatím nenašli, jak uvedli ve zprávě zveřejněné ve čtvrtek.

Ta zmiňuje též výpověď jedné ze spolubydlících, která útok přežila. Uvedla, že se probudila kolem čtvrté hodiny ranní. Ze spánku ji vytrhlo to, co považovala za hraní Goncalvesové s jejím psem v horní ložnici. Když následně otevřela dveře, měla pocit, že slyší z pokoje Kerndlové pláč a mužský hlas, který jí říkal: „Bude to v pořádku. Pomůžu ti.“ Když otevřela dveře potřetí, zahlédla postavu oděnou v černé a s maskou.

Zahaleného muže popsala jako „180 cm vysokého, nepříliš svalnatého, ale atleticky stavěného s hustým obočím“. Když prošel kolem ní, svědkyně popsala, že „zamrzla v šoku“, cituje zprávu americká CNN.

Z dřívějšího prohlášení policie pak vyplynulo, že na klíčovou stopu ji navedlo především auto podezřelého – bílý vůz Hyundai Elantra, který byl v době vraždy pozorován v okolí.

Překvapený a nevinný

Mladý doktorand je od konce prosince ve vazební věznici bez možnosti složení kauce. Před soud, který měl za cíl především schválit jeho přesun z Pensylvánie do Idaha, předstoupil poprvé v úterý.

Video, na němž v červeném vězeňském mundúru a spoutaný míří k soudu, již koluje po sociálních sítích.

Na otázku soudce, zda trpí psychickými poruchami, odpověděl, že ne. Dále se rozhodl uplatnit právo mlčet. Jeho veřejný zástupce uvedl, že byl jeho klient v „šoku“ z toho, že byl zatčený, a „těší se, až bude zproštěný viny“.

Jakkoli porota ještě ani nezasedla, není znám motiv a ani to, zda se měl činu dopustit sám, anebo s komplicem, americká média spekulují o Kohbergerově duševním zdraví a studijní historii.

Nadšení pro sériové vrahy

Kohberger ukončil magisterské studium v roce 2022 na univerzitě DeSales v Pensylvánii. Zde studoval psychologii a trestní soudnictví. Jednou z jeho vyučujících byla například i Kathrine Ramslandová – známá odbornice na sériové vrahy a autorka knih The Mind of the Murderer (Mysl vraha) nebo How to Catch a Killer (Jak chytit vraha).

V prosinci pak uzavřel první semestr doktorandského studia trestního soudnictví na Washington State University. Její kampus (Pullman) je podle týmu CNN vzdálený od místa činu jen 14 kilometrů. V rámci svého studia zde působil také jako asistent přednášejícího.

Mozaiku z toho, kým možný pachatel je, se snažil rozebrat deník The New York Times, který mluvil s několika lidmi, již ho znají.

Jedna z jeho studentek si vybavila, že měl velmi dobré znalosti oboru. Zároveň byl podle ní však velmi přísný v hodnocení, rozsáhle kritizoval úkoly a následně nízké známky, na které si studenti stěžovali, obhajoval. Později v průběhu semestru a kolem doby vraždy se jeho přístup změnil. Začal dávat lepší známky a rozsáhlé komentáře ve studentských pracích zmizely.

Zadrženého si vybavují i jeho spolužáci z univerzity v Pensylvánii. Britanny Slavenová si na něj pamatuje právě z hodiny profesorky Ramslandové. Ta studentům například zadala, aby si prohlédli místo činu a zjistili, co se stalo. Kohberger podle ní rychle přicházel s nápady. Připadalo jí, že projevuje zvláštní zájem o místa činu a sériové vrahy. „Tehdy to vypadalo, že je to jen zvědavý student, takže pokud nám jeho otázky připadaly zvláštní, moc jsme nad tím nepřemýšleli, protože to zapadalo do našich osnov,“ řekla Slavenová.

Analýza

Hudební talent jim zajistil slávu, prestiž, peníze. Pomohl jim vymanit se z ghett, ve kterých vyrostli. Navzdory tomu jejich život vyhasl v kaluži krve na ulici. Proč násilí kosí afroamerické rappery?

Spolužáci Kohbergera ze střední školy v západní Pensylvánii ho popsali jako analytického člověka s občasným sklonem ke krutosti. Thomas Arntz se s ním spřátelil během jízdy školním autobusem v roce 2009. Přátelství ale skončilo v roce 2014, kdy se lehkovážné „škádlení a pošťuchování“ mezi přáteli změnilo v „podlost“. Kohlberger ho dokonce měl škrtit – svíral ho kolem krku a držel za hlavu.

Jack Baylis se s možným pachatelem spřátelil v osmé třídě. Popsal, jak byl vždycky Kohlberger fascinován lidmi a jejich chováním.

Jak přemýšlí zločinci, se Kohberger snažil zjistit i dalšími způsoby. Podle vyšetřovatelů asi před sedmi měsíci v jednom z příspěvků na Redditu žádal lidi, kteří strávili určitý čas ve vězení, aby se zúčastnili výzkumu o zločinech, které spáchali. Identifikoval se jako studentský vyšetřovatel, který spolupracuje se dvěma profesory na univerzitě DeSales. Respondenti měli například popsat „svoje myšlenky, emoce a činy, a to od začátku až do konce procesu spáchání trestného činu“.

Asi dva týdny před vraždou si jeho spolužáci z doktorského studia vybavují, že na přednášce kriminologie vedl zapálenou diskuzi o forenzních expertizách, DNA a dalších důkazech, které žalobci používají k získání rozsudku.

Středoškolští spolužáci dále uvedli, že se Kohberger na začátku střední také určité období potýkal se závislostí na heroinu, ze které se podle nich však úspěšně dostal.

Podle americké CBS už se podezřelý muž nachází v Idaho, kam z Pensylvánie odletěl ve středu.

Obyvatelé města Moscow pociťují po jeho zadržení aspoň mírnou úlevu. Vyšetřování podle tamních úřadů nadále pokračuje. Kohbergerova rodina nadále věří v jeho nevinu.

Reklama

Související témata:

Doporučované