Hlavní obsah

Západní tanky zatím Ukrajině výraznou výhodu nepřinesly, ukazuje reportér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Rusko v počátcích ukrajinské protiofenzivy zveřejnilo záběry zničené západní techniky. BBC teď na místě potvrdila, že některá vozidla potřebují generální opravu.Video: telegram/mod_russia

 

Reklama

Zahraniční média spekulují o tom, zda ukrajinská protiofenziva vstoupila do rozhodující fáze. Podle New York Times by se to mohlo ukázat do jednoho až tří týdnů. BBC ale ukazuje, že ani západní technika není proti ruské všemocná.

Článek

Zvěstí o tom, že Ukrajina odstartovala novou vlnu protiofenzivy, přibývá. Zda opravdu ukrajinský protiúder vstoupil do klíčové fáze, ovšem zůstává nejasné a odhady dění na bojišti se různí.

Ukrajinské síly po dvou měsících vyčerpávajících a postupných úspěchů zintenzivnily protiofenzivu na jihu země a přiblížily se k východoukrajinskému městu Bachmut, kde ruská strana podle Kyjeva hájí každý metr dobyté země i za cenu velkých ztrát.

Deník The New York Times (NYT) citoval ve středu dva nejmenované představitele Pentagonu, kteří tvrdí, že „hlavní tah“ ukrajinské protiofenzivy už začal, když ukrajinská armáda nasadila tisíce posil vycvičených na Západě a s novým vybavením v Záporožské oblasti.

V podobném smyslu se vyjádřil i mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, byť ten samozřejmě tvrdil, že se útok podařilo odvrátit. Americký Institut pro studium války (ISW) naopak píše, že ukrajinské jednotky prolomily „určité předem připravené ruské obranné pozice“.

„Je to velký test,“ prohlásil jeden z představitelů Pentagonu citovaný NYT. Podle deníku ukrajinští představitelé Američanům řekli, že nová operace by mohla trvat jeden až tři týdny.

Ruský teror v Oděse

Po nedávném útoku na Krymský most se ruské ostřelování zaměřilo na město na jihu Ukrajiny, terčem odvety v podobě raket je Oděsa téměř každou noc. Julija Leoněnková líčí, jak přinášejí teror, i když zrovna nemusí zabíjet.

Oficiálně ale Ukrajinci očekávání - v souladu s dosavadními prohlášeními - mírní. Generál Oleksandr Tarnavskyj BBC, který vede ukrajinskou armádu na jižní frontě, v rozhovoru pro britskou BBC uznal, že Rusové ukázali své „profesionální kvality“, když zabránili Ukrajincům v „rychlém postupu“.

Připustil, že jeho jednotky mají problémy překonat propracovaný systém minových polí a opevnění, který Rusové v okupovaných oblastech budovali od loňského roku. „Nepřítele nepodceňují,“ prohlásil Tarnavskyj.

Ukrajinci usilovně opravují poškozené vozy

Vojenský zpravodaj BBC Jonathan Beale, který je momentálně na jihu Ukrajiny, poukazuje na to, že dosud neexistuje příliš důkazů o tom, že by západní tanky a obrněná vozidla dokázaly výrazně zvrátit situaci na frontě ve prospěch Ukrajiny.

Beale připomíná zásah, kterým se v prvních dnech ofenzivy poblíž města Orichiv v Záporožské oblasti chlubilo ruské ministerstvo obrany (záběry, které úřad zveřejnil, si můžete prohlédnout v úvodním videu). Rusové při bitvě poškodili a zničili několik německých tanků Leopard a amerických bojových vozidel Bradley.

Ukrajinskou 47. brigádu, která byla z velké části vybavena touto západní technikou, aby prorazila ruské pozice, tehdy rychle zastavily miny a poté ji zasáhlo dělostřelectvo.

Rusko na základě toho tvrdilo, že ukrajinská ofenziva zcela ztroskotala. Beale 47. brigádu navštívil a ukazuje, že to není úplně pravda, byť jednotka ztráty utrpěla. „Jednalo se spíše o raný neúspěch než o rozhodující porážku,“ píše zpravodaj BBC.

Beale a jeho štáb byli ve venkovní dílně brigády skryté v lesích a mechanici tam pracují na opravě poničených vozidel. „Čím rychleji je opravíme, tím rychleji můžou být zpět na frontové linii a zachraňovat životy,“ řekl mu jeden z nich jménem Serhij.

Mechanik ale zároveň netají, že některé vozy byly zničené a musí být buď vyřazeny na náhradní díly nebo poslány zpět na Západ na důkladnou opravu.

47. brigáda tak teď používá k pročišťování Ruskem nastražených minových polí starší techniku sovětského původu, jako tanky T-64.

Jestli tedy skutečně začal další ukrajinský nápor, se nedá jednoznačně říct. Zdroj deníku Washington Post z americké administrativy byl také při hodnocení současné situace zdrženlivější než informátoři citovaní NYT.

„Vidíme známky přípravných pohybů dalších sil v Záporožské oblasti, které mají vstoupit do boje. Není však jasné, jaký může být účel těchto přesunů,“ vzkázal s tím, že při vyvozování závěrů ohledně zahájení další vlny protiofenzivy je třeba být opatrný.

Reklama

Doporučované