Hlavní obsah

Zelenskyj vyrazil do zatopených oblastí. Záplavy mají první potvrzené oběti

Foto: President.gov.ua/CC BY-NC-ND 4.0, Seznam Zprávy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

aktualizováno •

Ukrajinský prezident Zelenskyj dříve kritizoval OSN a Červený kříž, které podle něj nereagovaly na ukrajinské volání o pomoc. Do oblastí zasažených záplavami na okupované straně Dněpru prý dosud nevyslaly své zástupce.

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Červený kříž a další mezinárodní organizace z toho, že „zapomněly, jak zachraňovat životy“. Řekl, že pokud v současné době nejsou v zatopených oblastech na Ukrajině, znamená to, že jsou „neschopné“.

Ve svém pravidelném videoprojevu je vyzval, aby se okamžitě zapojily do evakuačních operací v zatopených městech a vesnicích, které v současné době okupují ruské jednotky a kam ukrajinské záchranné složky nemají přístup. Situaci v nich označil za „katastrofální“.

Mezitím sám vyrazil do Chersonské oblasti, která je nyní z velké části pod vodou. Na místě jednal s regionálními lídry a navštívil místa, kde probíhají evakuační operace. Ve čtvrtek dopoledne o tom informoval na sociálních sítích.

„Jednali jsme o mnoha důležitých otázkách: o situaci v regionu v důsledku katastrofy, evakuaci obyvatel ze záplavových oblastí, likvidaci havarijní situace způsobené vyhozením přehrady do povětří, organizaci života a podpoře v zaplavených oblastech. Rovněž jsme projednali vyhlídky na obnovu ekosystému regionu a operační vojenskou situaci v postižené oblasti,“ uvedl Zelenskyj na facebooku, kde sdílel záběry zjednání.

Záplavy už si vyžádaly první oběti

Ukrajinská i ruská média mezitím informovala o prvních obětech záplav, které způsobilo protržení Kachovské přehrady.

Exilový starosta města Olešky, které je pravděpodobně nejpostiženějším místem na Ruskem kontrolované straně Dněpru, informoval o utonutí tří lidí, píše server The Kyiv Independent. Proruský starosta Nové Kachovky pak podle agentury RIA Novosti oznámil, že ve městě zahynulo pět lidí. Místní úřady pak informují o 60 hospitalizovaných, píše server Gazeta.ru.

„Naše armáda a speciální služby navzdory útokům zachraňují lidi, jak jen to jde. Je však třeba vyvinout rozsáhlé úsilí,“ prohlásil Zelenskyj ve svém pravidelném projevu, ještě předtím než vyrazil do zatopených oblastí.

„Je nutné, aby se do záchranné operace okamžitě zapojily mezinárodní organizace, například Mezinárodní červený kříž, a pomohly lidem v okupované části Chersonské oblasti. Každý člověk, který tam zemřel, je rozsudkem nad stávající mezinárodní strukturou a mezinárodními organizacemi, které zapomněly, jak zachraňovat životy,“ dodal. Na jeho slova upozornil server Ukrajinska Pravda.

Na chování mezinárodních organizací si Zelenskyj stěžoval už ve středečním rozhovoru pro deník Bild. Prohlásil, že OSN a Červený kříž nijak nereagovaly na žádosti Ukrajiny o pomoc. Zdůraznil, že přestože k tragédii došlo před mnoha hodinami, ani jedna z organizací dosud do oblasti nevyslala své zástupce.

Epizoda podcastu 5:59 o záplavách na Ukrajině

Záplavy po zničení Kachovské přehrady znamenají další zásah do válkou převráceného života lidí na jihu Ukrajiny. Voda zaplavila desítky obcí na obou stranách Dněpru, své domovy opouštějí tisíce místních. Zničení hráze, ze kterého se navzájem obviňují Kyjev i Moskva, ale přináší i řadu dalších následků. Které to jsou?

Evakuace v okupovaných oblastech vázne

Voda z protržené Kachovské přehrady v úterý zaplavila řadu obcí po proudu řeky Dněpr (podrobněji zde). Zatopila až 600 kilometrů čtverečních Chersonské oblasti, tvrdí její šéf. Z toho 68 procent je podle něj v okupovaných oblastech.

Situace na levém břehu Dněpru, který kontrolují ruské síly, je podle ukrajinských úřadů podstatně horší. Zelenskyj obvinil okupanty z toho, že „nechávají lidi v těchto strašných podmínkách bez záchrany, bez vody, uvězněné na střechách domů v zaplavených obcích“.

Stovky obyvatel Ruskem okupovaných oblastí Ukrajiny stále čekají na záchranu. Podle posledních zpráv z žádostí o záchranu na evakuaci ze zaplaveného levého břehu Dněpru čeká asi 6000 lidí. Asi deset procent míst, z nichž je nutná evakuace, jsou naléhavé případy, kdy lidé již sedí na střechách.

Místní si stěžují na nedostatečné evakuační úsilí proruských úřadů. Do záchranných akcí se tak zapojuje řada dobrovolníků. Tvrdí ale, že místo toho, aby jim okupační úřady vyšly v pomoci civilistům vstříc, jejich snahy blokují (více zde).

„Předpokládáme, že nejméně pět set lidí je už teď ve vodě,“ uvádí na Telegramu dobrovolnice Jekatěrina. Podle ní je nejvíce žádostí o záchranu od starších lidí a rodin s dětmi, mnozí i se zvířaty. „Od dobrovolníků na místě máme informace, že některé ulice jsou zcela pod vodou. Jestliže včera tam byli živí lidé, dnes už tam nepřežil nikdo. Hrajeme o čas, lidé se topí, umírají na podchlazení nebo dehydrataci,“ dodala dobrovolnice.

Okupační správa Chersonské oblasti ve čtvrtek obvinila Ukrajinu, že ostřelovala evakuační shromaždiště ve městě Hola Prystaň těsně před deltou Dněpru. Zemřeli dva lidé, včetně těhotné ženy, napsal na Telegramu šéf správy Vladimir Saldo. Ukrajinské úřady už předtím několikrát obvinily naopak Rusko z ostřelování zaplaveného Chersonu.

Místní obyvatelé se tak často snaží evakuovat na vlastní pěst, ruští vojáci jim v tom však v některých obcích zabraňují a cesty z města blokují, tvrdí ukrajinská armáda.

Do záchranných operací se tajně zapojují i ukrajinské složky, které na místo oficiálně nemají přístup. Obyvatelům zatopených vesnic například z dronů shazují láhve s pitnou vodou (více zde).

Reklama

Doporučované