Hlavní obsah

Video: Ukrajina ukazuje, že pomáhá na „ruském“ břehu

Bez komentáře: Ukrajinský dron dopravil ženě, které uvázla v zatopeném domě, pitnou vodu. Video: twitter/Pavlo Bondarenko, twitter/DefenceU, twitter/mil_in_ua

 

Reklama

Na Ruskem kontrolované straně Dněpru uvázla po protržení Kachovské přehrady řada lidí ve svých domech. Ukrajinci se na sociálních sítích chlubí, že i tam pomáhají.

Článek

V okupované části zatopené Chersonské oblasti zůstává pod vodou mnoho vesnic. To značně komplikuje další evakuaci. Lidé jsou tam často odkázaní sami na sebe. Zprávy, které to potvrzují, přicházejí například z vesnice Korsunka nebo města Olešky.

Právě tam už je možné obyvatele evakuovat pouze speciální technikou. Někteří lidé nemají dostatečné zásoby jídla a pitné vody.

Okupační správa nepovolí ukrajinským úřadům v těchto regionech provádět záchranné operace. Přesto se tamní složky chlubí, že tam zasahují a snaží se uvězněným lidem pomoci.

Ukrajinské ministerstvo obrany na svém twitteru zveřejnilo záběry z dronu pořízené Pavlem Bondarenkem spolu se 406. dělostřeleckou brigádou. „Ukrajinská armáda na své lidi nikdy nezapomene,“ píše se v příspěvku.

Jak je vidět na videu, dron se ve městě Olešky přibližuje k jednomu ze zatopených domů, kde u střešního okna čeká žena, které následně bezpilotní stroj shodí láhev s pitnou vodou.

Ruská okupační správa pohřešuje na pravém břehu Dněpru přinejmenším sedm lidí. Moskvou dosazený starosta města Nová Kachovka Vladimir Leonťjev uvedl, že bylo přes 900 lidí evakuováno, stovky obyvatel ale voda uvěznila v jejich domech. Ukrajinské úřady musely dosud evakuovat více než 2000 osob a evidují zaplavení asi 1900 domů.

Reklama

Doporučované