Hlavní obsah

Fakta o přehradě, která od rána plní novinové titulky

Foto: Astanin, Shutterstock.com

Hráz Kachovské přehrady před ruskou invazí na Ukrajinu.

Reklama

Kachovská přehrada, která je od úterního rána zničená, zásobuje pitnou vodou jih Ukrajiny i okupovaný Krym. Klíčová je i pro zavlažování rozsáhlých zemědělských ploch či fungování Záporožské jaderné elektrárny.

Článek

Kyjev v úterý ráno oznámil, že na Kachovskou přehradu, která leží na jihu Ukrajiny, zaútočily ruské jednotky. Moskva naopak viní Ukrajinu. Voda, která se začala z protržené přehrady překotně valit, už zatopila vesnice i předměstí Chersonu a odstartovala evakuaci lidí z ohrožených oblastí (více zde).

Seznam Zprávy připravily přehled základních informací o přehradě, která bude pravděpodobně pro Ukrajinu v následujících dnech tématem číslo jedna.

Poslední na Dněpru

Kachovská přehrada je poslední umělou nádrží v kaskádě na Dněpru. Nachází se přibližně 30 kilometrů východně, tedy proti proudu řeky, od města Cherson. Její součástí je Kachovská vodní elektrárna ležící ve městě Nova Kachovka, které je v současné době zatopené a okupuje ho ruská armáda.

Velká jako 44 lipenských jezer

Její rozloha dosahuje zhruba 2155 kilometrů čtverečních, což z ní činí jedno z největších vodních děl v Evropě. Místní jí dokonce přezdívají Kachovské moře, neboť přes rozlehlou vodní plochu z některých míst nelze dohlédnout na druhý břeh, píše stanice BBC.

Pro srovnání: největší vodní nádrž na českém území, tedy Lipno, má rozlohu 48,7 km³, což je zhruba 44krát méně, než má Kachovská přehrada.

Foto: NY Times, Institute for the Study of War, Seznam Zprávy

Plán zasažené oblasti.

Gigantický objem

Jak připomíná deník The Guardian, přehrada zadržuje obrovské množství vody. Jedná se přibližně o 18 kilometrů krychlových vody, což odpovídá zhruba objemu Velkého solného jezera v americkém státě Utah. Pokud zůstaneme u srovnání s lipenskou nádrží, ta má objem jen asi 0,3 km³, tedy asi šedesátkrát méně.

Reálný objem se ale přirozeně mění v závislosti na přítoku a odtoku vody. Před zničením hráze byla podle údajů amerických vodohospodářů hladina vody na nejvyšší hodnotě za posledních 30 let.

Od roku 1956 klíčová zásobárna vody

Kachovská přehrada byla dokončena v roce 1956, tedy za časů sovětského vůdce Nikity Chruščova, a zásobuje pitnou vodou jih Ukrajiny. Voda z přehrady dlouhým kanálem zásobuje i poloostrov Krym, který od roku 2014 okupuje Rusko.

Zásadní roli hraje Kachovka také v zemědělství. Voda z ní se používá k zavlažování asi 200 tisíc hektarů půdy, na které se pěstují slunečnice, obilí a zelenina. Jde o oblasti, které jsou v současnosti okupované ruskou armádou. O stavu dodávek vody nejsou přesné informace.

Obavy vyvolává od začátku ruské okupace

Přehrada je také velmi důležitá pro fungování Záporožské jaderné elektrárny – největší jaderné elektrárny v Evropě, která leží v její bezprostřední blízkosti. Přehrada elektrárnu zásobuje vodou potřebnou k chlazení.

Bezpečnost Záporožské jaderné elektrárny

Jaká rizika zničení Kachovské přehrady představuje pro největší jadernou elektrárnu v Evropě, jsme rozebrali podrobněji:

Všechny reaktory v elektrárně jsou sice v současné době odstavené, to ale neznamená, že nepotřebují nadále chladit. Ukrajinská společnost Enerhoatom ovšem tvrdí, že elektrárna má k dispozici vlastní nádrž, která byla ještě v úterý ráno plná a úroveň vody v ní je „dostačující pro potřeby elektrárny“.

O přehradě Nová Kachovka se jako o potenciálním cíli hovořilo již od začátku války, a to jak pro její strategický význam, tak pro vážnost škod, které by její zničení mohlo způsobit (více zde). Rusko se jí zmocnilo na začátku invaze Moskvy v únoru 2022 a od té doby ji drží.

Reklama

Doporučované