Hlavní obsah

Záporožská jaderná elektrárna byla v noci bez proudu, hrozila nehoda

Foto: Soloviova Liudmyla, Shutterstock.com

Snímek areálu Záporožské elektrárny.

Reklama

Záporožská jaderná elektrárna, kterou kontrolují Rusové, byla v noci odpojená od vnějších dodávek proudu. Oznámila to podle agentury AFP ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která elektrárnu provozovala před invazí.

Článek

Největší jaderná elektrárna v Evropě byla podle ukrajinských energetiků v noci na sobotu závislá na energii ze záložních generátorů.

„Uplynulou noc v Záporožské elektrárně nastala totální porucha,“ oznámil Enerhoatom na síti Telegram. Dodal, že dodávky proudu byly obnoveny po několika hodinách.

V elektrárně nadále pracují ukrajinští odborníci a od září 2022 situaci na místě monitorují i kontroloři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Ta se k věci zatím nevyjádřila.

Od začátku invaze se elektrárna ocitla v nebezpečí už mnohokrát. Podle vyjádření Enerhoatomu byl noční výpadek proudu už celkem osmým blackoutem, který mohl vést ke katastrofě.

Hlavní nebezpečí přerušení vnějších dodávek elektřiny spočívá v tom, že kvůli odpojení chladicích čerpadel od elektřiny by se mohl přehřát čtvrtý reaktor elektrárny. Ruské okupační síly ho udržují v režimu takzvané horké odstávky.

„Blok potřebuje naléhavě převést do režimu studené odstávky,“ upozornil v sobotu Enerhoatom a dodal, že se okupační síly dostatečně nestarají o bezpečnost elektrárny.

Reklama

Doporučované