Hlavní obsah

Zatkli nejhledanějšího pašeráka lidí na světě. Soudit ho chtějí Nizozemci

Foto: Politie.nl

Kidane Zekarias Habtemariam na snímku z archivu nizozemské policie.

Reklama

Jím vedený gang dostal do Evropy desítky tisíc běženců z východní Afriky. Především je však Kidane Zekarias Habtemariam stíhán za únosy, mučení, znásilňování a vydírání. Nizozemci mluví o jednom z nejkrutějších pašeráků světa.

Článek

Za tip vedoucí k zadržení devětatřicetiletého Eritrejce Kidana Zekariase Habtemariama vypsalo nizozemské státní zastupitelství odměnu 20 tisíc eur (přes 480 tisíc korun).

Na začátku letošního roku se Nizozemci dočkali – nejhledanější pašerák lidí na světě byl 1. ledna zadržen v Súdánu. Muže, jehož už Etiopie odsoudila k doživotnímu vězení, dopadly společně bezpečnostní složky Súdánu a Spojených arabských emirátů.

„Uzavřeli jsme jednu z nejdůležitějších pašeráckých tras do Evropy, po níž se přesouvaly tisíce migrantů z Eritreji, Etiopie, Somálska a Súdánu přes Libyi do Evropy,“ citovala televize Al-Džazíra prohlášení Sajjída Abdalláha Suvajdího z emirátského ministerstva vnitra.

Zatčení předcházelo společné vyšetřování Spojených arabských emirátů a Interpolu, které zkoumalo podezřelé finanční transakce Habtemariamova bratra.

Mučení, hladovění, znásilňování

Eritrejský pašerák využil chaosu po pádu libyjského diktátora Muammara Kaddáfího a stal se jedním z důležitých zločineckých bossů. Proslul hlavně jako vůdce tábora ve městě Baní Valíd, ležícího asi 180 kilometrů od Tripolisu.

Migranty toužící dostat se do Evropy věznil v obří budově skladiště mnohdy i celé měsíce, k dispozici měl ozbrojené libyjské stráže. Lidé sužovaní represivními režimy na východě kontinentu putovali do Libye, kde jim pašeráci slibovali, že je za předem domluvenou cenu dostanou na loď. Když se ale běženci dostali na místo, gang cenu razantně zvýšil, zavřel je v táboře a nutil je každý den volat příbuzným a žádat po nich další peníze. Čím déle to trvalo, tím větší násilí migranti zažívali.

Baní Valíd si mezi nimi získalo přezdívku Město duchů, kvůli tomu, že mnoho lidí v něm držených zmizelo beze stopy. Gang také některé migranty prodával dalším zločineckým skupinám.

Přeživší vypovídali o tom, že byli vystaveni hladovění, znásilňování i brutálnímu mučení. To skončilo buď tím, že příbuzní obětí zaplatili výkupné, které mnohdy dosahovalo až šesti tisíc dolarů, nebo byli migranti zabiti.

„Žil v domě vedle tábora. Přicházel se na nás podívat, a když měl náladu, tak i někoho zbít,“ vyprávěl serveru Middle East Eye 24letý Etiopan Fuad Bedru. „Ten muž je zvíře, zrůda. Zažil jsem všechny druhy zvěrstev. Kidane a jeho kumpáni se koupají v krvi, zabíjení pro ně nic neznamená,“ dodal.

Zastřelení za neproměněnou šanci

Oběti nizozemským policistům vyprávěly, že Habtemariam organizoval mezi migranty v Baní Valíd fotbalové zápasy. Jejich vítězové mohli za odměnu znásilnit ženu ze soupeřova týmu. Hráče, kteří neproměnili šance, pak čekala kulka.

Svůj špinavý byznys prováděl v Libyi spolu se svým přítelem a blízkým spolupracovníkem Tewolde Goitomem, rovněž Eritrejcem, známým také pod přezdívkou Valíd. Toho poslal loni etiopský soud na 18 let do vězení za pašování lidí.

Goitom údajně ve výše zmíněném táboře znásilnil stovky žen, když o tom ale u etiopského soudu začal jeden ze svědků mluvit, pašerákův právník ho zastavil s tím, že to nesouvisí se žalobou.

Mohlo by vás zajímat

Měsíce trvající rozsáhlá investigace odhalila síť firem spojených s izraelským milionářem Talem Dilianem, který prodává špionážní software komukoliv, kdo zaplatí. Tedy i diktaturám.

V zajetí byl v Etiopii i Habtemariam, podařilo se mu ale uplatit úředníka částkou přesahující 200 tisíc dolarů a uprchl, krátce pobýval v Keni, pak se po něm na několik měsíců slehla země.

Jak píše deník de Volkskrant, Nizozemsko umisťuje cizince na národní seznam hledaných osob jen vzácně. Tentokrát ale učinilo výjimku, protože v zemi žijí příbuzní Habtemariamových obětí, kteří se sami stali oběťmi vydírání. Nizozemsko proto požádá Spojené arabské emiráty, kam byl podezřelý převezen, o jeho vydání.

Nejdříve ho ale čeká soud v arabské zemi, kde je obžalován z praní špinavých peněz.

Před nizozemským soudem skončí i výše zmíněný Tewolde Goitom, jehož vydala Etiopie. Příští týden se bude konat první slyšení.

Amsterdam je domovem velké eritrejské komunity, skládající se z uprchlíků i skupin loajálních eritrejskému režimu, což někdy vede ke střetům mezi těmito skupinami. Nejmenovaný nizozemský diplomat mluví v této souvislosti o „dlouhých prstech“ režimu v eritrejské Asmaře.

Reklama

Doporučované