Hlavní obsah

První nezávislý důkaz o explozi u Kachovky. Zaznamenali ji seismologové

Bez komentáře: Záběry ukazují zkázu po zničení Kachovské přehrady.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Norští seismologové odhalili v úterý v blízkosti Kachovské přehrady pravděpodobnou explozi. Ukrajina zase tvrdí, že zachytila konverzaci ruských vojáků, která dokazuje zodpovědnost Moskvy za zničení Kachovské přehrady.

Článek

Seismické stanice na Ukrajině a v Rumunsku detekovaly pravděpodobnou explozi v blízkosti Kachovské přehrady v době, kdy došlo k jejímu protržení. Americkému veřejnoprávnímu rozhlasu NPR to potvrdili seismologové z norského ústavu NORSAR, kteří data analyzovali.

Podle jejich zjištění exploze nastala v úterý 6. června ve 2:54 ráno ukrajinského času. Jde o první nezávislý důkaz, který nasvědčuje tomu, že u Kachovské přehrady skutečně nastala exploze.

Dosud se nedala vyloučit ani možnost, že se hráz v důsledku války a zanedbání protrhla sama. V minulosti ji totiž bombardovaly ukrajinské síly a už tam nastala jedna exploze, kterou pravděpodobně vyvolaly ruské jednotky stahující se z levého břehu Dněpru.

V nádrži se navíc v posledních měsících shromáždilo nezvyklé množství vody, kdy se z rekordně nízké úrovně hladiny najednou dostala na rekordně vysokou. Vodu v Kachovské přehradě regulují ruské okupační síly, přehrady výše na Dněpru ale kontrolují Ukrajinci.

Možnost samovolného zničení ale teď norští experti nahlodávají. „Vidíme soustředěný pulz energie, což je typický znak exploze,“ řekl NPR seismolog Volker Oye z NORSAR.

Foto: Theia, Seznam Zprávy

Vývoj stavu vody v Kachovské přehradě. Z rekordního minima se před protržením hráze dostala na rekordní maximum.

Pochybnosti pořád zůstávají, protože odborníci nedokážou vlny lokalizovat přesněji než na 20–30 kilometrů. Podle Oye se ale takové exploze v této části Ukrajiny vyskytují jen zřídka, a jednalo by se tak o nezvyklou náhodu.

Ukrajinci zachytili ruskou konverzaci

S dalším údajným důkazem ruské viny přišla ukrajinská civilní kontrarozvědka SBU, která tvrdí, že zachytila podezřelou konverzaci ruských vojáků. Informoval o tom server Ukrajinska pravda. Autenticitu nahrávky ale nelze nezávisle ověřit.

„Nebyli to oni (Ukrajinci), kdo to odpálil. Byla tam naše sabotážní skupina. Chtěli vyděsit lidi. Nešlo to podle plánu, bylo to silnější,“ říká údajně ruský voják na záznamu. Potom mluvil o následcích protržení přehrady, které prý Rusko chtělo zamaskovat.

Moskva odpovědnost za odpálení vodního díla odmítá a naopak z něj viní Ukrajinu. Ruskou verzi ale zpochybňuje i záznam v úvodním videu, který ve čtvrtek v oblasti pořídila agentura AP.

Zachycuje zřícenou přehradu a podle agentury na ní nejsou patrné žádné známky spálenin nebo stopy po šrapnelech typické pro bombardování. Podle Ruska ale Ukrajinci hráz ostřelovali. Ukrajina naopak tvrdí, že ruské síly, které přehradu kontrolovaly, ji vyhodily do vzduchu zevnitř.

Záběry nejsou zcela detailní, a tak agentura připouští, že je obtížné kategoricky vyloučit jakýkoli scénář. Stav hráze byl po víc než roce dlouhodobě zanedbaný, a tak nelze vyloučit ani variantu, že se zřítila samovolně (psali jsme zde).

Na záběrech byla většina pozůstatků hráze zaplavena proudící vodou. Dvě blízké okupované vesnice, Dněprjany a Korsunka, byly také zaplaveny až po střechy domů.

Reklama

Doporučované