Hlavní obsah

Zatýkání a zákaz troubení. Kamionové protesty v Kanadě nemají konce

Centrum kanadského hlavního města Ottawy stále ucpávají kamiony a další vozidla.Video: AP

 

Reklama

Kanadskou Ottawu poprvé ovládly protesty proti povinnému očkování před dvanácti dny. Tamní úředníci stále nemohou dělat nic jiného než čekat, až se demonstranti vrátí domů. Soudce jim alespoň na deset dní zakázal troubit.

Článek

Demonstrace řidičů kamionů, kteří na protest proti vládním koronavirovým opatřením blokují ulice v centru Ottawy, pokračují a místní policie stále nemá řešení. V Ottawě byl vyhlášen výjimečný stav, aby místní policie mohla s demonstracemi něco dělat.

Protesty byly až na výjimky pokojné

Orgány činné v trestním řízení při potlačování „Konvoje svobody“ jednají agresivněji, než tomu bylo doposud. Podle NPR ottawská policie o víkendu několik demonstrantů zatkla, některým zabavila pohonné hmoty a vydala více než 450 pokut.

Úzké ulice v centru Ottawy však zůstávají ucpané kamiony a dalšími vozidly, jejichž majitelé volají po zrušení pandemických opatření v zemi. Organizátoři slíbili, že demonstrace budou pokračovat „tak dlouho, jak bude třeba“. Z tisíců protestujících byly zatčeny asi dvě desítky osob. Mezi incidenty, které policie vyšetřuje, patří údajné zločiny z nenávisti a poškození majetku.

Zástupce policejního velitele Steve Bell v úterý sdělil, že policie zaznamenala asi 100 nákladních aut, v nichž byly děti, které mohly být vystaveny hluku, výparům a špatným hygienickým podmínkám. Kanadská policie následně kontaktovala neziskovou organizaci Společnost pro pomoc dětem (Children's Aid Society).

Foto: Profimedia.cz

Protesty se rozšířily i do jiných kanadských měst. V pátek se řidiči kamionů sjeli do Winnipegu.

„Tohle musí přestat,“ řekl v pondělí večer kanadský premiér Justin Trudeau, který naznačil, že nemá pro aktuální protesty pochopení. Účastníky označil za „hlasitou marginální menšinu“, která se snaží narušit kanadskou ekonomiku i demokracii.

Ačkoli protesty byly většinou pokojné, policie vyjádřila obavy z extremistické rétoriky, která na shromáždění zaznívá. „Náš vzkaz demonstrantům zůstává stejný: Nejezděte. Pokud přijedete, bude to mít následky,“ uvedl Bell.

Velká část kritiky se zaměřuje na fakt, že protesty značně narušují život obyvatel města. Starosta Jim Watson již dříve řekl televizi CBC, že se obyvatelé cítí jako „vězni ve vlastním domě“.

Zákaz troubení

Soudce v úterý také demonstrantům, kteří blokují ulice v centru Ottawy, nařídil, aby přestali troubit. Hlasitý a neustávající zvuk klaksonů se stal jedním ze symbolů hnutí proti koronavirovým omezením v Kanadě. Troubení zhruba 400 až 500 kamionů ale rozčiluje obyvatele kanadské metropole i majitele tamních podniků.

Kromě rasistických a homofobních urážek, o nichž informovala britská BBC, protestující také tančili na hrobu u Národního válečného památníku. Někteří podle webu The New York Times (NYT) dokonce nosili nacistické symboly a znesvěcovali veřejné památníky. Jiní, kteří dorazili do Ottawy, se však označují za obyčejné Kanaďany, které po téměř dvou letech pandemických omezení vyhnalo do ulic zoufalství.

Podle NPR jedna z organizací, která pomáhá rozdávat jídlo lidem bez domova, uvedla, že skupina demonstrantů v jejich přístřešku požadovala jídlo. Také mělo dojít na vyhrožování zaměstnancům.

„Konvoj svobody“ začal jako karavana řidičů kamionů, kteří měli v plánu jet do Ottawy, aby vyjádřili svůj nesouhlas s nařízením, kterým vláda nedávno zavedla povinné očkování pro šoféry kamionů jezdící přes hranici mezi Kanadou a Spojenými státy. A to navzdory skutečnosti, že podle Kanadské aliance autodopravců je „drtivá většina“ autodopravců v zemi očkována. Stejnou povinnost zavedly i USA.

Organizátoři shromáždění v Ottawě vyzývají ke zrušení veškerých protiepidemických opatření a k respektování práva těch, kteří chtějí zůstat neočkovaní. Někteří také volají po svržení premiéra Trudeaua.

Vzhledem k tomu, že dopravní tepny v oblasti zůstávají nadále ucpané, čelí demonstranti v Ottawě hněvu místních obyvatel, přestože jsou protesty z velké části pokojné. „Byla tady jen láska, jednota a mír. Je pro mě důležité, že jsem sem přišel bojovat za své svobody,“ řekl John Van Vleet, řidič kamionu z Ontaria.

Všichni toho máme plné zuby. Nemají právo brát si nás jako rukojmí.
Marika Morrisová z Ottawy

Někteří obyvatelé Ottawy však uvedli, že atmosféra je napjatá, zejména o víkendech, kdy se tisíce protestujících sjíždějí do centra města a rozlévají se do okolních ulic. „Všichni toho máme plné zuby. Nemají právo brát si nás jako rukojmí,“ řekla Marika Morrisová, obyvatelka města.

Alberta ruší omezení

Kanadská provincie Alberta v úterý oznámila, že od půlnoci budou zrušena některá omezení, včetně kontroverzního očkovacího pasu. Od pondělí také skončí povinnost roušek pro školáky a děti mladší 12 let.

Premiér Alberty Jason Kenney popřel, že by tento krok byl reakcí na protesty řidičů kamionů. „Nikdy nebudeme schopni plně vyúčtovat rozsah bolesti a potíží, které omezení způsobila. Nemůžeme zůstat ve stavu nouze navždy. Musíme se začít uzdravovat,“ řekl Kenney.

Řidiči kamionů, kteří se sešli na solidaritu s těmi v Ottawě, zablokovali v pondělí večer most Ambassador Bridge a donutili vozidla podstoupit dlouhé objížďky. Nejrušnější kanadsko-americký hraniční přechod, vzdálený od Ottawy asi 1 200 kilometrů, v úterý úřady částečně znovu otevřely.

Most přes řeku Detroit je důležitou spojnicí pro obchod mezi Kanadou a USA. Podle NYT je klíčový pro automobilový průmysl, který spoléhá na neustálé převozy součástek mezi továrnami v Ontariu a na americkém Středozápadě.

Podle policie v americkém státě Michigan a v ontarijském Windsoru protestující donutili úřady uzavřít most v pondělí krátce před 21:00 místního času – jen několik hodin poté, co Trudeau obvinil demonstranty z pokusu o „blokádu kanadské ekonomiky“.

Reklama

Související témata:
Alberta

Doporučované