Hlavní obsah

Svět šílí po kolagenu, byznys nabírá na obrátkách. Cenu platí Brazílie

Foto: Profimedia.cz

54letá Jennifer Anistonová v kampani podporující prodej kolagenových doplňků pro společnost Vital Proteins, v níž je ambasadorkou.

Reklama

aktualizováno •

Chcete-li vypadat lépe a zpomalit stárnutí, užívejte kolagen, hlásají některé kosmetické i farmaceutické společnosti. Produkt, na který přísahají i celebrity, však zásadně přispívá k odlesňování v Brazílii.

Článek

Americká herečka Jennifer Anistonová je kromě svého hereckého umu obdivovaná i pro svůj mladistvý vzhled. Hvězda seriálu Přátelé se už několikrát nechala slyšet, že za něj vděčí především každodennímu užívání kolagenu.

„Zdraví a wellness mě zajímají už léta. Vím, že toto téma může být až moc, takže vám chci v kampani ukázat jednoduché způsoby, jak zařadit kolagen do svého života… Já si ho přidávám do ranní kávy (…), ale pro každého existuje jiná možnost,“ řekla například.

Stejně jako Anistonová, kolagen ve formě různých výživových doplňků užívají miliony lidí po celém světě. V roce 2022 generoval tento stále rostoucí byznys podle listu The Guardian zisky v hodnotě čtyř miliard dolarů.

Vyšetřování mezinárodního týmu novinářů nicméně doložilo, že značná část této suroviny vzniká na úkor zrychlujícího odlesňování brazilského pralesa. Přispívá k němu například i potravinový gigant Nestlé.

Kolagen

Foto: Profimedia.cz

Kolagen je využíván v kosmetickém (injekčně) i farmaceutickém (doplňky stravy) průmyslu.

  • získává se z dobytka, prasat, kuřat a ryb,
  • je využíván v kosmetickém průmyslu (injekce) i farmaceutickém (doplňky stravy),
  • v průmyslu doplňkové stravy je užíván k zlepšení kvality vlasů, nehtů, kůže a kloubů, zpomaluje také proces stárnutí,
  • přes existenci pozitiv užití kolagenu varuje Harvardská univerzita, že výzkumy ohledně kolagenu jsou často financovány zcela nebo částečně aktéry z beauty průmyslu.

Komplikovaný dodavatelský řetězec

Desetitisíce kusů dobytka, které se poráží kvůli masu, kůži a právě i kolagenu, chovají zemědělci na nelegálních farmách, které vznikají na úkor mizejících pralesů nebo chráněných domovů původních obyvatel. Vyrobený hovězí kolagen pak míří do produktů, na kterých následně bohatnou zahraniční společnosti, jak zjistil tým novinářů z Bureau of Investigative Journalism, deníku The Guardian, britské televizní stanice ITV a brazilského serveru O Joio e O Trigo.

Jednou z takových společností je právě i Nestlé. Pod korporaci spadá firma Vital Proteins, která kolagen vyrábí. Jako kreativní ředitelka a hlavní ambasadorka v ní působí Anistonová, která pak na svých kanálech říká, že kolagen je „lepidlem, co drží všechno pohromadě“.

Vital Proteins vykupuje kolagen od severoamerické společnosti Darling Ingredients. Ta provozuje na území Brazílie koželužnu Rousselt a má společné provozy se společností Marfrig. Obě pak firmě Rousselt dodávají suroviny. Darling Ingredients také podle zjištění novinářů dokončuje akvizici další firmy, co vyrábí v Brazílii kolagen, Gelnex. I ta je podle zprávy s nelegálním odlesňováním spojená.

Tým novinářů ve spolupráci s organizací za ochranu klimatu Center for Climate Crime Analysis (CCCA) doložil, že minimálně 2600 kilometrů čtverečních, které byly na území brazilského státu Pará vykáceny od roku 2008, souvisí s dodavatelským řetězcem, který je navázaný právě na Rousselot a Gelnex.

Proces „praní dobytka“

Společnost Darling Ingredients se hájí tvrzením, že hlídá, aby dodavatelé nepoškozovali jak životní prostředí, tak komunity původních obyvatel.

Novináři nicméně při práci zjistili, že tomu tak ve všech případech není.

Například společnost Gelnex, jejíž akvizici Darling Ingredients zatím nepotvrdila, získává surovinu pro výrobu kolagenu od dodavatele koželužských zbytků a odřezků Durlicouros. Novinářům se pak přímo v místě, kde Gelnex sídlí (obec Araguaína na severu státu Tocantins), podařilo zjistit, že Durlicouros získává kůže od jatek JBS a Minerva. To potvrdili v rozhovorech místní řidiči kamiónů a další nejmenované zdroje.

Stovky zvířat, co následně směřují na tato jatka, chovají farmáři na pozemku, který spadá pod území původních obyvatel (Mae Maria), nebo zasahuje do jiných teritorií původních obyvatel.

Podle Ricarda Negriniho, generálního prokurátora amazonského státu Pará, je největší část nelegálního odlesňování spojená právě s nepřímými dodavateli společností. Dobytek je podle něj v určitých fázích jeho života přesouván z jedné farmy na druhou takovým způsobem, že kráva, která se narodí na nelegálním a nedávno odlesněném území, může být následně vykrmena na „čisté“ a legální farmě. To Negrini označuje za „praní dobytka“.

Stále zrychlující se kácení

Téměř 600 milionů stromů. Tolik bylo za rok 2022 vykáceno v brazilském pralese, informovala platforma PlenaMata. Změnu slibuje nedávno inaugurovaný prezident Luiz Inácio Lula da Silva.

Vzhledem k rostoucí poptávce po hovězím mase, kůžích a kolagenu v posledních letech se kácení amazonského pralesa zrychluje. Výrazně k tomu přispěla také vláda exprezidenta Jaira Bolsonara. Ten těžil z veřejné podpory zemědělské lobby, a to právě na úkor odlesňování a ochrany původních obyvatel, kteří se dožadovali klimatické spravedlnosti.

Pro kontext - jen v rozmezí od 1. ledna do 30.prosince 2022 bylo v brazilské části amazonského pralesa vykáceno 578 419 419 stromů. Nejvíce pak právě ve státu Pará - 197 milionů.

Úsilí o změnu

Na dotazy investigativních novinářů firma Durlicouros uvedla, že „všechny zákonné požadavky dodržuje“. Za skutečností, že byly všechny nákupy „plně v souladu“ s protokoly, si stojí i jatka JBS. Minerva zdůraznila, že pracují na garanci, aby její produkty nepocházely z míst ilegální těžby.

Společnost Nestlé zase informovala, že zjištění v reportáži nejsou v souladu s jejími standardy odpovědného získávání surovin. Podle zprávy novináři zjistili, že společnost Nestlé svým zákazníkům poslala zprávu, že s okamžitou platností ukončuje nákupy surovin z oblasti Amazonie.

Herečka Jennifer Anistonová na dotazy reagovala žádostí, aby byly předány společnosti Nestlé.

Reklama

Doporučované