Hlavní obsah

Zbývá 48 hodin. Japonsko začne vypouštět do oceánu vodu z Fukušimy

Foto: Phil Pasquini, Shutterstock.com

Na snímku z dubna 2023 protest před budovou japonského konzulátu v San Franciscu.

Reklama

Vypouštění radioaktivní vody z Fukušimy potrvá desítky let. Experti ujišťují, že míra radiace je minimální a nepředstavuje hrozbu pro lidi ani životní prostředí.

Článek

Japonsko začne ve čtvrtek vypouštět do Tichého oceánu radioaktivní vodu z jaderné elektrárny Fukušima, kterou v roce 2011 zničila tsunami vyvolaná zemětřesením. Oznámil to premiér Fumio Kišida. Japonský plán už na začátku července schválila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE).

Do oceánu postupně zamíří asi 1,34 milionu tun vody, což by podle propočtu BBC zaplnilo 500 olympijských plaveckých bazénů. Voda se ve Fukušimě nahromadila po katastrofě – Japonci ji používali k chlazení zničených reaktorů.

Japonská vláda považuje vypuštění vody za nezbytné pro dokončení nákladného a zdlouhavého procesu úplného zrušení elektrárny.

Voda se pod dohledem MAAE má vypouštět desítky let. Japonsko i organizace OSN pro jadernou bezpečnost opakovaně uvedly, že plán je v souladu s mezinárodními standardy a v jeho rámci nedojde k ničemu závažnějšímu, než co se děje v okolí jiných jaderných elektráren po celém světě.

K věci se v rozhovoru pro Seznam Zprávy u příležitosti desátého výročí od fukušimské havárie v podobném duchu vyjádřila i ředitelka českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Korejské obavy

Korejci se už týdny snaží zásobit různými produkty pocházejícími z moře, aby měli jistotu, že nejsou kontaminované vodou z fukušimské jaderné elektrárny. Skupují především mořskou sůl, ryby, mořské plody a řasy.

Ochlazování elektrárny podle ní už probíhá prakticky v uzavřeném okruhu, a problém tak znamenají především dešťová a spodní voda přitékající do areálu, jež se stejně jako veškerá voda v komplexu elektrárny čistí a není třeba se jich bát. „Z hlediska racionálního a pragmatického to (*obavy) není opodstatněné, ale na druhou stranu, jakmile řeknete slovo záření, tak rozum ustupuje,“ řekla Drábová.

Sousední státy přesto japonské plány kritizují. Čína a Jižní Korea už zakázaly dovoz ryb vylovených v okolí Fukušimy, Hongkong podobný krok oznámil v reakci na úterní prohlášení o zahájení vypouštění vody.

Podle květového průzkumu veřejného mínění zmiňovaného agenturou Reuters je „proti japonskému plánu“ přes 85 % Jihokorejců a sedm z deseti místních mělo uvést, že zváží omezení konzumace jídla pocházejícího z moře po zahájení vypouštění vody z Fukušimy.

CNN poukazuje na průzkum z června, podle něhož je „nějakým způsobem znepokojeno ohledně kontaminace ryb a plodů moře“ 78 % obyvatel Jižní Koreje.

Jak to vypadá ve Fukušimě

I japonští rybáři se obávají dopadů vypuštění radioaktivní vody z Fukušimy na svůj byznys.

Ostře se proti stanovisku MAAE postavila Čína.

Už dřív proti japonskému plánu vystupovala i řada pacifických ostrovů, z nichž některé se dosud vypořádávají s radioaktivním dědictvím po amerických, francouzských či britských jaderných testech z minulého století.

Ostře se proti plánu vyjadřuje i severokorejský diktátorský režim.

Situace je obzvlášť tíživá pro japonské rybáře a zejména ty fukušimské. Jejich úlovky v loňském roce podle CNN dosáhly hodnoty asi 26 milionů dolarů, což je sice o devět milionů víc než v roce po havárii, ale stále o hodně méně než v období před havárií – v roce 2010 dosahovaly úlovky hodnoty 69 milionů dolarů.

Vypuštění vody by teď mohlo tamním rybářům zasadit další a podle CNN možná „konečnou“ ránu.

Reklama

Doporučované