Hlavní obsah

Ze svatebního obřadu přímo do války. I to je realita současné Ukrajiny

Nedělní svatba Lesji a Valerije v bombardované metropoli Kyjev si získala pozornost médií po celém světě.Video: AP

 

Reklama

Válka je nezastaví. Přes tragédii ukrajinského národa, na který zaútočilo sousední Rusko, neztrácejí někteří naději a v těžkých časech stvrzují svou lásku.

Článek

„Rusko nás chce zabít, ale my přežijeme. Od začátku války se po celé Ukrajině narodilo 4311 dětí a proběhly čtyři tisíce svateb. Věříme v Ukrajinu a rozhodně zvítězíme!“ napsala v neděli na twitteru poslankyně ukrajinského parlamentu Jevhenija Kravčuková.

Zatímco každý den se z Ukrajiny šíří zejména zprávy o smrti, bombardování a dalších lidských tragédiích z válečné fronty, upozornila ukrajinská poslankyně a zástupkyně předsedy výboru pro humanitární a informační politiku na skutečnost, že i v těžkých časech existuje naděje a může vzkvétat láska.

Tu si do konce života v neděli slíbili novomanželé Filimonovi, Lesja a Valerij. Oblečeni ve vojenských uniformách a s páskami, které značí, že patří k silám územní obrany, si řekli své ano. Tradiční ortodoxní svatební obřad proběhl na checkpointu v blízkosti silnice a ve společnosti dalších těžce ozbrojených vojáků a novinářů v neprůstřelných vestách, informovala zahraniční média.

Novomanželé se přitom na svatbě viděli poprvé od začátku války, kterou Rusové rozpoutali 24. února. „Tady máme všechno, co milujeme, a musíme to bránit,“ vysvětlila Lesja motivaci, proč se k vojenským rezervám přidala. „Nemáme v plánu to odevzdat nepřátelům,“ vysvětlila dále.

Vzít se hned první den invaze se rozhodli i Jaryna Arjevová a Svjatoslav Fursin. I jejich příběh zveřejnila světová média a šířil se po sociálních sítích. Původně měl mladý pár veselku v plánu až letos v květnu. Kvůli válce ale své rozhodnutí přehodnotil a dvojice se nechala sezdat dříve. Pár hodin poté se oba přihlásili k obranným silám a vyfasovali zbraň.

„Nikdo tady neříká, že prohrajeme, ani nepláče. Všichni věří, že vyhrajeme. Vše je jen otázkou času. Takže jsem velmi ráda, že vidím tolik lidí, kteří jsou opravdu připraveni bojovat. Zabíjet pro svou zemi. Nemám pochyby, že v této válce vyhrajeme,“ tvrdí Jaryna.

Po sítích kolují i příběhy dalších novomanželských párů.

Ve válce mnoho životů končí, ale další v této kruté době zase vznikají. Po sítích se proto také šíří svědectví o ženách, které v protibombových krytech přivádějí na svět děti, nebo o prvních chvílích novorozeňátek pod zvuky raket a bomb.

Podle Mezinárodní federace plánovaného rodičovství se v následujících třech měsících na území Ukrajiny narodí až 80 tisíc dětí, informuje server Business Insider.

Reklama

Doporučované