Hlavní obsah

Zelenského odkaz závisí na vývoji bojů i ambicích kolegů, říká expert

Foto: Repro:twitter.com/ZelenskyyUa

Volodymyr Zelenskyj letos v lednu.

Reklama

Přestože popularita Volodymyra Zelenského mezi občany za dva roky války poklesla, je stále vysoká oproti tomu, jak dříve post ukrajinského prezidenta hodnotívali. Problémů, které by mu mohly zavařit, je ovšem podle analytika dost.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ti, kdo znají ukrajinského prezidenta osobně, to líčí shodně. Volodymyr Zelenskyj se změnil. Abychom citovali jeden z hlasů, je dnes „téměř k nepoznání“, sálá z něj tvrdost a přestal se usmívat. S nákladem odpovědnosti za zemi zataženou do války to není nic překvapivého.

Konflikt na Ukrajině trvá už dva roky. K obraně vlasti, zbrojení, mobilizaci a dalším problémům diktovaným situací na bojišti se postupem času přidávají další výzvy, k nimž se Zelenskyj musel - nebo bude muset - postavit čelem. Nejčastěji se skloňuje korupce prolezlá do nejvyšších pater ukrajinského veřejného života.

„Ve finále bude nejspíš tou největší výzvou splnit očekávání Ukrajinců o tom, jak válka skončí. Každý konflikt končí nějakým politickým řešením a hlavním cílem je vrátit pod kontrolu Ukrajiny veškerá okupovaná území. Otázkou je, nakolik je to realistické,“ říká během rozhovoru pro Seznam Zprávy analytik Michal Lebduška.

Odborník z Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) dále popisuje svůj vlastní pohled na proměnu Zelenského. I to, jaký dopad by na pozici ukrajinského prezidenta mohla mít výměna v čele armády. Z kraje února odvolal populárního vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného.

Jak se podle vás Zelenskyj za uplynulé dva roky změnil jako lídr?

Podle mě se změnil především v prvních dnech po invazi. To, jak se tehdy zachoval, tedy že v únoru 2022 zůstal v Kyjevě, že zveřejňoval videa s dalšími představiteli a pronášel všechny své slavné výroky, je pro jeho obraz do značné míry stále určující i dnes. S tím pak souvisí i to, jak se tehdy začal oblékat, čímž neustále připomíná, co se v jeho zemi děje.

Za poslední rok se ale samozřejmě vše posunulo. I přes to, co se na Ukrajině celou dobu děje, přišla v roce 2023 určitá normalizace situace. Ta země musí nějakým způsobem žít a v těch částech, které nejsou pod neustálými útoky, se do veřejného prostoru vrátila trochu jiná témata.

To samé platí i pro politiku; přestože platí shoda, že zatím nemohou být volby a válka je priorita, zveřejňují se různé korupční kauzy a otevírají se některé politické spory, jako třeba medializované neshody mezi vedením země a starostou Kyjeva Vitalijem Kličkem.

O proměně Zelenského

Největší změnou prošel ukrajinský prezident hned v prvních dnech ruské ofenzivy. Jakým výzvám dnes Volodymyr Zelenskyj čelí? A jak ho po dvou letech válčení vnímají sami Ukrajinci?

Kdybyste měl vypíchnout jednu věc, která se za ty dva roky Zelenskému povedla, a jednu, kde naopak selhává, co by to bylo?

Pozitivně zcela jednoznačně vnímám právě jeho postoj na začátku invaze, který byl tím, co Ukrajině do značné míry pomohlo se bránit. Nestál sice na frontě, ale dokázal to tím, že zůstal v Kyjevě a poskytl lidem určitou morální podporu. Zároveň pak dokázal i velmi efektivně jednat třeba se zahraničními lídry, což také přispělo třeba tomu, že se Rusy podařilo odrazit od Kyjeva, a následně tedy i tomu, jak byla válka vnímána.

Jako negativum vnímám určitou tendenci, která pro něj byla typická už dříve, a to snahu o velkou centralizaci moci v prezidentské kanceláři bez ohledu na její formální rozdělení. To vedlo na Ukrajině k určitému vnitřnímu pnutí a vzhledem k ambicím některých lidí kolem Zelenského, jako je Andrij Jermak, i ke sporům s lokálními lídry. S tím jsou pak spojené třeba i korupční problémy.

Jaká je budoucnost Zelenského v čele Ukrajiny? V prosinci vyšel průzkum, podle kterého se důvěra v něj za poslední rok snížila zhruba o 20 procentních bodů.

Samozřejmě záleží na tom, jak se bude vyvíjet válka; i když bojuje armáda, neúspěchy budou do jisté míry dopadat na něj. Tyto průzkumy veřejného mínění bych nicméně nebral úplně jako bernou minci.

Dají se skrze ně sice vnímat nějaké trendy a určitě se dá říct, že popularita Zelenského poklesla, což je přirozené, když se v roce 2022 kolem něj národ tak semkl a on se vyprofiloval jako lídr. Velká část Ukrajiny je ovšem stále okupovaná a existuje také spousta uprchlíků, které tyto průzkumy logicky nezahrnují.

Přestože nyní jeho popularita poklesla, stále je na ukrajinského prezidenta nebývalá, což platilo i před rokem 2022. Prakticky pokaždé, když byl na Ukrajině nějaký prezident s velkým očekáváním zvolen, velmi rychle jeho popularita i důvěra v něj klesala na úplné dno. To se ale Zelenskému nestalo, čímž je na ukrajinské scéně unikátním.

Myslím, že kritičtější náhled na něj je přirozený, do značné míry ale pochází od těch, kteří k němu byli skeptičtí i dříve a kteří v roce 2019 volili třeba Petra Porošenka. Jeho budoucí obraz bude záležet na vývoji i délce bojů, na jeho chování nebo na tom, jaké lidi bude mít kolem sebe. Ví se totiž, že například v prezidentské administraci je dost problematických postav.

Nemůže mu nyní uškodit nedávná výměna Valerije Zalužného na postu vrchního velitele ukrajinských ozbrojených sil? Ten byl naopak dlouhodobě dost populární.

Do určité míry je to možné. Zalužnyj je pro lidi opravdu obrovský symbol úspěšného odporu armády, přestože se on sám veřejně zas tak často nevyjadřoval. Dost často bylo prezentované, že je mezi nimi určitý spor. Jde to ale jen těžko říct, protože do těchto vnitřních záležitostí pořádně nevidíme.

Záleží ovšem také na tom, jak k tomu bude sám Zalužnyj přistupovat do budoucna, tedy jestli se bude nějakým způsobem vůči Zelenskému vymezovat. Zatím to tak nevypadá, jestli ale bude mít do budoucna nějaké politické ambice, mohlo by to k něčemu takovému vést.

Nemyslím si ale, že na něco takového dojde, pokud bude dál fungovat v rámci armády. Kdyby nicméně chtěl, má potenciál být na Ukrajině významnou politickou figurou, což by byl pro Zelenského problém.

Zmínil jste, že se na Ukrajině začala otevírat i jiná témata než ta válečná. Jaké výzvy tedy před sebou nyní Zelenskyj má?

Na prvním místě je samozřejmě i nadále válka a to, aby udržel v chodu zemi i armádu tak, aby byli Ukrajinci schopni se dál bránit. Spojená s tím jsou i obrovská očekávání ohledně pohybu směrem k Evropské unii, kdy na konci roku byla schválena zahájení rozhovorů s EU. Tyto věci jsou vnímané jako velmi důležité a bude muset mezi vším najít rovnováhu.

Ve finále bude nejspíše tou největší výzvou splnit očekávání Ukrajinců o tom, jak skončí válka. Každý konflikt končí nějakým politickým řešením a hlavním cílem je vrátit pod kontrolu Ukrajiny veškerá okupovaná území. Otázkou nicméně je, nakolik je to realistické a nakolik se to povede. Kdyby však došlo k nějakým ústupkům, obraz Zelenského může značně utrpět.

Reklama

Doporučované