Hlavní obsah

Zelenskyj: Přišli jsme o tři tisíce vojáků, Rusko až o dvacet tisíc

Foto: Facebook Volodymyra Zelenského

„Všichni musíme udělat vše, co je v našich silách, aby tato válka nebyla nekonečná. Čím delší bude, tím více ztratíme.“

Reklama

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro televizi CNN řekl, že „všechny země světa“ by měly být připraveny na možnost, že by ruský prezident Putin mohl na Ukrajině použít taktické jaderné zbraně.

Článek

„Nejen já, ale celý svět, všechny země si musíme dělat starosti, protože to nemusí být nereálné, může to být pravda,“ řekl Zelenskyj v rozhovoru, který televize CNN zveřejní v neděli.

„Měli bychom na to být připraveni, ne se bát. Myslím, že to není otázka jen pro Ukrajinu, ale pro celý svět.“

V obsáhlém rozhovoru, z něhož CNN zatím zveřejnila pouze ukázky, Zelenskyj hovořil o potopení ruské lodi Moskva, o ztrátách, které si válka vyžádala v jeho armádě, i o důsledcích, které přináší jemu a ukrajinskému lidu.

Zelenskyj zůstal na Ukrajině po celou dobu dnes už více než padesátidenní války s Ruskem. Ukrajina odolávala pokusům Kremlu o dobytí Kyjeva a donutila Rusko přesunout své válečné úsilí na východní a jižní oblasti země, kde se očekává významná eskalace bojů v příštích dnech.

Rusko přitom stále odpaluje řízené střely na předměstí Kyjeva a stále si udržuje schopnost zaměřovat ukrajinské hlavní město zbraněmi dlouhého doletu.

„Čím méně zbraní má Rusko, tím lépe pro nás“

Jedna z nejdůležitějších ruských námořních válečných lodí se tento týden potopila v Černém moři, což podle Ukrajiny bylo výsledkem raketového úderu, zatímco Rusko tvrdilo, že to bylo kvůli požáru způsobenému detonací munice.

Vysoký představitel americké obrany v pátek uvedl, že křižník Moskva zasáhly dvě ukrajinské rakety Neptun. Zelenskyj v rozhovoru pro CNN tuto událost nechtěl příliš komentovat.

„Víme, že už (křižník Moskva, pozn. red.) neexistuje. Pro nás to byla silná zbraň proti naší zemi, takže její potopení pro nás není tragédií. Chci, abyste si to uvědomili i vy, ostatní lidé. Čím méně zbraní bude mít Ruská federace, která zaútočila na naši zemi, tím lépe pro nás. Čím jsou méně schopní. To je důležité.“

„Civilní oběti je těžké vyčíslit“

Zelenskyj řekl, že ukrajinští představitelé si myslí, že ve válce zahynulo 2500 až 3000 ukrajinských vojáků, v porovnání s údaji o počtu ruských obětí devatenáct až dvacet tisíc (Rusko přiznalo 1351 vojenských obětí).

Zelenskyj dodal, že zraněných je asi deset tisíc ukrajinských vojáků a že je „těžké říci, kolik jich přežije“.

Civilní oběti je podle něj složitější vyčíslit. „Je velmi těžké mluvit o civilistech, protože na jih od naší země, kde jsou blokována města – Cherson, Berďansk, Mariupol, dále na východ, prostě nevíme,“ řekl Zelenskyj.

„Tato válka nesmí být nekonečná“

Na otázku reportéra CNN týkající se trýznivých videí zveřejněných tento týden, která ukazují smrt a zkázu v jeho zemi, včetně ukrajinské ženy, která našla tělo svého syna ve studni, Zelenskyj odpověděl: „Je to pro mě velká bolest.“

„Nemohu se na to dívat jako otec, jen proto, že po tomhle chce člověk jediné – pomstít se a zabít,“ řekl. „Musím se dívat jako prezident státu, kde mnoho lidí zemřelo a ztratilo své blízké, a jsou zde miliony lidí, kteří chtějí žít.“

„Všichni chceme bojovat,“ pokračoval. „Ale všichni musíme udělat vše, co je v našich silách, aby tato válka nebyla nekonečná. Čím delší bude, tím více ztratíme.“

Reklama

Související témata:

Doporučované