Hlavní obsah

Doufám, že Zelenskyj nebude kandidovat. Do historie se už zapsal, říká novinář

Foto: Repro:twitter.com/ZelenskyyUa

Jak se podle ukrajinského novináře Sergeje Rudenka za poslední rok změnil ukrajinský prezident, o němž Rudenko mimo jiné napsal a v roce 2022 publikoval autobiografii?

Reklama

Volodymyr Zelenskyj se podle ukrajinského novináře Sergeje Rudenka z „prezidenta v khaki oděvu“, kterým byl v roce 2022, stal loni „konvenčním prezidentem“ se vším všudy. Včetně politických rivalit a intrik.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Popularita prezidenta Volodymyra Zelenského loni na Ukrajině podle novináře Sergeje Rudenka klesala zejména kvůli pokračujícím korupčním skandálům.

Po výměně ve vedení armády se navíc k negativním faktorům ovlivňujícím jeho oblíbenost může přidat i dění na frontě.

„Odvoláním Zalužného z funkce vrchního velitele Zelenskyj přebral osobní zodpovědnost za situaci v armádě a na frontě,“ říká Rudenko v rozhovoru Seznam Zpráv.

„V příštích měsících je proto pravděpodobné, že popularita Zelenského v důsledku toho klesne,“ podotýká.

Před rokem jste v našem posledním rozhovoru říkal, že přes všechny problémy s korupcí a neúspěšným bojem proti ní je Zelenskyj na Ukrajině stále velmi populární. Platí to stále?

Boj proti korupci je na Ukrajině nadále naléhavým tématem. Pokračující skandály v posledním roce nepochybně snížily Zelenského důvěryhodnost. Jelikož má monopol moci, je to on, kdo je zodpovědný za všechny ve vládě. Obzvlášť znepokojivý je výskyt „odklonů“ v době války. To veřejnost hluboce rozčiluje. Je nepřijatelné sledovat plundrování státu a armády během války. Doufejme, že si Zelenskyj závažnost situace uvědomuje.

Zvenčí se přitom zdá, že momentálně je téma korupce kvůli ostatním věcem na vedlejší koleji…

Přesto je nadále přítomná. Korupce je pro Ukrajinu druhou největší hrozbou, hned po ruské agresi. Má svou základnu uvnitř státu, páchá škody a podkopává důvěru ve veřejné instituce.

Sergej Rudenko

  • Jako novinář působí od roku 1993, pracoval v celé řadě ukrajinských médiích. Zastával funkci šéfredaktora v několika novinách a přispíval i do německých médií. Od roku 2015 působí v ukrajinské televizní stanici Espreso TV, kde má několik pořadů.
  • Jeho kniha o Zelenském byla přeložena do mnoha světových jazyků. V češtině ji najdete pod názvem Volodymyr Zelenskyj: Muž, který píše dějiny.
  • Knih o ukrajinské politice napsal víc, například o exprezidentovi Viktoru Janukovyčovi.
Foto: Sergej Rudenko

Sergej Rudenko.

Mohla se Zelenského popularitou zamávat nedávná výměna na pozici vrchního velitele armády?

Nepochybně. Odchod Valeryje Zalužného z pozice vrchního velitele je významným krokem prezidenta. Zalužnyj se těší široké popularitě a jeho odvolání pro Zelenského znamená, že od teď přebírá osobní zodpovědnost za situaci v armádě a na frontě. V příštích měsících je proto pravděpodobné, že Zelenského popularita v důsledku toho klesne.

Kolovalo hodně spekulací kolem toho, proč k výměně došlo. Jaké vysvětlení je podle vás nejpravděpodobnější?

Upřímně si nejsem úplně jistý, proč Zelenskyj Zalužného nechal jít. Hádám, že tam mohly být nějaké obavy kvůli popularitě, ale je to jenom moje spekulace. Zelenskyj to ani veřejně neoznámil. Jestli to zůstane takhle nevysvětlené, určitě se mu to vymstí nedůvěrou Ukrajinců. Během války mohou být takové výměny lidí rozhodující nejen pro prezidenta, ale i celou zemi.

Má v tuto chvíli Zelenskyj nějakého aktivního rivala?

Pořád je to generál Zalužnyj. Má dobré předpoklady, aby se stal prezidentem, pokud to tedy bude chtít. Osobně si myslím, že uvidíme souboj Zalužného a Zelenského o prezidentské křeslo. To je ale až poválečná záležitost.

Navenek to vypadá, že se Zelenskyj se Zalužným rozešli v dobrém:

Jak byste popsal ukrajinskou veřejnou debatu ohledně současné vojenské situace?

Společnost je v mlhách války extrémně křehká. Všichni čelíme kruté realitě, v níž všem hrozí, že zemřou kvůli ruským dronům, raketám nebo kulkám. Lidé se cítí zranitelní a velmi si uvědomují, když se děje nějaká nespravedlnost. Víme ale, že tuto válku musíme vyhrát a že ji vyhrajeme. Jedinou otázkou je, jak vysokou za to budeme muset zaplatit cenu.

Prozradil nám o sobě Zelenskyj svým jednáním za poslední rok něco nového?

Změnil se ze Zelenského v khaki oděvu na Zelenského jakožto konvenčního prezidenta. To znamená na prezidenta se vším všudy - včetně politických intrik, rivalit a jasným rozdělením politiků na „my“ a „oni“. Víc se mi líbil Zelenskyj z roku 2022. Já osobně doufám, že znovu kandidovat nebude. Do ukrajinské historie se už zapsal.

Dva roky války

Reportér Seznam Zpráv Jan Novák a fotograf Stanislav Krupař z východu Ukrajiny popisují realitu země, která už dva roky čelí kruté ruské agresi. Pohybují se nedaleko fronty, v oblasti Avdijivky – města, které před pár dny Ukrajina ztratila.

Co by vás mohlo zajímat k dění na Ukrajině

Bylo pro vás loni něco z vnitropolitického dění na Ukrajině překvapující?

Že se znovu začalo politikařit. Při válce by naším hlavním centrem pozornosti podle mě mělo být spíš to, jak ji přežít, protože pokud ji prohrajeme, nebude žádná politika a žádní politici tady už nezůstanou. To by si měli všichni uvědomit, včetně Zelenského.

Jak dobře, nebo špatně je podle vás dění na Ukrajině pokrýváno ve světových médiích? Přehlíží něco?

Podle mě to, jak zásadní starostí je pro všechny na Ukrajině budoucnost našeho národa, našich dětí a naší nezávislosti. Velmi si přeji, aby naše děti vyrůstaly v mírovém a bezpečném prostředí. Putin jim ale krade dětství a krade i životy.

I když si uvědomuji krutost toho, co teď řeknu, přál bych si, aby i Rusové pocítili raketové útoky a ostřelování a viděli slzy svých dětí. Je to neuvěřitelně těžké. A těžké je i pohřbívat své přátele a milované, kteří padli na frontě.

Chcete říct, že váš hněv je tak silný, že si přejete, aby bylo ubližováno lidem v Rusku?

Chci tím říct jen to, že si přeju, aby Rusové a jejich děti zažili to, co zažíváme my a naše děti. Ukradli dětství mému malému synovi. Místo užívání si života musel na začátku války odletět ze země se svou matkou. Teď se se mnou chodí schovávat do krytu, když Rusové útočí, a poslouchá zvuky raket, kterými se nás Rusové snaží zabít.

Reklama

Doporučované