Hlavní obsah

Zemřel válečný zpravodaj a komentátor John Pilger, bylo mu 84 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

V roce 2020 promlouval Pilger na protestech proti vydání Juliana Assange do USA.

Reklama

Australan John Pilger, který se nejvíce proslavil jako zahraniční zpravodaj, zemřel v sobotu ve věku 84 let. Reportoval mimo jiné z vietnamské války či Kambodže za vlády Rudých Khmerů. Známý byl ale i pro svou kritiku kapitalismu.

Článek

Ve věku 84 let zemřel australský novinář a filmař John Pilger, oznámila jeho rodina. „Jeho novinařina a dokumentární filmy byly oslavovány po celém světě, ale pro svou rodinu byl prostě nejúžasnějším a nejmilovanějším tátou, dědečkem a partnerem,“ dodávají pozůstalí pro BBC. V prohlášení zveřejněném na X se uvádí, že zemřel v sobotu v Londýně.

Pilger byl po celou dobu své kariéry velmi kritický k západní zahraniční politice či k zacházení s původními obyvateli Austrálie. Antipatie choval například k administrativě George W. Bushe, naopak často chválil latinskoamerické levicové lídry Cháveze a Moralese. V textu z roku 2014 také velebil ruského prezidenta Vladimira Putina.

Pilger se narodil v roce 1939 v Bondi v Novém Jižním Walesu, ale od šedesátých let žil ve Velké Británii. Pracoval mimo jiné pro agentury Reuters a Daily Mirror. Nejvíce se proslavil jako zahraniční zpravodaj. Reportoval mimo jiné z vietnamské války, Kambodže za vlády Rudých Khmerů, ale i ze Spojených států během nepokojů v 60. a 70. letech. V letech 1967 a 1979 získal v Británii cenu Novinář roku.

Reklama

Doporučované