Hlavní obsah

Židovští studenti zažalovali Harvard kvůli „bujícímu antisemitismu“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jon Bilous, Shutterstock.com

Harvardská univerzita patří k nejprestižnějším vysokoškolským institucím v USA.

Reklama

Podle žalujících studentů se Harvard chová k Židům jako k „nehodným respektu a ochrany, kterou poskytuje jiným skupinám“.

Článek

Šestice studentů tento týden zažalovala Harvardovu univerzitu, píše agentura Reuters. Studenti obvinili prestižní instituci z toho, že umožnila, aby se její kampus stal „baštou bujícího antisemitismu“. Univerzitě vyčítají, že selektivně prosazuje antidiskriminační pravidla, která však údajně mají opačný efekt.

V podnětu se píše, že univerzita nechránila židovské studenty před obtěžováním, ignoruje jejich žádosti o ochranu a zaměstnává profesory, kteří podporují protižidovské násilí a šíří antisemitskou propagandu. Harvard se podle studentů chová k židům jako k „nehodným respektu a ochrany, kterou poskytuje jiným skupinám“.

„Na základě dosavadních výsledků je nepředstavitelné, že by Harvard dovolil, aby se jakákoli jiná skupina než židé stala terčem podobného zneužívání, nebo že by bez reakce dovolil studentům a profesorům vyzývat k vyhlazení jakékoli jiné země než Izraele,“ uvádí se ve stížnosti.

Harvard se k žalobě zatím odmítl vyjádřit.

Dva ze židovských studentů práv uvedli, že byli pravidelně zastavováni a napadáni ve studentském salónku právnické fakulty, který Harvard podle nich nechal ovládnout protižidovskými demonstranty a skandovat nenávistná hesla.

Kvůli antisemitismus odstoupila i Prezidentka Pensylvánské univerzity:

Podle stížnosti se předsudky Harvardu vztahují i na přijímací řízení, včetně údajného 60procentního poklesu počtu židovských studentů, což odráží kvóty, které škola měla před sto lety.

Žaloba požaduje odškodnění a sankční náhradu škody a také žádá, aby Harvard vyloučil studenty, kteří se dopouštějí antisemitismu. Podle stížnosti se předsudky Harvardu vztahují i na přijímací řízení.

Reklama

Doporučované