Hlavní obsah

Zkáza u Avdijivky. Záběry z masivního útoku ruských tanků a obrněnců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Masivní ruský útok u Avdijivky z 30. března 2024.Video: telegram/Airborne1126

 

Reklama

Rusko v obrovském útoku ztratilo zhruba polovinu nasazené vojenské techniky, tvrdí ukrajinská strana. Podívejte se na záběry z blízkosti Avdijivky v Doněcké oblasti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ruské síly dál pokračují v tlaku a mírně postupují západním směrem v oblasti kolem Avdijivky. Podle některých údajů už se dostaly za linii vodních děl a vyvýšenin, které se zdály být nejvhodnějším místem pro obranu v blízkosti dobytého města. Pokud to tak opravdu je, dá se očekávat, že fronta se bude nadále posouvat i západním směrem, a to nejméně o několik kilometrů k další vhodné obranné linii.

V oblasti došlo na sklonku března také k mimořádné a (zatím jen částečně) zdokumentované události, která ukazuje, že ruské oddíly nespoléhají zdaleka jen na malé pěchotní útoky.

Zprávu o mimořádném ničení obrněnců v okolí Avdijivky potvrzují i záběry z regionu z poslední doby. Ruské jednotky shromáždily k jedinému útoku téměř pět desítek kusů obrněných vozidel: 36 tanků a 12 bojových vozidel pěchoty.

Útok byl podle všeho odražen nebo alespoň nevedl k žádnému průlomu, přičemž ruské síly podle ukrajinských zdrojů přišly zhruba o polovinu nasazených vozidel. Událost však ukazuje, že Rusko má stále poměrně velké rezervy bojové techniky, byť třeba ne často příliš moderní.

Zprávy z bojiště

Další ruské údery významně poškodily ukrajinskou energetickou infrastrukturu na řadě míst země. Na frontě pak invazní síly pokračovaly v tlaku na několika úsecích, pozornost vyvolal velký mechanizovaný útok u Avdijivky.

Reklama

Doporučované