Hlavní obsah

Známý ukrajinský herec se zapojil do obrany vlasti. Zabilo ho ostřelování

Foto: Profimedia.cz

Tuto fotografii sdílel Pasha Lee na svém instagramovém profilu ještě v sobotu.

Reklama

Třiatřicetiletý herec a moderátor Pasha Lee je jedním z řady veřejně známých osobností, které na Ukrajině zahynuly od začátku ruské invaze. Na frontové linii přišel o život také investigativní novinář Viktor Dudar.

Článek

Ukrajinský herec a televizní moderátor Pasha Lee se v prvních dnech války připojil k ukrajinským silám teritoriální obrany, aby bojoval za nezávislost a svobodu své země. V neděli zemřel v boji o město Irpiň nedaleko od Kyjeva, když ruské jednotky zahájily ostřelování.

„Po 48 hodinách je možnost si sednout a vyfotit se, jak nás bombardují. A my se usmíváme, protože to zvládneme a všechno bude UKRAJINA. PRACUJEME!!!“ stojí v příspěvku, který Lee ještě v sobotu sdílel na Instagramu.

Pasha Lee, původním jménem Pavlo Li, se objevil v několika filmech a svůj hlas propůjčil postavám z ukrajinských verzí filmů Lví král nebo Hobit.

Herec se narodil v roce 1988 na Krymu a nedávno začal moderovat pořad na stanici Dom TV, která původně cílila na obyvatelstvo v samozvaných republikách na východě Ukrajiny. Šéfka stanice Julia Ostrovská ho označila za „nejveselejšího a nejoptimističtějšího“ moderátora pořadu, píše BBC.

Pasha Lee se objevil také v ukrajinské verzi pěvecké soutěže X-Factor nebo ve filmu SelfieParty o čtyřech studentech, kteří se po bouřlivé noci probudili na policejní stanici, aniž by věděli, jak se tam dostali.

O život přišel v úterý také investigativní novinář ze Lvova Viktor Dudar. Podle ukrajinských médií zahynul při střetu poblíž ostřelovaného města Mokolajiv.

Při ostřelování Charkova zase zemřela nadějná ukrajinská matematička Julija Zdanovská. „Jedna z nejlepších mladých matematiček, vítězka Evropské matematické olympiády z roku 2017. Zemřela při ruském ostřelování města Charkov,“ napsal na Twitteru ukrajinský diplomat Olexander Scherba.

Reklama

Doporučované