Hlavní obsah

Zprávy z bojiště: Jednotka z Buči nejspíš míří znovu na frontu

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci ukrajinských sil prohlížejí zneškodněný ruský tank.

Reklama

Ruští vojáci z Buči údajně mají rychle zamířit znovu na frontu. Mohli by se stát součástí ofenzívy, na kterou se Rusko nadále připravuje.

Článek

Upozornění: Následující přehled si neklade nároky na úplnost. Za skutečným vývojem událostí má nepochybně zpoždění a jistě bude v některých ohledech nepřesný. Řadu tvrzení válčících stran lze potvrdit jen se zpožděním, případně vůbec. Zdroje jsou uvedeny obvykle prokliky v textu. Tím nejvýznamnějším jsou pravidelné zprávy amerického Institute for the Study of War (ISW), což je spíše konzervativní nezisková organizace (více na Wikipedii), která publikuje pravidelné situační zprávy o stavu ukrajinského bojiště.

Ruské síly se dál přesunovaly, aby pokračovaly v invazi na východní a jižní Ukrajině, a upustily od útoku na Kyjev. Z velké části dokončily svůj ústup z Kyjevské oblasti a údajně přesouvají část stažených bojových sil z Běloruska do Ruska.

Síly, které se v posledních dnech stáhly od Kyjeva, zatím jinde zřejmě nasazeny nebyly a pravděpodobně to ještě nějakou dobu ani nebude možné. Nepotvrzená zpráva ukrajinské vojenské rozvědky uvádí, že Moskva by mohla vyslat do bojů na východě Ukrajiny 64. motostřeleckou brigádu 35. kombinované armády, tedy jednotku, která se měla dopustit válečných zločinů v Buči.

Proč a v jakém stavu jednotka vlastně je, není jasné. Stejně jako přesně neznáme motivaci pro rozhodnutí poslat ji po krátkém odpočinku (pouhých dvou dnech, tvrdí ukrajinská rozvědka) znovu do oblasti „horkého“ konfliktu. Pokud tedy je zpráva ukrajinských rozvědčíků přesná.

Hlavním místem soustřední ruských sil, které dostanou na odpočinek více času, je nadále ruské město Bělgorod. V této oblasti se přeskupují a doplňují po ústupu z Kyjeva a připravují se na další přesun do svých domovských stanic nebo na zapojení do bojů na východě. Na cestě do Bělgorodu je řada jednotek Ústředního vojenského okruhu stahujících se z Černihivské oblasti.

Ukrajinské síly se zatím v posledních hodinách přesouvají ke státní hranici, aby znovu získaly kontrolu nad celou Černihivskou oblastí. V Kyjevské a Žitomirské oblasti už údajně hranic Ukrajiny dosáhly. Ruské jednotky se stahují zpět směrem k Rusku i od města Sumy, zatím ovšem není jasné, zda se hodlají stáhnout až za hranice, nebo budou mít snahu v této oblasti udržet některé předsunuté pozice.

Přípravy k útoku

Okolo Charkova ruské síly v uplynulých 24 hodinách pokračovaly v ostřelování, situace se celkově nijak nezměnila.

Důležitější vývoj se bude odehrávat jihovýchodně od Charkova, na ose Izjum–Slovjansk. Odtud zjevně chtějí významné síly postoupit směrem k Donbasu a odříznout tak minimálně část ukrajinských jednotek v oblasti. Do operace jsou zapojeny jednotky 1. gardové tankové armády, které se nacházely v charkovsko-sumské oblasti.

Dění na Ukrajině sledujeme v on-line reportáži:

Ruské jednotky během 5. dubna pokračovaly ve snaze postupovat jihovýchodně od Izjumu směrem na Slovjansk. Postoupily sedm kilometrů jihozápadně od Izjumu ve směru na Barvinkove, asi 47 km jihozápadně od Izjumu, a podle ukrajinského velení ovládly vesnici Bražkivka, asi 25 km jižně od Izjumu. Jedna praporní taktická skupina 1. tankového pluku 2. gardové motostřelecké divize se údajně pokusila obsadit vesnici Sulyhivka (asi 28 km jižně od Izjumu), pokus ovšem nebyl úspěšný.

Postup na jihozápad může být součástí ruské snahy obejít ukrajinské síly, které v této oblasti měly provést úspěšný protiútok podél silnice z Izjumu do Slovjanska. Proruské zdroje uvádějí, že v okolí Izjumu od 4. dubna operují prvky jak 1. gardového tankového pluku 2. gardové motostřelecké divize, tak 13. tankového pluku 4. gardové tankové divize.

Ruské ofenzivní operace směrem od Izjumu zatím ovšem probíhaly v malém měřítku a dosáhly omezeného pokroku. Ruské velení místo toho vysílá jednotlivé praporní taktické skupiny, které postupují na vlastní pěst. V oblasti severně od Izjumu ovšem nadále probíhá soustředění bojových sil. Patrně se jedná o nejlépe zachovalé jednotky ze severního bojiště, jejichž stavy mohly být doplněny technikou i personálem z oddílů, které utrpěly velké škody.

V tuto chvíli ještě není zcela jasné, kterým směrem je chce ruské velení vrhnout. Zjevným cílem je Slovjansk jihovýchodně od Izjumu, ruští generálové by se ale také mohli pokusit o průnik více na západ. Uvidíme zřejmě během několika následujících dní.

Na východní frontě v oblasti Donbasu probíhaly boje, které nepřinesly zřejmě žádnou velkou změnu. Ruské síly v uplynulých 24 hodinách dál usilovaly o obsazení Popasny a Rubižného, zhruba 240 km jihovýchodně od Charkova, a soustředily se především na letecké a dělostřelecké útoky. Výsledkem jednoho z nich bylo zničení nádrže s kyselinou dusičnou v Rubižném. Ruské síly podle záběrů na sociálních sítích také na Popasnu shazovaly protipěchotní „motýlí“ miny PFM-1.

Jižní fronta

V jižní části bojiště dále pokračuje bitva o Mariupol. Ruské síly město nadále ostřelují pomocí dělostřelectva a letectva. Útoky se údajně zaměřily především na ukrajinské pozice v okolí závodu Azovstal. Informací je stále málo a město je téměř odříznuté od světa. Analytici z ISW se domnívají, že ukrajinské síly v některých částech města stále udržují organizovaný odpor, ale jde pouze o odhad.

V okolí Chersonu ruské síly vyvíjely pouze omezenou aktivitu. Ukrajinský generální štáb 5. dubna oznámil, že ruské síly zaútočily na Oleksandrivku, asi 40 kilometrů západně od Chersonu. Sídlo v polovině března po úspěšném protiútoku přešlo pod ukrajinskou kontrolu.

Dne 4. dubna ruské síly podle více zdrojů vypálily odněkud z Chersonské oblasti raketovou salvu (zřejmě ze systému Smerč nebo Uragan) směrem do Mykolajivské oblasti držené Ukrajinou. Použita měla být kazetová munice, jejíž nasazení je podle ženevských konvencí zapovězeno v oblastech, kde se objevují civilisté.

Co bude dál?

Analytici z ISW znovu vydali seznam několika předpovědí pro vývoj následujících dní.

  • Ruské síly pravděpodobně v nadcházejících dnech dokončí svůj ústup z Kyjeva podél města Sumy a poté pravděpodobně opustí zbývající pozice v okolí Konotopu a Sumy.
  • Ruské jednotky v okolí Charkova se pravděpodobně budou nadále soustředit na podporu útoku přes Izjum směrem na jihovýchod a mohou se stáhnout z bezprostředního okolí města.
  • Ruské a proruské síly se pokusí rozšířit ofenzivu, jejímž cílem je dokončit spojení na ose Charkov–Izjum–Luhansk.
  • Ruské síly pravděpodobně v nadcházejících dnech zajistí Mariupol. Mohou se také pokusit obnovit útočnou operaci severozápadně od města ve snaze zmocnit se Doněcké oblasti.

Reklama

Doporučované