Hlavní obsah

Zprávy z bojiště: Ukrajina rozbíhá mobilizaci a poprvé rekrutuje i vězně

Foto: Generální štáb ukrajinské armády/Facebook

Ukrajinští vojáci při výcviku.

S výjimkou Charkovské oblasti byl v posledních dnech ruský postup minimální. Ukrajina také konečně rozbíhá mobilizaci, zřejmě však ve výrazně menším měřítku, než v jakém armáda původně žádala.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pozornost obou armád v konfliktu i médií a veřejnosti se v posledních dnech soustředila především na dění v Charkovské oblasti, kde se postup ruských sil alespoň prozatím zastavil.

Boje ovšem pochopitelně pokračovaly i jinde, byť často s nižší intenzitou a obecně vedly k jen malým změnám v tom, kdo ovládá které území. Důležité události se také udály daleko za frontou, a budeme se věnovat i těm.

Na frontě

Prakticky žádné změny nejsou hlášeny z oblastí fronty v Luhanské a severní části Doněcké oblasti. V tomto sektoru ukrajinská obrana v posledních měsících až na výjimky pracovala poměrně dobře, v tomto ohledu to není překvapivé. Ovšem ukrajinské velení podle některých zpráv odvelelo části některých jednotek z tohoto sektoru k Charkovu, protože volných rezerv má nedostatek. Do budoucna by tak pozice ukrajinských jednotek v této oblasti mohla být obtížnější.

Boje pokračovaly s vysokou intenzitou i v blízkosti Bachmutu, především kolem Časiv Jaru. Toto město leží na mírné vyvýšenině západně od Bachmutu a před válkou mělo zhruba 12 tisíc obyvatel (z nichž zřejmě několik set ještě zůstalo).

Ruská armáda se připravovala na útok na Časiv Jar několik měsíců, a to pomocí intenzivního bombardování města klouzavými pumami a ostřelováním.

V posledních týdnech si ruské jednotky připravují pozice pro útok na samotné město. Akce probíhají jak přímo směrem na město, tak i severně a jižně od města. Tak by mohlo dojít k obchvatu, který donutí obránce stáhnout se z dobře situovaného města na vyvýšeném terénu.

Klíčovou překážkou je sladkovodní kanál, který rozděluje samotný Časiv Jar na dvě části a vytváří umělou překážku a dobrou obrannou linii.

Ruské jednotky se již mnohokrát pokusily překonat otevřený terén mezi městem a vesnicemi východně od Časiv Jaru, které ovládají, a obsadit čtvrt Kanál, která leží na východní („ruské“) straně zmíněného vodního díla.

Zatím se nezdá, že by se přímo v budovách Časiv Jaru ruská pěchota dokázala trvale uchytit. Do oblasti už nepochybně vstoupila, ale byla opět vytlačena. Kanál se jí nepodařilo zatím trvale překročit ani jinde, a tak boje probíhají hlavně o přístupové cesty k městu.

Rusové také po měsících snah dokázali obsadit vesnici Kliščijivku jižně od Bachmutu. Pro boje u Časiv Jaru to ovšem nebude patrně mít větší význam.

Situace se v posledních dnech nijak výrazně nezměnila ani kolem Avdijivky, kde ruské jednotky v dubna dokázaly najít slabé místo v ukrajinské obraně a rychle obsadit obec Očeretyne. Ukrajincům se prozatím podařilo situaci stabilizovat a hrozící ruský postup zarazit. Ale stejně jako v případě podobného vývoje u Charkova je otázkou, kolik zdrojů je to stálo.

Zároveň také údajně vysokým tempem pokračují snahy o vybudování pevnější obranné linie kilometry za současnou linii bojů. Stále ovšem není jasné, zda ukrajinskou strategií bude pomalý ústup na tuto linii nebo snaha udržet současné pozice.

Vzhledem k současnému nedostatku mužů, který ještě nějakou dobu potrvá (o tom dále), existuje dost dobrých důvodů pro to, aby ukrajinská armáda v této oblasti vedla pomalé „ústupové boje“ až na vybranou a připravenou obrannou linii. Ale uvidíme.

Podívejte se, jak se na východě Ukrajiny buduje opevnění:

+11

Ruský tlak pokračoval i na jižní frontě. Hlavním cílem v této oblasti se nyní zdá vymazat ukrajinské územní zisky z minulého léta. Ruské síly tak například postoupily do centra obce Staromajorske, která ležela na východnější (a vedlejší) ose ukrajinské útoku.

Ruské ministerstvo obrany před několika dny také nečekaně oznámilo dobytí obce Robotyne, která leží na hlavní ose už dávno ukončené ukrajinské ofenzivy. I proruští blogeři toto tvrzení okamžitě vyvrátili s tím, že úplné dobytí obce ještě zdaleka není jisté. Ruské jednotky v obci už podle všeho jsou víceméně trvale usazené, byť zatím jen jde o malé skupiny.

Robotyne je stejně jako řada dalších ukrajinských vesnic po roce bojů téměř úplně srovnáno se zemí. Vesnice je z velké části šedá zóna, ve které se vojáci musí pečlivě skrývat a pohybovat jen opatrně.

Jedna malá ruská jednotka si například našla úkryt ve vyhloubené jámě pod zničeným tankem, který poskytuje pevný strop. Ale do vyhloubené jámy stéká páchnoucí voda z okolí kontaminovaná látkami z rozkladu těl mužů, kteří se pokusili vesnici dobýt během předchozích útoků. A tak ruští vojáci nosí roušky a asi ne náhodou v úkrytu velmi intenzivně kouří.

Začátkem května zveřejněné záběry Robotyne.Video: telegram/spartan_ngu

V Chersonské oblasti pokračují boje u vesnice Krynky, kterou stále drží ukrajinská námořní pěchota. Cílem Ukrajinců v současné situaci těžko může být něco jiného než způsobit protivníkovi větší ztráty, než jaké při operaci sami utrpí.

Ruské protiútoky probíhají nepříznivým terénem, stále se jim tedy nedařilo malý kontingent vytlačit. Ukrajinské síly ale při dopravě přes řeku přicházejí o muže i materiál, především kvůli útokům FPV dronů.

Mobilizace

V sobotu 18. května začal platit nový mobilizační zákon, kterým by mohl pomoci doplnit výrazně prořídlé stavy na frontě. Změna se projeví s výrazným zpožděním, protože všichni odvedenci mají nárok na základní výcvik, který potrvá několik měsíců.

Zatím se mluví o tom, že podle zákona by mohlo být odvedeno něco přes 100 tisíc mužů. Dnes už bývalý vrchní velitel ukrajinských sil Valerij Zálužnyj ovšem svého času řekl, že by jich armáda potřebovala násobně více – až půl milionu, což by umožnilo nejen pravidelné střídání na frontě, ale i držení dostatečných záloh. To by nicméně bylo velmi nákladné a připravilo by ukrajinskou ekonomiku o množství pracovních sil.

Jednu klíčovou věc zákon neřeší: demobilizaci, tedy odchod z aktivní služby.

První návrhy zákona navrhovaly, aby byli demobilizováni vojáci sloužící 36 měsíců. A aby ti, kteří slouží v první linii přes šest měsíců, byli rotováni na jiné pozice. Vedení ukrajinské armády však proti těmto návrhům úspěšně lobbovalo, jelikož změna by ho mohla připravit o nejzkušenější vojáky.

Vláda nabídne vojákům peněžní bonusy a peníze na domy nebo auta těm, kteří narukují dobrovolně. Kritici však varují, že státní pokladna si navrhované pobídky nemůže dovolit a že podniky budou nuceny zavřít, pokud armáda odvede další pracovníky.

Další nové zákony spojené s mobilizací zvyšují pokuty za vyhýbání se odvodu a také umožňují vstup do armády vězňům. Jde v podstatě o ukrajinskou obdobu (z vojenského hlediska úspěšné) ruské iniciativy, kterou jako první začala ve velkém používat žoldnéřská Vagnerova skupina nyní již zesnulého Jevgenije Prigožina.

Ruské síly tímto způsobem získaly řádově několik desítek tisíc nových mužů. V případě Ukrajiny bude dopad výrazně nižší – půjde zřejmě o jednotky tisíc.

Zatím zájem projevilo údajně zhruba 3000 vězňů, dříve zmiňovaných 20 tisíc je nyní i podle ministerstva spravedlnosti pouze teoretické číslo.

Na rozdíl od Ruska nemohou do armády nastoupit lidé, kteří si odpykávají trest za velmi závažné zločiny, jako je vražda. A také ne bývalí politici či státní úředníci, kteří si odpykávají trest za korupci.

Vězni sloužící podle nového zákona by byli po dobu trvání válečného stavu začleněni do zvláštních jednotek, což by znamenalo, že by až do konce války nebyli demobilizováni.

Zákonodárci rovněž uvedli, že těm, kteří mají nárok na službu, nesmí zbývat do konce trestu více než tři roky. O mobilizaci a podmínečném propuštění vězně bude rozhodovat soud a podmínkou bude ochota vstoupit do armády.

Strategické bombardování

V situaci, kdy ani jedna strana nemá převahu přímo na frontě, zřejmě bude docházet k další eskalaci úderů zbraněmi s dlouhým dosahem. Ruské síly nadále pokračují v útocích kamikadze drony a řízenými střelami a prioritním cílem je i nadále ukrajinská energetika. Ruské drony například způsobily výpadek odběratelům v okolí města Sumy.

Ukrajinské síly zase v noci na 17. května provedly masivní útok drony na cíle na Krymu a na ruském území. Podle ruského ministerstva obrany bylo nasazeno 102 bezpilotních letounů, což představuje doposud rekordní počet. Do útoku se zapojily navíc i námořní drony.

Cílem byl opět ruský průmysl zpracování ropy. Více než 30 dronů se zaměřilo na přístav a ropný terminál v Novorossijsku. Kromě toho úder zasáhl ropnou rafinerii ve městě Tuapse v Krasnodarské oblasti.

Ukrajinské útoky na ropná zařízení a rafinerie mají podle vojenských analytiků nejspíše zkomplikovat ruské armádě logistiku. Míří primárně na zařízení, která dodávají palivo pro tanky, lodě a letadla.

Představitelé Kyjeva také doufají, že údery mohou podkopat ruský energetický komplex, který je jádrem ekonomiky. Zatím se nezdá, že by údery měly na tento sektor zásadní dopad.

Doporučované